- Ovaj namaz svilenkaste teksture donosi zavodljive arome češnjaka i majčine dušice
- Usto, ovdje je i nezamjenjiva aroma žara na kojem se patlidžani peku
- Za rustikalni dojam i vrhunsku aromu posluži ga na hrskavo prepečenim kruhom i uživaj u svakom zalogaju
Ljeti nam ne trebaju ni teška hrana, ni puno kalorija, a niti puno kuhanja. Pa, eto, ovaj namaz od patlidžana, koji su u ovo doba godina najbolji, zadovoljava sva tri uvjeta. Namaz posluži s prepečenim kruhom kao laganu večeru ili čak ručak, a ako je riječ o obilnijem obroku od nekoliko jela, namaz od patlidžana bit će sjajan i kao predjelo.
Sastojci:
- 3 srednje velika patlidžana, prepolovljena
- 4 češnja češnjaka, oguljena i vrlo tanko narezana po dužini
- 12 komada svježeg timijana
- 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 3 žlice mljevenog svježeg začinskog bilja (kombinacija peršina i bosiljka)
- 2 žlice svježeg soka od limuna
- sol
Priprema:
Zagrij pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Poslaži patlidžane prerezanom stranom prema gore na lim za pečenje. Napravi u njima proreze i u njih ubaci češnjak i timijan. Prelij s 2 žlice ulja. Začini s 1/2 žličice soli. Peci dok ne omekšaju, oko 1 sat. Izvadi iz pećnice pa neka odstoje dok se ne ohlade, oko 20 minuta.
Stavi smjesu potom u procesor hrane. Dodaj začinsko bilje, 2 žlice ulja i sok od limuna. Pasiraj dok sve ne postane glatko. Pomiješaj s 1 žličicom soli i papra da se sjedini. Posluži s krekerima ili crostinima.
Savjet više: Ovaj namaz može stajati u hladnjaku do 3 dana.
Ovaj članak je izvorno objavljen na portalu missGastro.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.