Life&style 13. prosinca 2019.

Liječnik upozorava zašto je opasno dirati božićnu zvijezdu i ne oprati ruke poslije toga

Shutterstock/Instagram.
  • Ova biljka porijeklom iz Meksika smatra se ljekovitom još od vremena Azteka i koristila se za snižavanje temperature, umanjivanje zubobolje, dojiljama je pomagala da imaju više mlijeka
  • Zašto se onda trebamo čuvati božićne zvijezde!? Prvi put čujemo!
  • Evo mala pomoć: koristila se i za depilaciju... A nekih se dlaka, kose, na primjer, ne želimo riješiti

Teško je odoliti ovoj veseloj crveno-zelenoj biljci koja simbolizira božićno vrijeme. Lijepa crvena boja razveselit će dom, no, ovo do sad nismo znali, božićna zvijezda sadrži i neke štetne tvari. Naime, tekućina unutar biljke sadrži supstancu koja može uzrokovati gubitak kose! Na to se osvrnuo krirurg koji se bavi transplatacijom kose Dr. Bessam Farjo iz Farjo Hair Institute Clinic u Manchesteru, a prenosi Daily Mail.

Možda vas zanima... Spremna za mjesec partyja? Imamo 3 odlična modna prijedloga Rubrika Moda Moda

"Doduše, šanse da izgubiš kosu su male, ali treba biti svjestan da kontakt s božićnom zvijezdom može uzrokovati njeno opadanje" kaže on." 'Sok izvađen iz biljke ima depilacijski učinak i ako dođe u dodir s dlačicama na bilo kojem dijelu tijela, uključujući vlasište, potencijalno ih može ukloniti. Posebno ako na kosi ili drugom dlakavom djelu ostane dulje vrijeme. Zato bi ljudi nakon nakon diranja biljke obavezno trebali oprati ruke.

Bijeli i gusti sok sličan mlijeku vidljiv je ako prelomiš list ili stabljiku božićne zvijezde, a djeluje na sličnom principu kao kemijski depilatori, "otapajući" dlaku, a jednako kao dlaku, sok božićne zvijezde može uništiti i bradavice na tijelu. Inače ova biljka potječe iz Meksika, u prirodi može narasti do 4 metra visine i još od vremena Azteka slovi kao ljekovita biljka koja pomaže snižavanju visoke temperature i poboljšava laktaciju. Koristila se i za depilaciju, a u Gvatemali i kao lijek protiv zubobolje i povraćanja. Prvi puta su je povezali s Božićem u 16. stoljeću u Meksiku. Raspored njezinih crvenih listova podsjeća na betlehemsku zvijezdu, a crvena boja predstavlja krv razapetog Isusa.

Komentari 0