Life&style

Blagdanska filmska čarolija: Složili smo adventski kalendar najljepših božićnih filmova

  • Osim što Božić ne možemo zamisliti bez prigodnih dekoracija i legendarnih pjesama, mnogima omiljeni blagdan teško je zamisliti i bez božićnih filmskih klasika
  • Iako po najavama božićnih filmova koji nam stižu uskoro već možemo zaključiti da bi lako mogli postati neki novi klasici, mi smo se prisjetili onih bez kojih Božić nije Božić, te onih manje poznatih koji su nas se kroz posljednje godine najviše dojmili
  • Od 'Sam u kući' i 'Zapravo ljubav' do nešto novijih Netflixovih romantičnih komedija, ovo je najiscrpnija lista božićnih klasika u kojima ćemo rado svakodnevno uživati sve do Božića 

Pred nama je ono najljepše i najčarobnije doba godine što znači da je vrijeme da si život krenemo sladiti gledanjem božićnih filmova. Za obilježiti blagdansku sezonu na najbolji mogući način, odabrali smo po jedan filmski naslov za svaki dan adventa, birajući samo najbolje od najboljih.

Da, gledali smo ih već sto puta. Da, čim vidimo prvu scenu prevrti nam se cijeli film pred očima. I da, svejedno ih i dalje obožavamo i možemo uživati u njima bez da nam dosade!

1. prosinca - Božićna priča (2009)

 | Autor: IMDB IMDB

Ima li boljeg načina za otvoriti svečanost od modernog prepričavanja božićnog klasika Charlesa Dickensena iz 1843. u kojem Jim Carrey glumi mnoštvo uloga, uključujući Ebenezera Scroogea i tri duha koji ga progone. Bezvremenska priča o zlobnom starcu koji je ohrabren da, uz malu pomoć božićnog duha, postane bolja osoba uskoro dobiva svoje novo ruhu, no nama je ovo zasad i dalje bezvremenski favorit.

2. prosinca - Posljednji provod (2006)

 | Autor: IMDB IMDB

Kad najčešće sramežljiva Georgia, koju glumi nitko drugi do Queen Latifah, sazna da ima još samo tjedan dana života, skupi sav svoj novac na hrpu, daje otkaz na poslu i odleti u otmjeno odmaralište o kojem je oduvijek sanjala. Rezultat? Božićni film koji nas ostavlja s najvećim osmijehom na licu i najboljim mogućim stavom o tome kako doista živjeti život punim plućima.

3. prosinca - Četiri Božića (2008)

 | Autor: IMDB IMDB

Romantičnu komediju s Reese Witherspoon nikada nećemo odbiti, a 'Četiri Božića' u kojemu glumi još i Vince Vaughn definitivno je jedan od omiljenih blagdanskih naslova.  U ovom klasiku koji je jednostavan za gledanje, Kate i Brad bore se da posjete svoje četvero razvedenih roditelja na Božić, i naravno, slijede urnebesni trenuci.

4. prosinca - Princezina zamjena (2018)

 | Autor: IMDB IMDB

Blagdanska sezona ne bi bila potpuna da ju ne ispunimo sladunjavim romantičnim komedijama, a ova Netflixova poslastica savršena je za proslavu božićne sezone. Vanessa Hudgens glumi i pekaricu (Stacy De Novo) i buduću princezu (Lady Margaret Delacourt) koje, nakon što se sudare i shvate da su identične, zamijene mjesta i pretvaraju se da su ona druga.

5. prosinca - Obiteljska stvar (2005)

 | Autor: IMDB IMDB

S čijim ćemo se obiteljskim božićnim kaosom lakše poistovijetiti nego s onim Sarah Jessice Parker?! Ovaj klasik film prati blagdanske trenutke obitelji Stone kada njihov najstariji sin kojeg glumi Dermot Mulroney dovede svoju tradicionalnu djevojku kući s namjerom da je zaprosi. 

6. prosinca - A Sunburnt Christmas (2020) 

 | Autor: IMDB IMDB

Dok nas većina božićnih filmova šarmira zimskim ugođajem, australski Božić izgleda malo drugačije, budući se često događa uz jako visoke temperature. Ovaj film donosi dirljivu priču o samohranoj majci i njezinoj djeci koja se teško snalaze na svojoj farmi u zabačenoj sredini, sve dok odbjegli kriminalac odjeven u Djeda Božićnjaka ne doleti na njihov posjed i u njihove živote.

