Life&style
Alternative za maslac

Ako želiš izbjeći maslac u prehrani, ovo je 6 najboljih (i zdravih) alternativa

  • Bilo kod prženja ili na kruhu: zamijeniti maslac može biti vrlo jednostavno
  • Naravno, zamjena treba biti zdravija i, po mogućnosti, ukusn(ij)a  
  • Ovih 6 alternativa za maslac ukusne su i zdrave 

Čak i ako se znanost još uvijek prepire oko toga je li maslac zaista toliko nezdrav kao što slovi, ima mnogo onih koji bi iz različitih razloga radije bez njega. Na primjer, ako iz bilo kojeg razloga trebaš paziti na unos masnoća (visoki kolesterol, na primjer?). Ali, što umjesto toga možeš koristiti? Pored margarina – koji je dosta loš izbor za zdravlje - postoje i puno bolje alternative.

Možda vas zanima Pripreme za more: Uz ove super savjete tvoja će koža zablistati u trenu Rubrika Life&style Life&style

Kremasti: malomasni svježi sir i kremasti sir

Ako voliš jesti maslac na kruhu, probaj svježi sir ili kvark. Imaju mali broj kalorija i visoki udio bjelančevina. Pogodni su za slatke kombinacije poput one s džemom, kao i za slane poput povrća, sira ili salame. Oboje se također može koristiti na razne načine tijekom kuhanja, na primjer za davanje kremastog okusa umacima. Jednako se dobro mogu koristiti i za pečenje, ali ovisno o receptu i konzistenciji, možda će se morati zgusnuti grisom ili škrobom.

Moćno voće: avokado

Popularni avokado pun je vitamina, minerala i folne kiseline, a također ima manje kalorija i masti (koja je također biljna i nezasićena) od usporedive količine maslaca. Stoga ne čudi što se već dugo koristi kao biljna i zdrava alternativa maslacu na kruhu. Kremasto voće, koje se botanički zapravo smatra bobicom, možeš koristiti i za pečenje. 

Orašasti: maslaci od indijskog oraha, badema, kikirikija

Razni maslaci od orašastih plodova također su dobri za pečenje, kao i za namaz za kruh. Oni cijeloj stvari daju nešto posebno, a također su puni bjelančevina i nezasićenih masnih kiselina. Jesi li ikada jela kruh s orašastim maslacem i bananama? San snova! Žlica maslaca od orašastih plodova također je vrlo dobra u kašama. Još jedan plus: ako pečeš s biljnim proizvodima, često imaju duži vijek trajanja. Savjet: ako u pečenju koristiš maslac od orašastih plodova, možda ćeš trebati dodati malo manje tekućine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MaNiAticos (@mani_aticos_)

Nježna: svileni tofu

Tofu umjesto maslaca u početku zvuči neobično, ali svileni tofu će te uvjeriti svojim posebno neutralnim okusom i mekom konzistencijom. Stoga nije pogodan samo za pečenje , nego i kao namaz. Također je siromašan kalorijama i bogat bjelančevinama. Vegani također koriste svileni tofu kao zamjenu za jaja.

Maslac ne mora biti u hladnjaku - saznaj koliko dugo može ostati svjež na sobnoj temperaturi

Razna ulja

Jesi li uvijek stavljala malo maslaca u tavu prije nego što si nešto pržila ili pirjala? Isprobaj ulja: palačinke se mogu pržiti na kokosovom ili orahovom ulju, jer se blagi okus dobro slaže sa slatkim palačinkama. Kada pržiš izdašna jela, najbolje je koristiti neutralno ulje poput suncokretovog ili uljane repice. Prilikom pečenja maslac se često može zamijeniti uljem. Mnogi ga također koriste u kombinaciji s nezaslađenim umakom od jabuka kako bi smanjili sadržaj masti. I ono što volimo naučiti od Talijana: umoči kruh u malo maslinovog ulja - ukusno!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mynatura 🌱 (@mynatura.eu)

Ghee

Ghee je oblik bistrog maslaca koji se tradicionalno koristi u azijskom kuhanju. Poput maslaca, ghee se obično proizvodi od kravljeg mlijeka. Ghee nastaje topljenjem običnog maslaca. Maslac se razdvaja na tekuće masti i krutine mlijeka. Jednom odvojene krutine mlijeka uklanjaju se, što znači da ghee ima manje laktoze od maslaca. Tradicionalno se ghee koristi za kuhanje, sastojak jela i u ayurvedskim terapijama. Ghee ima višu temperaturu gorenja od standardnog maslaca, što znači da je idealan za prženje ili pirjanje hrane. 

Možda vas zanima Znaš da nije zdravo jako soliti hranu, zato ti donosimo zdrave alternative kuhinjskoj soli Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock

Komentari 0