Life&style

Bečki hotel Altstadt doista je dom daleko od doma, a u životni stil njegova vlasnika lako se zaljubiti

  • Formula uspjeha boutique hotela Altstadt u vibrantnom sedmom becirku jest kreativnost u spoju s opuštenim bečkim načinom života  pa ovdje vrata do vrata uživaju gosti i pravi Bečani 
  • Glavna urednica Tonkica Zlački donosi vam priču o hotelu koji je doista dom daleko od doma

Ako ste od onih koji došavši u novi grad jedva čekaju da ostave stvari u hotelu i krenu van u ekspediciju, NEMOJTE (ovo ne možemo dovoljno naglasiti) rezervirati smještaj u bečkom Altstadt hotelu. Domaćini u Altstadtu stavili su sebi u zadatak da ovaj hotel, smješten u artističkom sedmom distriktu, gostu bude dom daleko od doma. I u tome su uspjeli do zadnjeg detalja pa se i pasioniranim zaljubljenicima u austrijsku metropolu kakvima se sami držimo privlačnijim čini snatriti uz knjigu i prosecco u Crvenom salonu, hotelskom dnevnom boravku, nego budan sanjati na ulicama Beča. 

Možda vas zanima Jesenski broj miss7 magazina čeka te na kioscima! Rubrika Life&style Life&style

Priča o Altstadtu počinje prije više od 25 godina kada je vlasnik, gospodin Otto E. Wiesenthal poželio nakon karijere financijaša u IT sektoru načiniti profesionalni zaokret prema jednom od svojih hobija. A ono što je ispunjavalo njegovu dušu bilo je sakupljanje umjetnina i uveseljavanje ljudi. Premišljao se hoće li otvoriti galeriju ili restoran pa mu je u tim silnim razmišljanjima zasjala ideja koja će pomiriti jedno i drugo. Domislio se konceptu hotela čije će uređenje podsjećati na nečiji stan, gdje ponosno vise umjetnine što ih je vlasnik pažljivo odabrao. Ideja o hotelu kao domu i domu kao galeriji bila je na stolu. Trebalo je još samo pronaći mjesto gdje bi se taj stol smjestio. Gospodin Wiesenthal čuo je da se u četvrti Spittelberg prodaje mali pansion na prvom katu stambene zgrade iz 1902. Na drugim katovima normalno su živjeli stanari pa se ovo činila idealna prilika da hotel integrira vlastitu kreativnost u ugostiteljstvu s nepatvorenim bečkim stilom života. S vremenom se hotel Altstadt širio i na druge stanove i katove u zgradi pa danas vrata do vrata u opuštenoj atmosferi s mnogo stila borave pravi Bečani i hotelski gosti. 

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

U 61-oj individualno dizajniranoj hotelskoj sobi raspoređenoj na pet katova zgrade vlasnik je izložio umjetnine iz vlastite zbirke koje u njemu, njegovim kćerima i njegovim vjernim zaposlenicima bude najviše emocija. Od slika i fotografija do skulptura i grafita – ovdje možete naći više od tri stotine umjetničkih djela koja potpisuju Niki de Saint Phalle, Friedensreich Hundertwasser, Marcus Prachensky, Alex Ruthner i mnogi drugi.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Možda vas zanima Desetljeće uspjeha Clana: Kako je u zagrebačkoj aleji butika nastala prava modna bajka Rubrika Life&style Life&style

Ne čudi stoga da se dva puta tjedno kroz hotel organiziraju vođene ture kako bi hotelski gosti i ostali zaljubljenici u umjetnost mogli razgledati Wiesenthalovu zbirku. Od samih početaka u Altstadtu su surađivali s izvanrednim umjetnicima, dizajnerima i arhitektima pozivajući ih da kroz jedinstvena uređenja soba interpretiraju bečki i vlastiti svakodnevni život. Jedan od pozvanih bio je proslavljeni tirolski dizajner i arhitekt Matteo Thun koji je za Altstadt 2006. osmislio „Gentleman’s Room“. Ovaj prostor s pompoznim kristalnim lusterima, namještajem od crvenog satena i zidnim tapetama od damasta vodi nas u rane dvadesete prošlog stoljeća dok fotografski aktovi na zidu bude uspomene na jednu od najpoznatijih bečkih noćnih dama, Josefine Mutzenbacher. Thun je kupaonski zid obukao u mozaik od crnih Swarovski kristala, čime je zaokružio zavodnički šarm ovog apartmana. 