7. prosinca - A Cinderella Story: Christmas Wish (2019)

 | Autor: IMDB IMDB

Svi koji su obožavali verziju priče o Pepeljugi s Hilary Duff i Selenom Gomez u glavnim ulogama, obožavat će i ovo božićno izdanje legendarne priče. Film prati ambicioznu pjevačicu koju na putu do uspjeha zaustavljaju maćeha i dvije zle polusestre, a stvari postanu zanimljive kada se, radeći na novom poslu, krene zaljubljivati u novog zgodnog Djeda Božićnjaka.

8. prosinca - Sam u kući (1990)

 | Autor: IMDB IMDB

Apsolutni imperativ kada je bilo koja lista božićnih filmova u pitanju. Iako je luda avantura Kevina McCallistera nakon što ostaje sam kod kuće iznjedrila više nastavaka, original će uvijek imati posebno mjesto u našim srcima pa ne iznenađuje što je redovito uvrštavan među najbolje božićne filmove svih vremena.

9. prosinca - Najluđi Božić (1989)

 | Autor: IMDB IMDB

Obitelj Griswold još je jedna od onih bez koje Božić ne može proći. Chevy Chase glumi Clarka Griswolda koji planira savršen obiteljski Božić koji, dakako, krene po zlu. Urnebesna obiteljska avantura bilježi uspone i padove ove urnebesne obitelji tijekom blagdanske sezone, završavajući božićnim veseljem koje nam je svima potrebno.

Možda vas zanima Nikad nije prerano za Božić: Na Netflix uskoro dolazi šest novih božićnih filmova Rubrika Life&style Life&style

10. prosinca - Happiest Season (2020)

 | Autor: IMDB IMDB

Kristen Stewart i Mackenzie Davis udružile su snage u ovoj romantičnoj priči o lezbijskom paru koji se vraća kući za praznike. Kristen glumi Abby, ženu koja za Božić želizaprositi svoju djevojku, a Mackenzie glumi njezinu djevojku Harper koja svojim  konzervativnim  roditeljima tek treba priznati da je gay. 

11. prosinca - Predbožićna noćna mora (1993)

 | Autor: IMDB IMDB

Jack Skellingtonu dosadila je ista rutina plašenja i vrištanja i on čezne za širenjem radosti Božića. Ali, njegova misija dovodi Djeda Božićnjaka u opasnost i stvara noćnu moru za sve. Ovaj animirani film prepun nevjerojatnih pjesama i uzbudljivih događanja upakiranih u čarobni svijet Tima Burtona s razlogom je klasik.

12. prosinca - Vilenjak (2003)

 | Autor: IMDB IMDB

Je li stvarno moguće proslaviti blagdansku sezonu bez da smo pogledali ovaj film? Will Ferrell glumi vilenjaka Buddyja, čovjeka kojeg su odgojili vilenjaci na Sjevernom polu i koji se seli u New York kako bi pronašao svog pravog oca. Urnebesna i vesela priča od koje ćemo se odmah osjećati u blagdanskom duhu.

13. prosinca - Ljubav i praznici (2006)

 | Autor: IMDB IMDB

Još jedan od onih koji smo gledali milijun puta, film u kojem Kate Winslet i Cameron Diaz glume dvije žene koje mijenjaju domove na dva tjedna prije božićnih praznika, pri čemu lik Kate Winslet završava u Los Angelesu, dok onaj Cameron Diaz stiže u vikendicu u Surreyju u Engleskoj. Obje dame pronađu neočekivanu romansu, što rezultira zanimljivim praznicima.

14. prosinca - A Christmas Prince (2017)

 | Autor: IMDB IMDB

Božić stigne puno ranije no inače ambicioznoj mladoj novinarki kada bude poslana u inozemstvo da sazna više informacija o šarmantnom princu koji je spreman postati budući kralj. Rezultat? Preslatka, šarena, iskričava romantična komedija koja će nam u trenu zagrijati srca. 

15. prosinca - Čudesni Božić (1994)

 | Autor: IMDB IMDB

U ovom filmskom klasiku, Scott Calvin kojeg glumi Tim Allen, transformira se u Djeda Božićnjaka nakon što slučajno prouzroči da pravi sveti Nikola padne s krova. Ova klasična komedija dobar je, staromodni božićni film koji će naše blagdane učiniti još malo čarobnijima.

16. prosinca - The Knight Before Christmas (2019)

 | Autor: IMDB IMDB

U ovoj Netflixovoj romantičnoj komediji, srednjovjekovni vitez prebačen je u današnje vrijeme, gdje se zaljubljuje u srednjoškolsku profesoricu prirodnih znanosti koja je razočarana ljubavlju. Drugim riječima, priča kojoj je teško odoljeti.

