Life&style

Božićnu zvijezdu kupimo i bacimo nakon blagdana. Kako da potraje do iduće zime?

  • Zbog svoje neobične, crvene boje listova, ovu biljku često povezujemo s Božićem, radi čega je i dobila naziv - božićna zvijezda 
  • Božićna zvijezda obično je kratkotrajnog vijeka te ju bacamo kad prođu blagdani, a listovi počnu otpadati. No, jesi li znala da tvoja zvijezda može krasiti stol i sljedećeg Božića?
  • Donosimo ti savjete kako da ova srednjoamerička ljepotica preživi čitavu godinu i ponovno zablista 

Poinsettia ili punog, službenog naziva Euphorbia pulcherrima, otkrivena je na području Meksika, te je prvo prenesena u Sjevernu Ameriku, a zatim je osvojila Europu i cijeli svijet. Listovi joj mogu biti i drugih boja, poput bijele ili žute, no upravo je crvena najpopularnija za vrijeme blagdana, iako umjetno obojenih se može naći u bilo kojoj boji.

U svom prirodnom staništu, ova zanimljiva biljka dosta je drugačija nego ona koju vidimo u našim supermarketima. Naime, ova grmolika biljka može postići visinu od 3 metra! Odrasli primjerci mogu narasti tako veliki i mršavi da gotovo podsjećaju na vinovu lozu. Razlog zašto su božićne zvijezde koje nam nekoliko tjedana krase stol za vrijeme blagdana tako male je zato što su namjerno zaražene bakterijom koja usporava njihov rast, čineći ih malim i kompaktnima.

 | Autor: shutterstock shutterstock Poinsettia ili Božićna zvijezda u prirodi

Zašto božićnu zvijezdu bacamo nakon blagdana?

Božićna zvijezda je jeftina biljka koja se za vrijeme blagdana može naći u svakom trgovačkom lancu. Ljudi ju kupuju upravo zbog predivnih crvenih listova, a budući da oni već nakon nekoliko tjedana otpadnu, većina ih misli kako biljka umire, ili im nije dovoljno lijepa, te ju bace. Iako se radi o tropskoj biljci koja je dosta osjetljiva i traži posebne uvjete, ova biljka je itekako i dalje živa i može opet imati crvene listove dogodine. 

Kako izabrati božićnu zvijezdu i održati je na životu?

Potražili smo savjete stručnjaka kako brinuti o božićnoj zvijezdi kako bi ti ukrašavala dom i sljedećih blagdana. Prilikom kupovine često izaberemo zvijezdu omotanu u celofan što je prva greška jer takva biljka brzo odbacuje listove. Pri odabiru božićne zvijezde, pripazi na to da su cvjetovi  žuto-zelenkaste ili crvenkaste boje bez peludnog praha. Ako na cvjetovima ima peludnog praha to je znak da je biljka pri kraju cvjetanja i da će ubrzo ući u period mirovanja. 

Možda vas zanima Liječnik upozorava zašto je opasno dirati božićnu zvijezdu i ne oprati ruke poslije toga Rubrika Life&style Life&style

Poinsettia je mliječna biljka i kao takva ispušta tekućinu koju posebno vole razni nametnici, najčešći od njih je bijela mušica koja ispija mlijeko iz listova radi čega biljka vene. Dobro provjeri ima li tvoja biljka sitne nametnike, a za svaki slučaj možeš proći listove vatom.

Navikla na tople krajeve, ova tropska biljka neće dobro reagirati na temperature manje od 15 stupnjeva zato pazi gdje ju kupuješ te se pobrini da je vrijeme transporta od trgovine do njenog budućeg boravišta što kraće kako bi je što bolje zaštitila od niskih temperatura na koje je vrlo osjetljiva i lako se smrzava.

Jednom kad ju doneseš kući...

 | Autor:

Ovo je tropska biljka koja za svoj rast i razvoj zahtijeva toplinu i vlagu. Pazi da nije na propuhu, kao ni blizu klima uređaja jer loše podnosi promjene temperature. Optimalna temperatura je između 18 i 20°C, te nikad ne smije biti niža od 15°C, jer će dovesti do propadanja biljke. Tijekom cvjetanja umjereno ju zalijevaj - ne voli previše vlažnu zemlju.

Nakon što završi cvjetanje, biljka ulazi u period mirovanja što znači da joj listovi otpadaju. Ako želiš da ti ista božićna zvijezda doživi i drugi Božić - prati sljedeće upute. Nakon što su joj otpali listovi, grančice skrati za 10cm. To će pospješiti grananje. Zalijevanje treba smanjiti, posebno u sljedeća 2 mjeseca. Na proljeće biljku presadi i osiguraj joj dobru drenažu. Tijekom ljeta, biljci treba dobro osvjetljenje i redovno zalijevanje.

Nakon svjetlećih zvijezda, ovo je nova božićna hit dekoracija - i IKEA je ima!

Kako bi ponovo bila božićna zvijezda u svome punom sjaju i opet imala crvene listove, još jedna stvar je ključna. Početkom studenog potrebno joj je osigurati potpuni mrak u trajanju od 15 sati dnevno. Kako bi to postigla, pokrij lončanicu dovoljno velikom kartonskom kutijom.

Želimo sreću tebi i tvojoj božićnoj zvijezdi da preživi do sljedeće godine - što ne bi to bilo baš cool?

Photo: None

Komentari 0