Life&style

Ako vježbaš, a ipak ne vidiš rezultate, isprobaj ovaj jednostavni plan

  • Zrno po zrno - pogača, mjesec po mjesec (vježbanja) - zdravije tijelo! Lako je reći, no često je to vrlo teško učiniti jer se odustajanje nameće kao primamljivija opcija
  • Kažu da je svaki početak najteži, a kako bismo ti olakšali put do željenog izgleda donosimo plan koji ti može pomoći da prebrodiš prve mjesece treniranja
  • Zašto je važno postaviti cilj i misliti pozitivno, kakve aktivnosti treba izbjegavati i koje namirnice ipak nisu toliko loše koliko se priča, otkrij u nastavku!

Već neko vrijeme društvenim mrežama kruži šala kako je vježbanje najgori oblik piramidalne sheme. Naime, ako želiš ostvariti uspješne rezultate, bez obzira bio to gubitak kilograma ili rad na mišićnoj masi, ne smiješ odustati. A ustrajanje u vježbanju doista je lavovski podvig!

Mnoge od nas iz iskustva znaju kako se često vrlo teško nagovoriti na vježbanje, dok je, s druge strane, od njega vrlo lako odustati. Nije jednostavno krenuti, a ni zadržati motivaciju. Jedan od najčešćih razloga zbog kojeg lako posustajemo je nezadovoljstvo rezultatima, odnosno brzinom kojom ih postižemo.

Odustajanje je najgora opcija

Upravo je to motiv zbog kojeg je važno postavi realne i mjerljive ciljeve. Tako za početak odredi koliko ćeš puta u tjednu vježbati. Naša je preporuka da to bude minimalno dva puta kako bi uspješno mogla održati kontinuitet uz dovoljno odmora.

Također, s vremenom možeš povećati broj dana u tjednu koje si spremna provesti vježbajući. Super ideja je i voditi dnevnik treninga u kojem je jasno naveden cilj koji želiš postići. Ono što je važno jest da već u startu odrediš razlog zbog kojeg si počela vježbati te odlučiš želiš li povećati snagu, steći volumen i mišiće ili reducirati tjelesne masti.

Ujedno je iznimno važno zadržati pozitivan stav. Fokus na pozitivnim, poticajnim mislima i emocijama dat će ti volju i energiju da nastaviš s treningom i u trenutcima kada ti je to zadnje na pameti. Sjajan poticaj za vježbanje može biti i društvo druge osobe koja će ti biti dodatna doza motivacije, ali i sjajan sugovornik koji će razumjeti sve muke kroz koje prolaziš.

 | Autor: Unsplash Unsplash

Mjesečni plan za uspjeh

Ako želimo dugoročne rezultate, trebamo misliti kratkoročno! Preciznije rečeno, o treninzima trebamo prvenstveno razmišljati na mjesečnoj bazi. Tako ćemo lakše moći sastaviti plan vježbanja i odrediti raspored treninga. Na ovaj način postupno stvaramo novu rutinu, a tko zna, na kraju ovog procesa možda i zavoliš vježbanje.

Koliko je rutina važna kada je u pitanju organizacija vremena, toliko može biti kontraproduktivna kada je u pitanju izgled treninga. Sjajna je opcija kombinirati vježbe koje targetiraju različite dijelove tijela. Ako treniraš kod kuće, plan treninga trebao bi se sastojati od osnovnih pokreta i vježbi, poput iskoraka, sklekova, čučnjeva i mrtvih dizanja. Naravno, njihov intenzitet treba biti prilagođen stanju tvoga organizma.

Tjelovježbu biraj prema onome što voliš kako bi se lakše natjerala na vježbanje. Primjerice, ako mrziš trčati, plan koji uključuje izvršavanje ove aktivnosti tri puta tjedno bi lako mogao pasti u vodu. S druge strane, ako voliš voziti bicikl trebala bi se posvetiti upravo toj aktivnosti.

Ključ je u prehrani

Nažalost, vježbanje nije dovoljno! Ako želimo da rezultati dijete i treninga budu vidljivi dugo vremena, potrebno je promijeniti životne navike. Tako je uz redovitu tjelesnu aktivnost iznimno važna i pravilna prehrana.