17. prosinca - Tulum prije Božića (2015)

 | Autor: IMDB IMDB

Posljednjih 10 godina, dugogodišnji prijatelji Ethan (Joseph Gordon-Levitt), Isaac (Seth Rogen) i Chris (Anthony Mackie) okupljali su se na Badnjak kako bi proslavili praznike tulumareći, ali, dok se spremaju postati očevi po prvi put, prijatelji brzo shvaćaju da bi moglo doći vrijeme za prekid njihove višegodišnje tradicije. 

Možda vas zanima Poznati božićni klasik Charlesa Dickensa vraća se kao mjuzikl s Ryanom Reynoldsom u glavnoj ulozi Rubrika Stars Stars

18. prosinca - Let It Snow (2019)

 | Autor: IMDB IMDB

Netlixovva klasična božićna priča, ali s modernim prizvukom, oduševit će sve zaljubljenike u Božić. Ovaj film je blagdanska romansa temeljena na istoimenom romanu Maureen Johnson, Johna Greena i Lauren Myracle, a prati nekoliko maturanata koji su prisiljeni suočiti se sa svojim prijateljstvima i ljubavnim dramama kada snježna oluja pogodi njihov maleni grad.

19. prosinca - Zločesti Djed Mraz (2003)

 | Autor: IMDB IMDB

Ova crna komedija malko će nas iznervirati. Film prikazuje život Willieja, kojeg glumi Billy Bob Thornton, i koji, umjesto da širi božićno veselje obučen u Djeda Mraza, pokušava opljačkati trgovački centar zajedno sa svojim partnerom, vilenjakom Marcusom. Njihov plan  propada kada se lopov sprijatelji s osmogodišnjim dječakom.

20. prosinca - Office Christmas Party (2009)

 | Autor: IMDB IMDB

U priči u kojoj će se možda neki i malo previše prepoznati, ova urnebesna božićna komedija prati uredsku blagdansku zabavu koja izmiče kontroli. Sadrži zvjezdanu glumačku postavu, uključujući Jasona Batemana, Oliviju Munn, Jennifer Aniston i Kate McKinnon.

21. prosinca - Dok si spavao (1995)

 | Autor: IMDB IMDB

Iz nekog je razloga jako teško nadmašiti romantične komedije iz 90-ih, a ova je definitivno među najboljima ikada napravljenim. Sandra Bullock glumi tranzitnu radnicu Lucy, koja spašava svoju cjeloživotnu simpatiju kada se sruši na željezničkoj liniji. Nakon što on padne u komu, ona se pretvara da je njegova zaručnica dok se zaljubljuje u njegovog brata.

22. prosinca - Božić kod zločestih mama (2017)

 | Autor: IMDB IMDB

Uz trio kao što su Kristen Bell, Mila Kunis i Kathryn Hahn, teško je ne biti odlično raspoložen. Ova urnebesna priča je o trima nedovoljno cijenjenim i preopterećenim mamama koje se bune protiv očekivanja koja njihove vlastite obitelji imaju od njih za Božić, a kao da to nije dovoljno loše, sve tri su iznenađene posjetom vlastitih majki.

23. prosinca - Polarni Express (2004)

 | Autor: IMDB IMDB

Temeljen na istoimenoj dječjoj knjizi Chrisa Van Allsburga iz 1985., 'Polarni ekspres' prati dječaka koji se ukrcava na vlak na Badnjak i kreće na neobično putovanje do Sjevernog pola kako bi upoznao Djeda Božićnjaka. Život mu se mijenja nakon što susretne posebne ljude koji njegovo putovanje čine nezaboravnim.

24. prosinca - Kako je Grinch ukrao Božić (2000)

 | Autor: IMDB IMDB

Grinch bi trebao biti obavezna božićna lektira. Temeljen na istoimenoj knjizi dr. Seussa iz 1957., ovaj klasik s Jimom Carreyjem prati priču o Grinchu koji živi na periferiji Whovillea, s osvetničkim planom da uništi Božić svim građanima.

25. prosinca - Zapravo ljubav (2003)

 | Autor: IMDB IMDB

Isprepletene priče o ljubavi i briljantan britanski humor u kombinaciji s epskom izvedbom 'All I Want For Christmas Is You' te sjajnom glumačkom ekipom čine ovaj film jednim od najboljih božićnih svih vremena, bez imalo dvojbe. 

Photo: IMDB

Komentari 0