Life&style
Atlantska dijeta

Atlantska dijeta: vitkost bez pola muke, zahvaljujući specifičnom načinu prehrane

  • Atlantska dijeta način je prehrane koji obećava gubitak kilograma bez gladovanja, ali i produljenje životnog vijeka
  • Svježe povrće i riba važne su komponente atlantske prehrane koja je, zapravo, i način života…
  • Što je najbolje, sve su nam namirnice i zakonitosti poznate, bliske našoj mediteranskoj kuhinji

Odricanje od hrane kako bi postigli "idealnu" težinu nije samo frustrirajuće, nego je i opasno za zdravlje. Naime, zbog pothranjenosti tijelu nedostaju važne hranjive tvari. To remeti njegovu funkciju i čini ga podložnijim bolestima. Južnoeuropska atlantska dijeta (ili skraćeno atlantska dijeta) bori se s kilogramima na puno zdraviji način.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Što Kate Middleton jede u danu? Možda vas zanima Zdrava prehrana Kate Middleton: Što vojvotkinja jede u danu? Rubrika Life&style Life&style

Ovo nije klasična dijeta za mršavljenje. Engleski izraz „diet“ dovodi u zabludu. Ne misli se na hrvatsku riječ „dijeta“, koja asocira na odricanje. Zapravo, ta riječ znači „način prehrane“. Dakle, cilj atlantske dijete, točnije prehrane, stoga nije izgubiti što je moguće više kilograma što je brže moguće. Umjesto toga, radi se o svjesnoj i uravnoteženoj prehrani, što pak doprinosi zdravijem načinu života.

Prednjači sjever Portugala i sjeverozapad Španjolske. Atlantska regija poznata je po zdravoj kuhinji za koju se čak tvrdi da produžuje život. 

 | Autor: shutterstock shutterstock

Ovako djeluje atlantska dijeta

Međutim, ono što je neosporno jest da nam atlantska dijeta osigurava veliki broj vrijednih vitamina i minerala. Osnova je svježe voće i povrće, integralni i mliječni proizvodi te visokokvalitetno maslinovo ulje. Svaki dan su na jelovniku. Riba i plodovi mora, koji su važan dio atlantske prehrane, dodaju se na tjednoj bazi. Ne smiju nedostajati ni jaja, mahunarke i male količine nemasnog mesa. Povremeno se može pojesti i masno meso ili nešto slatko.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Voće i povrće opskrbljuju tijelo vitaminima, antioksidansima i mineralima. Imaju pozitivan učinak na metabolizam i energetsku ravnotežu. Bjelančevine dobivene iz mliječnih proizvoda, mahunarki, ribe i mesa također potiču izgradnju mišića i sagorijevanje masti. Potonji također potiču izlučivanje omega-3 masne kiseline sadržane u maslinovom ulju i ribi. Mahunarke i proizvodi od cjelovitih žitarica također su bogati takozvanim složenim ugljikohidratima. Za razliku od jednostavnih ugljikohidrata, oni te duže drže sitom te sadrže vlakna koja pospješuju probavu.

I što je najbolje: nema pravila u pogledu broja i veličine obroka. Jede se intuitivno.

Ne samo dijeta, nego i način života

Ni u kojem slučaju se ne smije zanemariti uživanje u atlantskoj dijeti. Nabavi regionalne, sezonske proizvode za najbolji doživljaj okusa, a zatim uživaj u njima s obitelji ili prijateljima. Ako želiš, obrok možeš zaokružiti digestivnom šetnjom. Uostalom, tjelovježba, društvo i održivost jednako su dio španjolskog načina života kao i kuhinja.

Možda vas zanima 10 najboljih ljetnih namirnica za mršavljenje: Ovo voće i povrće ima savršen omjer nutrijenata Rubrika Life&style Life&style
Photo: shutterstock

Komentari 0