Life&style
Bili smo na Adventu u Varšavi i odsjeli u jednom originalnom hotelu

Bili smo na Adventu u Varšavi i odsjeli u jednom originalnom hotelu

  • Posjetili smo Varšavu u adventsko vrijeme odakle donosimo dojmove i fotografije.
  • Odsjeli smo u ibis Style hotelu u centru grada koji nas je iznenadio svojim originalnim dizajnom i dobro opremljenim sobama iako ima "samo" tri zvjezdice.
  • Sudjelovali smo i u radionici slikanja i uživali u slanim i slatkim tipičnim poljskim jelima, ali s modernim zaokretom.

Varšava uvjetno rečeno nije daleko, ako nađete direktan let koji traje oko sat i pol. Mi nismo uspjeli rezervirati direktan let, nego smo presjedali u Beču i na povratku u Frankfurtu, a vrijeme između letova kratili smo u duty free shopu i ostalim zanimljivim aerodromskim trgovinama. U Varšavi s okolicom  živi oko tri i pol milijuna stanovnika tako da je promet i vikendom vrlo dinamičan. Grad je to zanimljive i teške prošlosti jer je nekoliko puta rušen od raznih osvajača pa ga zovu i "Gradom feniksom".

 | Autor: Stari dio grada

U Drugom svjetskom ratu Varšava je gotovo pa sravnjena sa zemljom. Uništeno je 90 posto industrijskih objekata, 72 posto stambenih zgrada, 85 posto cestovne i ulične mreže, 60 posto stabala na parkovnim površinama bilo je sustavno posječeno. Nakon rata kulturnopovijesni spomenici su rekonstruirani te je "stari, a novi" dio grada stavljen 1980. na UNESCOV popis svjetske kulturne baštine. Prije Drugog svjetskog rata u Poljskoj je živjela najveća židovska zajednica u Europi, ali oko 90 posto poljskih Židova ubijeno je u holokaustu, a većina preživjelih se raselila.

U sjećanje na tu tragediju poljska umjetnica Joanne Rajkowska nakon što je posjetila Izrael u središtu Varšave postavila je umjetnu palmu visoku 15 metara. Palma u okruženju u kojem jest izgleda blago rečeno neobično  jer je svima jasno da u klimi kakva je u Poljskoj  nikako ne može uspijevati. Koliko god da je ispočetka izazivala čuđenje palma je postala dio pejzaža i čest motiv na razglednicama grada.

 | Autor: Instagam Instagam Umjetna palma u centru Varšave

Arhitektonski gledano Varšava se može smatrati eklektičnom jer se dijeli na stari dio grada, centar kojim dominiraju neboderi, a posvuda se provlači sovjetska gradnja budući da je Poljska bila komunistička zemlja. Iz razdoblja komunizma dominanta je Palača kulture i znanosti, visoka 231 metar koja je dugo bila najviša zgrada u Poljskoj. Ta golema zgrada sagrađena u samo tri godine bila je poklon SSSR-a Poljskoj i na vrhu ima predivan vidikovac.  

 | Autor: Palča kulture i znaosti u centru Varšave

Samo neki od poznatih Varšavljana su Fryderyk Chopin skladatelj, Maria Sklodowska Curie znanstvenica i dobitnica Nobelove nagrade, Witold Gombrowicz pisac, Tamara de Lempicka slikarica, Olga Tokarczuk književnica i dobitnica Nobelove nagrade. Zanimljiva je i poznata priča o Chopinovom srcu koje se čuva u crkvi Svetog Križa u Varšavi, a tamo je dospjelo ilegalno ispod skuta njegove sestre u staklenki s konjakom. Ostatak njegova tijela pokopan je u Parizu. Vodičica nam je ispričala da se Chopin nije smio vratiti u Poljsku jer je odbio svirati za ruskog cara, a smatrao je da njegovo srce pripada poljskom narodu i zemlji te je od svoje sestre zatražio da njegovo srce prenese u Poljsku što je ona i učinila. U čast svog slavnog sugrađanina građani Varšave su u starom dijelu grada postavili klupe koje sviraju Chopinove kompozicije.

 | Autor: Stari dio grada

Od kada je ušla u Europsku Uniju 2004. godine Poljska je doživjela snažan razvoj, a sada je suočena s velikim izbjegličkim valom iz Ukrajine. Naši domaćini u ibis Style hotelu gdje smo odsjeli ispričali su nam da su Ukrajinci jako vrijedni i da se uglavnom uspješno zapošljavaju te da je to pozitiva trend za obje strane.

 | Autor: Unutrašnjost ibis Styles Warszava Centrum

Hoteli brenda ibis koji su dio grupacije Accor zastupljeni su u cijelom svijetu i imaju različitu kategorizaciju od jedne do pet zvjezdica. Hoteli nude dobru vrijednost za novac, a prepoznatljivi su po jedinstvenom i originalnom dizajnu. Svaki od ibis Style hotela ima svoj jedinstveni dizajn kreativan i urban, a sobe su izvrsno opremljene te je promišljen svaki detalj.

 | Autor: Unutrašnjost ibis Styles Warszava Centrum

ibis Styles Warsaw Center nalazi se blizu rijeke Visle, Lazienki parka i Nacionalnog stadiona. Glavni motiv pri uređenju je provođenje vremena i opuštanje uz rijeku. Recepcija je u formi stijene, restoran je inspiriran piknikom, toaleti podsjećaju na kućice na drvetu, a sobe su stilizirane da odaju dojam šatora.

 | Autor: Tradicionalna poljska jela na moderan način

Imaju posebno dizajnirane krevete Sweet Bed by ibis Styles. Bogati Buffett doručak sa svježe cijeđenim sokovima uključen je u cijenu, besplatan WIFI, vanjski vrt dostupan je gostima tijekom cijele godine, kutak za djecu, konferencijska dvorana i dopušten je boravak s kućnim ljubimcima. Restoran i bar imaju široku ponudu vina te internacionalnu i poljsku kuhinju.

 | Autor: Likovna radionica u ibis Style hotelu

Advent u Varšavi pun je svjetla koje dolazi iz lampica s pažnjom okićenih i uređenih gradskih ulica i trgova, tu je i neizostavna ponuda kobasica i kuhanih vina te zanatskih suvenira. Jednu prekrasnu zimsku večer proveli smo u parku bivše kraljevske rezidenciju Wilanów koji je osvijetljen tisućama svjetala koja se izmjenjuju u ritmu klasične glazbe. Bila su to zanimljiva tri dana, a oni koji žele otići na Advent u Varšavu još uvijek stignu.

 | Autor: Svjetlosne skulpture u parku palače Wilanow u Varšavi

 | Autor: Svjetlosne skulpture u parku palače Wilanow u Varšavi

 | Autor: Skupina novinara iz Hrvatske, Mađarske, Estonije i Poljske

 

 

Photo: None

Komentari 0