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Možda vas zanima Ljubavna priča slavnog dizajnera Valentina i njegovog najbližeg poslovnog partnera Rubrika Life&style Life&style

Andi Lackner, jedan od osnivača Life Balla, osmislio je 2015. interijer za druga dva hotelska apartmana. Austrijski stilist zvijezda inspiraciju je pronašao u vremenom izmučenom tornju obližnje crkve sv. Urlicha, čije su fotografije poslužile kao zidni paneli u prostoru. Bio je ovo način da se stvarni Beč, njegov eksterijer i ulica dovedu u najbliži dodir s posjetiteljem. Kada je gospodin Wiesenthal na jednoj svadbi upoznao modnu dizajnericu Lenu Hoschek, bio je siguran da i nju mora nagovoriti da osmisli neki od hotelskih apartmana. Hoschekova je pristala i u retro chicu prvi put potpisala dizajn nekog prostora. Ovdje zatičemo tamne zidne tapete, plišane zastore, krevet s impozantnim baldahinom te sedamdesetak fantastično raspoređenih nostalgičnih fotografija. Ručno izrađen namještaj u odvažnom je Chesterfield stilu, ali prostorom ipak dominira veliki bar. “Hoschek room” naglašeno je ženstven, ali kao da upravo zato poziva na prisustvo snažne muške energije. 

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

miss7 zaljubio se u apartman posvećen pioniru dizajna Josefu Franku. Slaveći u isto vrijeme kada i bečki muzej MAK Frankovu modernističku ideju o životnim prostorima koji ne bi smjeli biti uniformirani nego komforni i puni boja, u Altstadtu su združeni sa švedskom kompanijom Svenskt Tenn otvorili apartman ispunjen Frankovim nadahnutim uzorcima i neponovljivim komadima namještaja. Iako odrastao u Beču, Frank se smatra jednim od najvećih švedskih dizajnera jer je bježeći od progona Židova u svojoj domovini mir i kreativno utočište našao u Svenskt Tennu. “Josef Frank Room” šarmira svojim bojama i uzorcima. Na uzglavlju kreveta tkanina je s njegovim leptirima, na podu duhovit tepih životinjskog oblika budući da dizajner nije odobravao prave životinjske kože u prostoru, a na zidovima lampe koje osiguravaju dobru atmosferu. 

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Možda vas zanima Od tabua do mainstreama: Kako su steznici mijenjali žene prema društvenom poimanju ljepote Rubrika Life&style Life&style

Arhitekt Roland Nemetz zaslužan je za uređenje čak triju apartmana u hotelu. U onaj koji nosi njegovo ime donio je naslonjač iz stare bečke kavane Ritter, rabljeni parket iz Vienna Stadthalle te rasvjetna tijela Toma Dixona. “Library suit” Nemetz je osmislio kao posvetu ljubavne veze između Beča i brojnih pjesnika, pisaca i filozofa pa ovim apartmanom dominira velika biblioteka, a svaki gost može donirati knjigu. “Opera Suit” Nemetzov je hommage čvrstoj vezi bečke prijestolnice i klasične glazbe. Ovdje je smještena fonoteka s više od tisuću rijetkih ploča, gramofon, pojačala Marshall i Eamseov lounge chair za kompletan doživljaj. Oni gosti koji bi radije sami reproducirali glazbu mogu rezervirati “Bösendorfer Suit”, gdje im na raspolaganju stoji pravi koncertni klavir.  Altstadt je prvi bečki hotel koji nosi ecco certifikat. Ovdje hrana dolazi s provjerenih farmi, iz obližnje organske pekarnice i od manufaktura diljem svijeta koje se diče vrhunskom kvalitetom svojih proizvoda. Sada znate sve o Altstadtu. Na vama je samo da dođete. 

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Photo: Privatna arhiva

Komentari 0