Life&style
Adrenalinska tura po predivnim krajolicima Islanda Adrenalinska tura po predivnim krajolicima Islanda Adrenalinska tura po predivnim krajolicima Islanda Adrenalinska tura po predivnim krajolicima Islanda Adrenalinska tura po predivnim krajolicima Islanda Adrenalinska tura po predivnim krajolicima Islanda Adrenalinska tura po predivnim krajolicima Islanda 1/23 Adrenalinska tura po predivnim krajolicima Islanda Adrenalinska tura po predivnim krajolicima Islanda Adrenalinska tura po predivnim krajolicima Islanda Adrenalinska tura po predivnim krajolicima Islanda Adrenalinska tura po predivnim krajolicima Islanda Adrenalinska tura po predivnim krajolicima Islanda Adrenalinska tura po predivnim krajolicima Islanda Adrenalinska tura po predivnim krajolicima Islanda Adrenalinska tura po predivnim krajolicima Islanda Adrenalinska tura po predivnim krajolicima Islanda Adrenalinska tura po predivnim krajolicima Islanda Adrenalinska tura po predivnim krajolicima Islanda Adrenalinska tura po predivnim krajolicima Islanda Adrenalinska tura po predivnim krajolicima Islanda Adrenalinska tura po predivnim krajolicima Islanda Adrenalinska tura po predivnim krajolicima Islanda

Adrenalinska tura po predivnim krajolicima Islanda

U tjedan dana Veronika Lekić Vitlov s mužem je obišla najvažnije atrakcije, a vratit će se na proljeće

veronika Lekić Vitlov specijalizantica je na Klinici za kirurgiju u KBC-u Rijeka, muž pomorac, pa zajedničkim putovanjem pune baterije i odmaraju se od užurbane svakodnevice. Stoga ne čudi, govori, da smo neprestano u potrazi za što atraktivnijim destinacijama. Nakon putovanja u egzotični Singapur ove su godine odlučili otići u zimsku avanturu u otočnu zemlju Island. “Nakon razgovora s putničkim agentom, koji nas je iznenađeno pitao zašto idemo na Island u 11. mjesecu, pomalo smo se zapitali hoće li naša zimska avantura zapravo biti ledena”, govori Veronika. No nisu se dali pokolebati i iz Zagreba, preko Frankfurta, došli su do glavnoga grada Reykjavika.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića 
- Grad u znaku nordijske mitologije uzdiše kulturom starih Vikinga vidljivom na svakom kutku. Ovdje ćete vidjeti vikinšku ostavštinu živih boja u arhitekturi te rezbarije i ornamente na drvenim površinama. Od najavljene velike hladnoće i minusa s dolaskom u grad dočekalo nas je oblačno vrijeme i ugodna temperatura od 5°C stupnjeva (smijeh). Sivilo kišnog vremena dodatno je istaknulo šarene živopisne limene kućice specifične za Reykjavik - priča. Odmah nakon dolaska u hotel, smještenom 20-ak minuta od centra, krenuli su na prvi izlet - Mystery of Northern Lights, odnosno u lov na auroru borealis ili sjevernu polarnu svjetlost. Nažalost, zbog neba prekrivenog crnim oblacima lov im nije uspio jer se svjetlost nije vidjela. No svakako treba napomenuti, dodaje, da za ovu turu karta vrijedi do dvije godine, što je dobar razlog za povratak u ovu čarobnu zemlju. Vrijeme svitanja je u 9.30, a inače početak radnog vremena u 10 sati. Tako su podne iskoristili za razgledavanje centra i upoznavanje kulture Reykjavika. 


