Life&style

Cartocci siciliani: Recept za talijansku karnevalsku slasticu koja oduševljava milijune

  • U vrijeme karnevala u Italiji se, a posebice na Siciliji, osim krafni pripremaju i slasni cartocci siciliani
  • Cartoccio je od dizanog tijesta, a puni se kremom od ricotte i čokolade, stoga ne čudi da je omiljena pokladna slastica
  • missGASTRO i food bloger Darko Debić donose tradicionalni recept za ovu prefinu slasticu

Nezaobilazan desert na Siciliji u vrijeme karnevala - cartoccio. Jako je sličan poznatijim cannolima, najveća razlika je u vrsti tijesta od kojeg se rade tuljci, cartoccio je od dizanog tijesta, stoga ne čudi da je omiljena pokladna slastica. Puni se kremom od ricotte i čokolade, mi smo se odlučili za kombinaciju s kandiranom koricom naranče.

Cartocci siciliani 

Sastojci za 12 komada:

  • 500 g glatkog brašna 
  • 20 g šećera 
  • 2 vanili šećera 
  • 70 g maslaca sobne temperature 
  • 5 g soli 
  • 2 dl mlijeka 
  • 1 vrećica suhog kvasca (7 g) 
  • 1 jaje 
  • ribana korica manjeg limuna
  • maslac za premazivanje kalupa 
  • ulje za prženje 
  • šećer u prahu za ukras

 | Autor: Darko Debić Darko Debić

Punjenje:

  • 500 g skute (ricotte), dobro ocijeđene 
  • 150 g šećera u prahu 
  • 80 g kapljica čokolade ili kockica kandirane naranče
Možda vas zanima Recept za originalne bečke krafne: Sad se možemo i sami uvjeriti zašto su najbolje na svijetu Rubrika Life&style Life&style

Priprema:

  1. Tijesto se može umijesiti ručno ili u mikseru. Mlijeko lagano zagrijati, mora biti mlako, nikako vruće. U zdjelu staviti brašno, sol, šećere, kvasac, limun, jaje i maslac. Početi dodavati mlako mlijeko i mijesiti, mlijeko dodavati postepeno. Mijesiti desetak minuta, tijesto treba biti mekano i glatko. Kuglu tijesta staviti u uljem premazanu zdjelu, pokriti i držati na toplom dok ne udvostruči volumen. 
  2. Kalupe za cannole ili šaumrole obložiti papirom za pečenje, druga opcija je da se premažu maslacem. 
  3. Tijesto prebaciti na radnu površinu i podijeliti na 12 dijelova, svaki dlanovima rastanjiti u dugi valjak i omotati oko pripremljenih kalupa pazeći da se krajevi stave ispod zamotanog tijesta i na taj način učvrste kako se tuljci u prženju ne bi otvorili. Pokriti ih, najbolje prozirnom folijom i držati na toplom mjestu dok im  se volumen ne udvostruči. 
  4. Za punjenje skutu protisnuti kroz fino cjedilo, može se i dva puta protisnuti ako je potrebno. Dodati šećer u prahu i promiješati, dodati kapljice čokolade (sjeckanu čokoladu) ili kockice kandirane naranče. Držati u hladnjaku. 
  5. Ulje za prženje zagrijati u fritezi ili dubokoj tavi do temperature od 165 Celzijevih stupnjeva. Kad se tuljcima udvostruči volumen pržiti ih s obje strane do zlatno žute boje, vaditi ih na papirnate kuhinjske ručnike.
  6. Nakon par minuta izvaditi kalupe. Kremu staviti u slastičarsku vrećicu. Kad se ohlade puniti pripremljenom kremom i uvaljati u šećer u prahu ili kristal šećer. Ukrasiti čokoladom ili kockicama kandirane naranče.
Možda vas zanima Zagrebačka pekarna Noel Bread & Deli ima talijansku slasticu koja je postala pravi hit u gradu Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram @Kettycucinooggi

Komentari 0