Life&style

Ako tri puta tjedno jedeš tjesteninu nećeš se udebljati! Ima samo jedno malo pravilo...

  • Obožavaš tjesteninu, ali ujedno želiš izgubiti i kilograme?
  • Onda je ovo genijalna vijest za tebe! Znanstvenici su dokazali da konzumacija tjestenine do tri puta tjedno zapravo znači - gubitak kila!
  • Ipak, pritom se drži jednoga malog pravila...

Nova studija došla je do neočekivanih zaključaka kad je riječ o tjestenini. Naime, ako ovu slasnu namirnicu jedeš tri puta tjedno, uopće se ne debljaš, nego baš obratno, pomaže ti da kile - izgubiš!

Dijete koje se baziraju na smanjenom unosu ugljikohidrata, jako su popularne. Ali dok mnogi, da bi izgubili kilograme, tjesteninu i druge prerađene ugljikohidrate izbjegavaju, ovo istraživanje pokazuje suprotno.

via GIPHY

Naime, tjestenina ima niski glikemijski indeks što znači da u odnosu na druge rafinirane ugljikohidrate, poput riže ili bijeloga kruha, razinu šećera u krvi povisuje jako malo.

Možda vas zanima Ovo je definitivno najzahvalniji ljetni komad odjeće koji možeš nositi na sto načina - osmislile smo tri outfita koja će te inspirirati Rubrika Moda Moda

Znajući to, kanadski istraživači iz bolnice Sveti Mihael proučavali su utjecaj konzumacije tjestenine tri puta tjedno umjesto konzumacije ostalih ugljikohidrata.

via GIPHY

Mjerili su utjecaj na tjelesnu težinu i na indeks tjelesne mase u 30 eksperimenata i to na gotovo 2500 sudionika koji su tjesteninu, i to oko pola šalice, jeli tri puta tjedno. Međutim, postojao je jedan uvjet: tjestenina je morala biti jedini ugljikohidrat kojeg su konzumirali.

 

Ispitanici su bili na dijeti koja se temelji na unosu namirnica niskoga glikemijskog indeksa, što je i ključ cijeloga istraživanja. Takva dijeta prati glikemijski indeks hrane, a to znači da namirnice rangira prema tome koliko ih tijelo uspješno obrađuje da bi stvorilo glukozu.

Možda vas zanima Kako savršeno skuhati tjesteninu? Miss7 miss7

Rezultati istraživanja pokazali su da su sudionici zapravo izgubili pola kile za 12 tjedana!

 

"Tjestenina nije pogodovala povećanju težine ili tjelesne mase, nego zapravo omanjem gubitku kilograma", rekao je voditelj istraživanja, doktor John Sievenpiper.

via GIPHY

Dakle, u svojoj omiljenoj tjestenini sad i dokazano možeš uživati bez briga o lijepljenju kilograma!

via GIPHY

Što kažeš na to da ovog ljeta napraviš nešto za sebe? Odaberi svoju ljetnu missiju i osvoji genijalne nagrade!
 

Photo: Instagram/Jenlyn Rodriguez

Komentari 0