"Analiza 700 studija pokazala je kako se rezultati najbrže vide kad je prehrana balansirana. Tako su ljudi koji su pazili što jedu, a nisu vježbali, izgubili u prosjeku deset kilograma u 15 tjedana, a oni koji su redovito vježbali, ali se nisu kvalitetno hranili, izgubili oko tri kilograma. Naposljetku, lakše je ne pojesti hamburger, nego ga potrošiti ako ste ga pojeli", otkriva istraživanje sa Sveučilišta Utah.

Ovim namirnicama reci 'DA'

Želimo li smršavjeti, iz prehrane trebamo isključiti namirnice bogate praznim kalorijama, odnosno nutritivno siromašne namirnice zbog kojih se debljamo. Pokazalo se kako su punovrijedni hranjivi sastojci ugljikohidrati, masnoće biljnog i životinjskog porijekla te bjelančevine.

Najbolji izvori ugljikohidrata tijekom mršavljenja su cjelovite žitarice i proizvodi od cjelovitih žitarica. Što se bjelančevina tiče, njihovi izvori mogu biti biljnog i životinjskog podrijetla. I jedni i drugi su dobri te ih treba kombinirati, stoga u prehranu treba uključiti mahunarke poput leće, graha, slanutka, mahuna i graška u obliku variva i salata. Od životinjskih izvora preporučuju se piletina, puretina, nemasna svinjetina, junetina, mlijeko i mliječni proizvodi te riba i jaja.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Od masnoća ne treba bježati

Ono na što posebno treba obratiti pažnju su masnoće. Mnogi od njih neopravdano zaziru, no one su iznimno važne za naš mozak, stanice i hormone. Bitno je znati da imaju dvostruko veću energetsku vrijednost od ugljikohidrata i bjelančevina pa s njima ne treba pretjerivati. Najbolji izvori masnoća su orašasto voće poput oraha, lješnjaka, badema, sjemenke (bučine, sezamove, lanene, suncokretove) te bučino i maslinovo ulje. Ipak, njihov unos treba treba biti ograničen na šaku ili žličicu po obroku.

Ako se želiš riješiti viška kilograma i pripremiti za plažu, može ti pomoći i Herbafast Health & Summer paket. Uz Herbafast proizvode i individualizirani plan prehrane, Herbafast ti poklanja mini Summer poklon set koji sadrži zeleni ručnik za lice, naočale za sunce i jastučić za plažu. Herbafast Health & Summer paket, kao i sve ostale pakete, od 16. do 31. 5. potraži po 20 % nižim cijenama na www.herbafast.hr.
Kako započeti svoj ljetni plan? Prvih 10 dana, pije se Herbafast Detox, jedna tableta ujutro, uz povećani unos vode. Detox doprinosi eliminaciji toksina i nakupljene vode iz organizma, a pored toga smanjuje vidljivost efekta „narančine kore“.
Sljedećih 20 dana, pije se Herbafast Lady i Herbafast Fiber, Lady ujutro pola sata prije jela, a Fiber, razmućen u čaši vode, pola sata prije ručka ili večere, ovisi o tome koji ti je obrok obilniji. Herbafast Lady ubrzava metabolizam i sagorijeva mast s kritičnih područja, a u Herbafast Fiberu se nalaze biljna vlakna koja čine gelastu strukturu i zauzimaju prostor u želudcu, pa je potreba za hranom manja, a pored toga poput spužve upijaju masti i izbacuju ih iz organizma.   | Autor: Također, ako skeniraš QR kod na QR kartici, koju dobiješ u Herbafast Health & Summer boxu i pratiš opisane korake, na osnovu tvojih odgovora nutricionista Ivana Čebušnik pripremit će ti osobni 10-dnevni plan prehrane, koji ćeš koristiti u sve tri faze Herbafast zdravog mršavljenja. Sretno i uživaj na plaži u novoj top-formi!

Photo: Shutterstock

Komentari 0