Life&style

Znaju li mačke kako se zovu? Konačno imamo stručni odgovor na to pitanje...

  • Svakodnevno nebrojeno puta nazoveš svoju mačku imenom – međutim, znaju li uopće mačke kako se zovu? Odgovor na to dali su japanski znanstvenici
  • Za istraživanje su znanstvenici ispitivali 78 mačaka. Puštali su mačkama snimke na kojima su vlasnici izgovarali ime mačke.
  • Iznenađujuće su reagirale i mačke koje su živjele neko vrijeme u zajednici s drugim mačkama

Svejedno zove li se Micek, Tigar ili Točkica: našim mačkama volimo davati raznorazna imena i svaka buduća vlasnica mačke sigurno će si uzeti puno vremena da smisli ime za svoju novu ljubimicu. 

via GIPHY

Ali, imaju li mačke uopće pojma da imaju ime i kako ono glasi? Da, kažu znanstvenici sa Sveučilišta Sophia u Tokiju. Oni smatraju da mačke točno znaju svoje ime! Svejedno zoveš li ti ili tvoja susjeda mačku: kad čuje svoje ime – prepoznat će ga, odnosno razumjeti. 

Možda vas zanima Mačka ili pas? Znanstvenici su se pozabavili pitanjem koji nas ljubimac čini sretnijima Rubrika Life&style Life&style

Za istraživanje su znanstvenici ispitivali 78 mačaka. Puštali su mačkama snimke na kojima su vlasnici izgovarali ime mačke. Potom su promatrali ponašanje mačke. Bili su to mali pokreti pa sve do jasnih tjelesnih signala. U većini slučajeva su znanstvenici zaključili da mačke znaju svoje ime. 

Iznenađujuće: mačke koje su bile na ispitivanju živjele su neko vrijeme u zajednici s drugim mačkama – osim što su znale svoje ime, znale su imena nekih drugih mačaka! 

Ali zašto mačke ponekad ne reagiraju kad ih zovemo? Japanski znanstvenici kažu da nas mačke u tom slučaju svjesno ignoriraju. 

A ako vam i unatoč tome nikad nije dovoljno preslatkih maca, onda je ovaj video idealan za vas... 

Photo: Unsplash/Dankapeter

Komentari 0