Ovaj kolač od smokava i bademova brašna je dobro uravnotežen, sladak ali ne pretjerano, sočan, ali čvrst. Važniji sastojci potrebni za ovaj kolač su bademovo brašno, agavin ili javorov sirup i kokosovo ulje. Svježe smokve na vrhu daju mu rustikalan izgled.
Kad se sve uzme u obzir o ovom kolaču se može zaključiti da je:
- Bez žitarica, bez glutena i prikladan za paleo prehranu
- Zaslađen sa zdravstveno poželjnim zaslađivačima
- Bez mliječnih proizvoda.
- Dovoljno zdrav da se jede i za doručak, a ne samo kao slastica.
- Nježno se topi u ustima.
Savjeti i napomene:
- Prije pripreme ovog kolača, pročitaj upute za recept. Ne preskači dio u kojem treba isključiti pećnicu na kraju i ostavi tortu neko vrijeme u toploj isključenoj pećnici. Ovaj korak osigurava da se kolač toplinski obrađuje, a pri tom ostane nježan i vlažan.
- Ako nis ljubiteljica okusa badema, možeš izostaviti ekstrakt badema, iako je taj okus ono što ovu tortu činiti tako posebnom. Ako više voliš okus vanilije, onda stavi dodatnu količinu.
- Kokosovo ulje može se zamijeniti rastopljenim maslacem ili maslinovim uljem.
- Ako nemaš svježe smokve možeš koristiti bilo koje drugo voće, primjerice breskve, kruške, marelice, jagode ili borovnice.
- Kad je torta gotova na vrh možeš staviti dodatnu količinu voća i posuti sve mljevenim ili sjeckanim orasima za dekoraciju.
Sastojci:
- 3 velika jaja
- ¼ šalice kokosovog ulja
- ½ šalice čistog javorovog sirupa ili agavinog sirupa
- 1-1/2 žličice čistog ekstrakta badema
- 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
- 1 žličica jabučnog octa ili limunovog soka
- 2-1/2 šalice bademovog brašna
- ½ čajne žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 6 zrelih smokava narezanih
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva C, a kalup za tortu obloži papirom za pečenje.
- Izmiješaj u blenderu ili s mikserom sve sastojke osim smokava. Tijesto će biti vrlo gusto.
- U pripremljeni kalup izlij tijesto. Na vrh rasporedi narezane smokve pri tom ih lagano gurajući u tijesto.
- Ubaci kolač u prethodno zagrijanu pećnicu i peci 20 do 25 minuta dok tijesto ne postane zlatno smeđe boje.
- Isključi pećnicu i drži kolač unutra još 10 do 15 minuta (dok sredina torte ne postane čvrsta).
- Ostavi kolač da se ohladi 30 minuta prije nego što ga izvadiš iz kalupa.
- Posluži sa svježe narezanim smokvama i dodacima po želji (orasi, preljev od meda i slično).
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.