- Tako jednostavan i ukusan: garantirano će svi tražiti još koji komad ovog čarobnog kolača od limuna
- Naime, od jednog tijesta rade se tri različita sloja
- Bez brige – spravljanje uopće nije komplicirano!
Ovaj čarobni kolač od limuna je nešto sasvim posebno. Od jednostavnog tijesta nastaje kod pečenja – kao čarolijom – tri sloja: jedan čvršći, zatim jedan prozračno-lagani kremasti sloj te jedan poput biskvita na vrhu. Naime, na relativno niskoj temperaturi pečenja od 160 stupnjeva talože se snijeg i brašno tako da nastaju različiti slojevi.
Savjet: pošto je tijesto za ovaj kolač jako tekuće, važno je koristiti kalup u kojem tijesto neće moći moći iscuriti - kao u okruglom kalupu. Ako želiš biti sigurna, jednostavno uzmi pravokutni kalup za složenac.
Sastojci
• 125 g maslaca
• 1 bio limun
• 5 jaja
• 1 prstohvat soli
• 175 g šećera
• 2 pakiranja vanilin šećera
• 140 g brašna
• 360 ml mlijeka
• šećer u prahu za ukrašavanje
Priprema
1. Namasti kalup (24 x 24 cm) te zagrij pećnicu na 160 stupnjeva (gore/dolje).
2. Rastopi maslac u loncu pa ostavi da se ohladi.
3. Operi limun vrućom vodom, naribaj malo kore te istisni sok.
4. Odvoji bjelanca od žumanaca pa stuci bjelanca i prstohvat soli u čvrst snijeg. Potom pjenasto pomiješaj žumanca zajedno sa šećerom, vanilin šećerom i ohlađenim maslacem iz 2. koraka.
5. U smjesu od žumanaca umiješaj brašno, koru od limuna te sok od limuna.
6. Lagano ugrij mlijeko te polako umiješaj u tijesto.
7. Potom umiješaj i snijeg u tri porcije. Nemoj previše miješati! Neka se vide bijele hrpice snijega u tijestu.
8. Stavi tijesto u namašćeni kalup te peci oko 50 minuta dok kolač ne bude zlatnožute boje, a gornja površina čvrsta. Prije posluživanja pospi šećerom u prahu.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.