Life&style

Božićni kaktus, amarilisi i božićna zvijezda mogu prekrasno izgledati i nakon što Božić prođe. Evo kakve uvjete traže

  • Sobne biljke obožavamo uvijek i u svako doba, a posebno volimo koliko su u stanju života dati našim domovima čak i za najhladnijih dana
  • U zimskim su nam mjesecima ipak posebno drage tri bez kojih blagdanska sezona ne može proći, a istražili smo kako ih održati na životu i nakon blagdana
  • Budući da smo najčešće sretni ako uspiju preživjeti dovoljno dugo da nam prave društvo i tijekom novogodišnjeg dočeka, ovog nam je puta cilj da naše domove krase i isuće godine

Sobne su biljke u stanju pretvoriti naš dom u ugodan prostor prepun života čak i kada su dani najkraći, a vani je hladno. Koliko god slabi bili na gotovo sve sobne biljke koje postoje, u zimskim su nam mjesecima ipak posebno drage tri bez kojih blagdanska sezona ne može proći, a jedini manje nam drag dio priče je što smo najčešće sretni ako uspiju preživjeti dovoljno dugo da nam prave društvo i tijekom novogodišnjeg dočeka. 

Za božićni kaktus, amarilise i božićnu zvijezdu mnogi imaju osjećaj da je nemoguća misija održati ih na životu dulje od tih nekoliko dana blagdanske sezone, no ako ste si ove godine zacrtali kao plan uspjeti u tom naumu, dobro će vam doći savjeti što sve učiniti kako bi izgledale najraskošnije moguće.

Možda vas zanima Osim sobnobiljnih egzota, Plantmania ima i prekrasne terarij lampe. Ljubav su na prvi pogled Rubrika Life&style Life&style

Božićni kaktus

Ova je biljka toliko lijepa sama po sebi da se komotno može mjeriti s ljepotom ukrasa na našem božićnom drvcu. Od sva tri spomenuta blagdanska favorita, ona je uvljerljivo najizdržljivija i uz pravilnu njegu može trajati doslovno desetljećima. Različite vrste cvjetaju u različito doba godine pa nema mjesta za brigu ako se cvjetovi ne pojave kada smo im se nadali. 

Najbolje mjesto za božićni kaktus je prozor s puno svjetla, a počnu li cvjetni pupoljci opadati prije otvaranja, problem je najvjerojatnije ili previsoka temperatura ili presuho tlo. Biljku zalijevamo kada se zemlja osuši te posebno vodimo računa da nikada ne stoji natopljena u vodi. Budući da je u pitanju sukulent, biljka će od previše vode postati mekana i kašasta, a kako bismo bili sigurni da dobiva vode taman koliko joj je potrebno, preporuča se provjeriti teglicu svakih sedam do deset dana. 

Kako bismo se pobrinuli da će procvjetati i sljedeće godine, biljku je poželjno iznijeti na otvoreno tijekom otprilike tri tjedna, u kasno ljeto do rane jeseni, te ju vratiti u kuću prije nego što temperature krenu osjetno padati. Božićnim kaktusima ne smeta ako im je teglica malo tijesna pa nekoliko godina nema potrebe za presađivanjem. Poželjno je pognojiti biljku jednom mjesečno tijekom vegetacije - od travnja do listopada.

 | Autor:

Amarilis

Cijenjeni zbog svoje sposobnosti cvjetanja u zatvorenom prostoru, ali i izuzetne ljepote cvjetova u svečanoj žarko crvenoj boji, ovo cvijeće egzotičnog izgleda cvate otprilike četiri do šest tjedana nakon što se posadi lukovica, a neke sorte uspiju procvjetati i prije no što dobiju lišće.

Amarilisi vole puno svjetla pa je poželjno izbjegavati kutke u kojima ga neće dobivati dovoljno, a kako bi biljka što bolje i uspravnije rasla, poželjno ju je svakih par dana okretati. Zemlju bismo trebali održavati ravnomjerno vlažnom i paziti da ne pretjeramo s vlagom.

Nakon što cvjetovi uvenu, potrebno je odrezati stabljiku, ali zadržati lišće kako bismo obnovili hranjive tvari u lukovici. Jednom kada prođe opasnost od mraza, poželjno ih je premjestiti van u sjenu, a u kasno ljeto ili ranu jesen ostavljamo ih da miruju te ih stavljamo u garažu ili podrum. Tada odrežemo požutjelo lišće i biljku ostavimo u potpunosti bez vode sve do studenog kada ju ponovno počinjemo zalijevati i kada biljka ponovno započinje ciklus rasta.

Božićna zvijezda

Ova je biljka božićni klasik u jednakoj mjeri kao što su to božićni filmovi pa gotovo da ne postoji dom u kojem svoje mjesto ne pronađe barem jedna. Od svih sobnih biljki koje postoje, božićna je zvijezda među najdramatičnijima i definitivno najzahtjevnijima, ili je barem s takvom reputacijom zapela, zahvaljujući tome što gotovo nijedna ne izgleda nimalo reprezentativno već nekoliko dana nakon kupnje. No, ono čega mnogi nisu svjesni je to da prvu pogrešku naprave već prilikom kupnje. Naime, bitno je odabrati biljku koja još uvijek ima malene žute cvjetove u središtu obojenog lišća, dok one koje bacaju pelud ili su im otpali žuti cvjetovi treba izbjegavati, budući da je njihova sudbina već na prvi pogled izvjesna.  

 | Autor:

Nakon kupnje, božićnu je zvijezdu poželjno prekriti dok ju nosimo kući, a osobito ako je vani jako hladno, te ju nipošto nije dobro ostaviti u autu dok obavljamo druge stvari. Zalijevamo je kada je zemlja suha na dodir, a pretjerano zalijevanje je najčešći neprijatelj ove biljke. Posebno je važno pripaziti da biljka ne stoji u vodi te ju zalijevati štedljivo, a zatim pustiti da se potpuno iscijedi u sudoper.

Postići da ponovno iduće godine procvjeta nije nimalo lako, ali definitivno nije nemoguće. Nakon blagdana, biljku se preporuča staviti u prozor s puno svjetla, a nakon 1. travnja uklanjanju se obojeni listovi. Svaka dva tjedna ju je potrebno prignojiti te u rujnu premjestiti  u sobu u kojoj ima puno prirodnog svjetla i u kojoj je potpuni mrak nakon zalaska sunca. Na početku listopada vraćamo je u njezin 'uobičajeni' životni prostor i držimo fige da smo uspjeli! I bez brige, niste jedini kojima ne zvuči nimalo jednostavno!

Možda vas zanima Skupiš žir pa gledaš kako pred tobom raste maleno drvo: Selectedd ima vazu za najposebniju dekoraciju Rubrika Life&style Life&style
Photo: Pexels

Komentari 0