Life&style

5 začuđujućih stvari koje ti se događaju ako imaš mačku

  • Mačke su odlične za tvoje zdravlje i to na više načina, primjerice smanjuju rizik od smrti
  • Pod stresom si? Slatko, malo i dlakavo klupko koje prede moglo bi ti pomoći
  • Upravo maženje mačke znači otpuštanje hormona ljubavi u tvome tijelu. Vrijeme je za novog ljubimca...

Poznate su ti priče o starim ženama koje žive s mačkama, zar ne? E pa ako voliš mačke novo je istraživanje pokazalo da se ne trebaš bojati takve budućnosti, nego baš suprotno, veseli joj se! Naime, mačke su dobre za tvoje zdravlje.

Nema stresa, anksioznosti i straha od infarkta jer znanstvenici su u istraživanju pokazali da je posjedovanje mačaka za nas i naše zdravlje jako pozitivno. I to na puno načina.

1. Smanjen rizik od prijevremene smrti 

Život s njima znači smanjen rizik od smrti od infarkta i kardiovaskularnih bolesti među kojima je i moždani udar. "Ako nabavite mačku za kućnog ljubimca značit će to novi način smanjenja rizika oboljenja od kardiovaskularnih bolesti kod visokorizičnih individualaca", napisali su autori studije.

Možda vas zanima Znaju li mačke kako se zovu? Konačno imamo stručni odgovor na to pitanje... Rubrika Life&style Life&style

2. Mačka znači i manje alergija 

Iako je za tebe možda prekasno, pravo je vrijeme za nabavku mačke ako u svojem životu imaš djecu. Naime, druga je studija otkrila da djeca često izložena mačkama imaju manje šanse razvoja alergija, i to svih vrsta - alergija na dlaku, prašinu, ambroziju i travu.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

3. Ne boj se psihoze

Nakon godina istraživanja studija je otkrila da mačke uopće nemaju veze s razvojem psihoze kod ljudi kao što se insinuira u šalama. Dakle, uopće se ne trebaš bojati da ćeš postati ona "luda žena koja živi s 15 mačaka".

Možda vas zanima Najljepši macani na Instagramu - a još vole i mačke Rubrika Life&style Life&style

4. SMANJUJU ANKSIOZNOST

Maženje mačke također može olakšati simptome anksioznosti, objasnila je klinička psihologinja i autorica knjige o načinu suočavanja sa stresom Melanie Greenberg.

Čin maženja i dodirivanja mačke u našem tijelu otpušta hormon oksitocin, poznat i kao hormon ljubavi te povezivanja.

5. SNIZUJU RAZINU STRESA

Iako je posjedovanje bilo kojeg ljubimca dobro za tebe, posebnost je mačaka u tome što one posebno smanjuju razinu stresa, i to puno više nego psi. Možda je razlog u tome što psi ipak zahtijevaju malo više brige.

Možda vas zanima Gustoća, miris i boja vaginalnog iscjetka - što ti govori o zdravlju tvoje vagine? Rubrika Life&style Life&style

Dokazano je da su tijekom perioda od 10 godina vlasnici mačaka imali 30 posto nižu razinu umiranja od srčanih ili moždanih udara.

Dakle, ako su ti dani ispunjeni stresnim situacijama, možda je pravo rješenje za tebe upravo nabavka slatkoga malog mačića. Slažeš se?

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0