Life&style

Aloe vera je dobra ako izgoriš na suncu, ali i još puno više - zapanjujuće je kako sve ova biljka djeluje na kožu

  • Poznato je da sok aloe vere pomaže kad koža izgori na suncu 
  • No, jesi li znala da može čak i ubrzati cijeljenje rana?

U listovima aloe vere zadržava se voda i stvara prozirna tekućina nalik gelu koja sadrži vitamine, antioksidanse, minerale i aminokiseline, objašnjava dermatolog dr. Joel Schlessinger. Upotreba gela od aloe vere oprobani je kućni lijek naših baka i možemo ga koristiti za mazanje različitih bolnih mjesta na koži. Otkini jedan list aloe i prepolovi ga. Sačekaj da iscuri sluz. Ili si kupi bočicu gela od aloe vere. Kao i sa svakim drugim proizvodom za kožu, isprobaj ga prvo na malom, zdravom komadiću kože da provjeriš jesi li preosjetljiva na neki od sastojaka gela. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Saznali smo zašto nam je koža drugačija u PMS-u Rubrika Beauty Beauty

Za što se koristi gel od aloe vere?

Za nadraženu kožu
Ako primijetiš bilo kakvo crvenilo na koži, stavi na njega malo gela. U ljepljivoj tekućini koja izađe kad prelomimo list nalaze se sastojci koji ublažavaju upale, a u maloj količini sadrži i sastojke koji ublažavaju bol.

Pomaže kod psorijaze
Za psorijazu nema lijeka, ali ovaj gel može pomoći kod simptoma. Nanosi se nekoliko puta dnevno da se smanji crvenilo, prhutanje kože i upala koja jako svrbi, ali samo kod srednje jakih napada, objašnjavaju stručnjaci iz klinike Mayo. Možda će trajati i mjesec dana da se vidi pravi napredak.

Akne
Uz antibakterijska svojstva, gel sadrži i salicilnu kiselinu, eksfolijant koji skida mrtvi sloj stanica kože i tako otvara pore, a djeluje i protuupalno na lojne žlijezde. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Naše godine često otkriva koža vrata - kako je njegovati da ostane mlada Rubrika Beauty Beauty

Ubrzava zacjeljivanje rana
Aloa vera sadrži i sastojke koji sprečavaju razvoj gljivičnih inekcija, bakterija i virusa. Pomaže kod zacjeljivanja rana i opeklina prvog i drugog stupnja. Veliku površinu kože zahvaćenu dubokom opeklinom mora liječiti specijalist.

Pomaže čak i kod groznice
Malo kreme koja sadrži alou veru pomoći će da groznica na usnici brže zacijeli zbog antiviralnih sastojaka. Ponoviti više puta dnevno u tankom sloju.

Zbog svega nabrojanog, zbog svojeg hidratantnog učinka te umirivanja nadražene kože, svakako u svojoj kućnoj apoteci uvijek drži bočicu gela ili čak nabavi samu biljčicu i koristi njezinu sluz kad ti zatreba.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0