Life&style

Božur je simbol časti, bogatstva i ljubavi, a tjera i zle duhove. Što još nisi znala o ovom plemenitom cvijetu?

  • Posadiš li božur u vrtu, živjet će 100 i više godina i raskošno cvasti!
  • Bijeli božur možeš pokloniti kad se nekome želiš ispričati
  • Crveni božur posebno štuju u Kini i Japanu jer je znak prosperiteta i bogatstva

Raskošni cvjetovi božura i njihova sposobnost da nam se svako proljeće vraćaju i to 100 godina ili čak i duže, samo su jedna od nevjerojatnih činjenica o ovom cvijetu koji je upravo u ovo doba godine u najljepšem cvatu. Božur je u nekim zemljama obožavan cvijet, dok ga negdje smatraju nesretnim ili pak znakom srama. Uroni u dublje značenje božura.

Kakvo značenje ima božur?

Božur je poznat po tome što predstavlja vrijednosti kao što su:

• čast, pogotovo za ljude koji donose čast cijeloj svojoj obitelji kroz uspjeh
• bogatstvo
• romansu i romantičnu ljubav s posebnim naglaskom na ljubavi između dvoje stranaca
• ljepota u svim oblicima
• sramota i sram

Možda vas zanima Pronašle smo genijalne modele cipela koji će vizualno izdužiti tvoje noge Rubrika Moda Moda

Božur je poznat i po latinskom nazivu Paeonia što je ime roda, pojedine sorte božura imaju različita latinska imena, a ime je dobio ime po mitološkom grčkom liku Paeonu, koji je izučavao medicinu uz boga medicine Asclepiusa. Zeus je morao preobraziti učenika u prekrasan cvijet kad je pokazao da ovaj više obećava od svog učitelja.

Značenje boja

Božur dolazi u širokom rasponu boja, a značenje koje cvijet ima relativno se malo mijenja zbog nijense ili boje. Međutim, postoji nekoliko boja koje mijenjaju ono što božur znači, a to su:

Ružičasta: najromantičnija boja božura - čini ga idealnom bojom za vjenčane bukete i uređenje stola

• Bijela ili vrlo svijetlo ružičasta: pokazuje sramežljivi aspekt značenja božura te ga čini idealnim za komunikaciju žaljenja ili isprike zbog neke neugodnosti 

Mnoge poznate Hrvatice lude su za prekrasnim božurima, a evo koja je skrivena simbolika ovog omiljenog cvijeća

Žarko crvena: ova boja najviše je cijenjena u Kini i Japanu te je najjače povezana s poštovanjem. To je ujedno i najznačajniji simbol bogatstva i prosperiteta u tim kulturama.

Božur tjera čak i zle duhove

Jedan određeni oblik božura, poznat i kao „biljka Paeonia“, dio je istočne tradicionalne medicine stoljećima. Smatra se biljkom koja pročišćava te se koristi protiv zlih duhova. Liječnici tradicionalne medicine također je propisuju za bolove u trbuhu, probleme s mokrenjem i opću tromost. Nedavna znanstvena ispitivanja spojeva u božuru pokazuju veliki napredak u otkrivanju lijeka protiv nakupljanja mastocita, teških infekcija otpornih na antibiotike i upalnih reakcija bez izravnog uzroka. 

Možda vas zanima On je simbol prve ljubavi i cvate samo tri tjedna godišnje: 10 stvari koje ne znaš o jorgovanu Rubrika Life&style Life&style

Plemenita poruka božura

Upamti kako se tvoja djela odražavaju na tebe i druge te uvijek nastoj djelovati časno i s poštovanjem. Ne boj se ispričati ako pogriješiš i podijeli svoju ljubav s drugima kako bi poboljšala i njihove živote.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0