- Crni papar, jedan od najvažnijih i najkorištenijih začina na svijetu, suočava se s kritičnom situacijom na tržištu
- S problemima u opskrbnom lancu, nestalnim vremenskim uvjetima, odnosno klimatskim promjenama, i sve većom međunarodnom potražnjom, očekuje se da će ovaj ključni začin uskoro postati puno skuplji i bit će ga teže pronaći
- Otkrit ćemo ti koji začini bi mogli zamijeniti papar pri spravljanju jela
Premda se čini da je pandemija daleko iza nas, njezini se učinci još uvijek osjećaju u trgovini začinima. Prema velikim uvoznicima, uska grla u distribuciji dovela su do kašnjenja i većih troškova. Štoviše, globalna potražnja za vrhunskim sortama crnog papra ubrzano raste, dok proizvodnja teško drži korak.
Vrijeme također igra presudnu ulogu. Crni papar uspijeva u tropskim klimama, a zemlje poput Indije, Vijetnama, Šri Lanke i Brazila, glavni proizvođači ovog začina, oslanjaju se na predvidljive kišne sezone za svoje usjeve. Međutim, klimatske promjene uzrokovale su neredovite kiše, dugotrajne suše i poplave, što utječe i na količinu i na kvalitetu žetve. Oštećeni usjevi ne samo da daju manje uroda, nego mogu proizvesti i papar atipičnog okusa, što ga čini neupotrebljivim za tržište.
Utjecaj na tržište i potrošače
Rezultat ove kombinacije čimbenika je očit: cijene crnog papra vrtoglavo su narasle, utrostručivši se od siječnja 2023. godine. Ovakva situacija pogađa i profesionalne kuhare i sve koji kuhaju doma, a koji sada moraju platiti puno više za osnovni sastojak koji pojačava okuse i neizostavan je u bezbrojnim receptima.
Foto: Unsplash/Anas Alhajj
Dodatno, nedostatak ekonomskih poticaja za poljoprivrednike koji su pod pritiskom da se okrenu pouzdanijim i profitabilnijim usjevima zajedno sa smanjenim profitom zbog distributera je pogoršao nedostatak. To bi moglo povećati problem, jer ako se poljoprivrednici odluče za druge alternative, ponuda crnog papra bi se mogla nastaviti smanjivati.
Čime zamijeniti crni papar u jelima?
Premda je crni papar u zrnu bez premca u okusu i teksturi - razlikuje se od prethodno samljevenog začina, koji gubi na intenzitetu i, u nekim slučajevima, može čak sadržavati tragove teških metala - postoje neke alternative za one kojima je potrebna zamjena - ako će nam doista biti nužna...
Bijeli papar
Bijeli papar nudi blaži, zemljastiji okus, ali ne oponaša u potpunosti intenzitet crnog papra.
Mješavina raznih vrsta papra
Mješavine papra raznih boja uključuju različite vrste (zeleni, ružičasti, crni i bijeli papar), imogu se više istaknuti aromom u određenim jelima od čistog crnog papra.
Foto: Pexels/Pixabay
Dimljena mljevena paprika
Kako bi poboljšala okus jela, poput pečenog krumpira ili kajgane, pokušaj eksperimentirati s mljevenom dimljenom paprikom.
Korijander i kumin
Korištenje korijandera i kumina može poboljšati okus mesa i ribe.
Mješavine sušenog bilja
Mješavine sušenog bilja, poput provansalske mješavine začina, idealne su za začinjavanje vinaigrettea i umaka.
Foto: Pexels/ Kaboompics.com
Također, savjetuje se nabavka mlinca za papar koji se može puniti zrnima papra, te kupnju dovoljnu količinu cijelih zrna dok su još svugdje dostupna (i nisu postala skupi luksuz). Naime, cijela zrna crnog papra ostaju svježa 3-4 godine, što znači da papar koji danas kupiš ti može trajati godinama.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.