 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića - Grad rocka s izrazitom fuzijom nordijske kulture i alternative spojene u obliku brojnih pivnica i pubova pokazao se kao grad izrazito kulturnih, opuštenih i susretljivih ljudi. Zanimljivo je da unatoč tomu što je u 80% godine kišno vrijeme Islanđani su, ankete pokazuju, jedni od najsretnijih nacija na svijetu. Kad smo vidjeli kako žive, saznali smo da su samo neki od tih razloga odlično razvijena infrastruktura, bogat kulturni i umjetnički život te način života koji ne poznaje koncepciju stresa. Kod načina života Islanđana svakako treba spomenuti fizičke aktivnosti i sport kojima pridaju veliku pažnju. Stoga vas ne trebaju iznenaditi biciklisti i trkači koji se na jutarnjoj temperaturi od 2°C i kiši rekreiraju u kratkim hlačicama - smijući se govori Veronika. Ako ste ljubitelji prirode i prirodnih ljepota, ne smijete propustiti vodopade Seljalandsfoss i Skógafoss udaljene oko 120 kilometara od Reykjavika.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Očaravajući vodopad Seljalandsfoss visok je 65 metara i predstavlja jednu od zaštićenih ljepota Islanda, a 30 kilometara udaljeniji Skógafoss osim ljepotom intrigira i zanimljivom narodnom pričom o blagu skrivenom unutar vodopada koje čuva trol. Tamo su snimali i hollywoodski blockbuster "Thor - svijet tame", a upravo u vrijeme našeg posjeta snimali su islandski film, nastavlja Veronika, koju je posebno oduševio adrenalinski uspon na glečer Sólheimajökull.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića 
- Predviđanja pokazuju da će zbog globalnog zatopljenja glečer u razdoblju od 60-70 godina nestati. Stoga, ako ste naumili putovati na Island, iskoristite priliku i posjetite ga. Bez ikakvog iskustva, uz poduku i nadzor instruktora, za dva smo se sata popeli na vrh glečera. Prekrasan pogled s glavom doslovno u oblacima. Zbog već spomenutoga globalnog zatopljenja na vrhu glečera se stvorio potočić s čistom pitkom vodom, što je dodatno pojačalo očaravajući dojam ledenjačkoga krajolika - objašnjava. Nakon silaska s glečera uputili su se na plažu s crnim pijeskom imena Reynisfjara, smještenom blizu sela Vik (oko 180 km od Reykjavika). Ondje ih je, dodaje, dočekao filmski prizor mistične i pomalo zlokobne kilometarske crne pješčane plaže nastale kao rezultat vulkanske aktivnosti. Uz plažu se nalaze stijene s neobičnim oblicima pravokutnika koji su posljedica djelovanja visokih valova. Visoki valovi te plima razlog su zašto na ulazu u plažu stoji upozorenje za turiste o fotkanju iz sigurne udaljenosti. 


 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića - Životni standard u Reykjaviku je visok i na to se pripremite. Cijene svega su u skladu s tim standardom, što znači da je grad izrazito skup. Tako ćete za večeru u restoranu za dvoje morati izdvojiti oko 1200-1500 kn, a dnevna karta za javni prijevoz oko 250 kn - govori i dodaje kako je Plava laguna bila vrhunac njihova islandskog puta.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića 
- To je definitivno jedna od najpoznatijih i najposjećenijih atrakcija na Islandu. Oaza mira stvorena je od polja oblikovanih lavom i ispunjenih vodom iz geotermalne elektrane. Ulaznica je od 40 do 170 eura, ovisno o uključenom paketu. Mi smo se odlučili za premium paket koji uključuje ogrtač, ručnik, papuče, piće i rezerviran stol u restoranu Lava s pogledom na Lagunu. Prije kupanja od svih se posjetitelja traži da se istuširaju u za to predviđenom prostoru koji se nalazi u sklopu kompleksa. Tako istuširani i u kupaćem kostimu izašli smo na hladnoću od 1°C stupnja te brzo ušli u vrelu vodu čija je temperatura bila između 36 i 40 Celzijevih stupnjeva. Opuštajući doživljaj koji svakako treba iskusiti te se ne može riječima dočarati - priča. Island je zemlja, ističe Veronika, koja je potpuno iskoristila prirodne ljepote u turističke svrhe. Prekrasni krajolici, zapanjujući vidici i nevjerojatno bogato iskustvo razlog su zašto preporuča svima da se odvaže i krenu u zimsku islandsku avanturu. Oni su svoju sedmodnevnu hladnu pustolovinu završili promatranjem grbavih kitova i kitova ubojica u zaljevu Faxafloi. Ondje se nalazi i muzej sa stalnim postavom “Whales of Island” (“Kitovi Islanda”) koja je proglašena izložbom s najvećim brojem izložbenih primjeraka kitova.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića 
- Bilo je kratko, ali slatko. Krenuli smo sa strahom od hladnoće (smijeh) i željom za avanturom, no divni Island dao nam je nezaboravan provod. Nismo stigli istražiti sve islandske destinacije, zato povratak, u proljetnim mjesecima, već planiramo - govori.

Photo: privatna arhiva Kristijana Musića

Komentari 0