Life&style

Boriš li se s aknama na leđima? Nestat će uz ove super savjete

  • Akne na leđima estetski su problem koji muči brojne žene
  • Na njihovu pojavu osim pojačanog znojenja  i nepravilne prehrane često utječe i odabir odjeće
  • Otkrivamo ti kako možeš smanjiti pojavu akni na leđima bez da pritom posjetiš kozmetičara

Akne na leđima nisu opasne po zdravlje, ali predstavljaju vrlo neugodan estetski problem. Koliko si samo puta željela odjenuti sjajnu haljinu bez leđa ili majicu bez rukava, ali si strahovala od komentara vezanih uz akne na tvojim leđima? Dok se o aknama, prištićima  ili bubuljicama na licu te njihovom sprječavanju puno piše i govori, akne na leđima (poznate i pod nazivom 'bakne' (back acne) su rjeđe zastupljena tema. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Najčešći uzroci za pojavu akni na leđima su pojačan rad lojnih žlijezda, iritacija kože ili nepravilno održavanje tog osjetljivog dijela kože. Dakle, ono što možeš učiniti je da svojoj koži pružite posebnu njegu. Radite piling kože leđa, koristite prirodne preparate i posebnu pažnju usmjeri na proučavanje sastojaka koji se nalaze u pojedinim preparatu kako bi otklonila mogućnosti iritacije kože. Ovoga puta donosimo ti pet savjeta kako da ovog ljeta zablistaš s leđima bez akna. 

Možda vas zanima Znamo kako ovog ljeta možeš lakše i brže postići preplanuli ten Rubrika Beauty Beauty

1. Posebnu pažnju posveti izboru odjeće

Kako bi spriječila pojavu akni na leđima posebnu pažnju posveti biranju odjeće te tako biraj prirodne materijale, poput pamuka i lana koji će koži omogućiti disanje. Preuske haljine od sintetičkog materijala mogu također biti uzrok nastanka prištića. Naime, ako tkanina jako pritišće kožu počinjemo se brzo znojiti, a vrućina i vlaga savršena su podloga za razvoj bakterija. Osim toga, dolazi i do jakog trljanja kože, što može uzrokovati iritaciju i crvenilo. Također, izbjegavaj više puta nositi istu odjeću bez da si je prethodno oprala. Uz to redovito mijenjaj ručnike i posteljinu jer se zbog povišenih temperatura i povećanog znojenja na njima sakupljaju različite bakterije koje mogu stvarati dodatne nelagode. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

 

2. Hidratizirana koža je zdrava koža

Svaka promjena  u organizmu dolazi iznutra pa je važno posvetiti pažnju pravilnoj prehrani. Zdrava koža je hidratizirana koža pa je važno da u organizam unosiš što više tekućine. Osim  vode, pij što više čajeva koji će čistiti vaš organizam i osloboditi ga od toksina. Povećaj unos vitamina C konzumacijom limuna i ananasa, bilo kao voća ili kao sokova. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Pila sam čaj od koprive tjedan dana, ovo su moji zaključci Rubrika Život Život

3. Blagi piling je ključ leđa bez akni

Ako imaš osjetljivu ili alergijama sklonu kožu preporučuje se da se za rješenje svoga problema okreneš prirodi. Barem jednom tjedno napravi blagi piling. Nemoj nanositi gel za tuširanje na pogođene dijelove jer mnogi gelovi mogu dodatno isušiti kožu i pogoršati stanje. Odgovarajućim pilingom uklonit će se mrtve stanice, oslobodit će se pore te loj može slobodno prodrijeti na površinu kože.

 | Autor: miss7/pr miss7/pr Prijedlozi blagih pilinga: Nikel (69 kuna), Ziaja (29,90 kuna), Bielenda (49,90 kuna)

 

4. Blagi gelovi za tuširanje za nježnu kožu

Koristi gelove za tuširanje koji imaju neutralni pH te ne isušuju kožu već je čine mekanom i nježnom. Leđa se često zanemare kod njege tijela, premda je koža na tom dijelu vrlo suha, a može biti i masna – pa je potrebna dodatna porcija njege. Također, ukoliko za svoje lice koristiš određeni losion za čišćenje lica možeš ga primijeniti i na svojim leđima. 

 | Autor: miss7/pr miss7/pr

Prijedlozi ph neutralnih gelova: Roger&Gallet (71, 90 kuna), Lavera (42 kune), Ahava (105 kuna)

Možda vas zanima Isprobala sam mirisno mlijeko za tijelo s potpisom Izabel Kovačić. Vrijedi li 46 kuna? Rubrika Beauty Beauty

5. Pomoć iz kuhinje

Na leđa i kožu zahvaćenu bubuljicama možeš nanijeti led ili hladan oblog jer on potiče cirkulaciju, zamrzava pore i čisti kožu. Osim ledom, problematična područja na leđima možeš namazati i medom koji je izvrstan prirodni antibiotik. Tu su i eterična ulja koja uspješno mogu djelovati protiv akni, no s njima trebaš biti oprezna jer ako se odlučiš koristiti ulje koje ne odgovara tvom tipu kože možeš stvoriti protuučinak i dodatno pogoršati situaciju.

 | Autor: shutterstock shutterstock

 

 

Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ildartth

    Tableta protiv akni - http://hespac.com/aknehr.htm Uvijek ću preporučiti Nonacne svim mojim prijateljima. To je jednostavno najučinkovitiji proizvod protiv akni koji sam isprobala.