Life&style

'A Nearly Normal Family' zasjela je prvo mjesto Netflixove ljestvice serija – je li doista toliko dobra?

  • Vrlo brzo nakon pojavljivanja, serija 'A Nearly Normal Family' probila se na prvo mjesto gledanosti na Netflixu
  • Riječ je o napetoj psihološkoj kriminalističkoj miniseriji, koja će nas razbuditi u ove sive dane 
  • Evo zašto bi svakako trebalo pogledati 'A Nearly Normal Family' 

Kad su dani sivi, a i raspoloženje, tada nam treba doista uzbudljiva triler serija da završimo dan na pravi način. Na Netflixu, točnije, na prvom mjestu gledanosti streamera, pronaći ćeš savršenu mini-seriju, koja će te uvesti u pravo raspoloženje za kišni studeni. 'A Nearly Normal Family' je adaptirao Netflix prema istoimenom romanu Mattiasa Edvardssona (roman je izdao V.B.Z. prije dvije godine s naslovom 'Sasvim obična obitelj') – i ima vrlo posebnu narativnu strukturu. Riječ je o trileru koji namjerno izbjegava klišeje i priča uzbudljivu priču koja nas tjera da nagađamo do posljednjeg trenutka. 

Radnja serije 

Nalazimo se u malom predgrađu Lunda u Švedskoj i upoznali smo se sa savim običnom obitelji: Sandellovima. Ondje živi svećenik Adam (Björn Bengtsson) sa suprugom, odvjetnicom Ulrikom (Lo Kauppi) i kćeri Stellom (Alexandra Karlsson Tyrefors). Kći je malo buntovna – ali tko nije s 19 godina? Ali, onda se čini da se prekrasna obiteljska slika, koju su izgradili Sandellovi, odjednom raspada.

Serija 'Kruna' Možda vas zanima Ljubavna priča Lady Di i Dodija Fayeda: što je točno, a što krivo prikazano u 'Kruni'? Rubrika Life&style Life&style

Adam otkriva ubojstvo - a nitko drugi nego njegova vlastita kćer optužena je i uhićena. Ono što je najgore: Čak postoji dovoljno dokaza da je njegova kćer doista počinila taj nasilni čin. Ali, može li se sretna obitelj nositi s ovim optužbama? Mogu li saznati istinu o ubojstvu - i što će to učiniti njihovoj obitelji? Dok se suočavaju s istinom o postupcima svoje kćeri, moraju se suočiti i sa svojim tajnama i lažima.

Vrti li se radnja doista oko 'normalne obitelji'?

Originalni naziv miniserije na Netflixu je 'En helt vanlig familj', kao i na engleskom 'A Nearly Normal Family', te na hrvatskom 'Gotovo normalna obitelj'. Naime, lijepa obiteljska slika koju su izgradili Sandellovi nije sasvim istinita. To postaje vrlo jasno u jednoj situaciji: Stella je preživjela incident seksualnog nasilja u mladosti - i pokušava objasniti situaciju svojim roditeljima. Otac je na njezinoj strani, ali majka začudo ne želi prijaviti incident. Premda inzistira na tome da vjeruje svojoj kćeri, zna da bi prijavljivanje policiji dovelo do vrlo osobnog ispitivanja i istrage koja bi potencijalno mogla još više traumatizirati Stellu.

Četiri godine kasnije vidimo da je odnos između Stelle i njezinih roditelja napet. Čini se kako je njezin otac više ne poznaje tako dobro, a ona se također emocionalno udaljila od svoje majke. Stella ne ide na fakultet, više voli tulumariti. Ulrika, njezina majka, ima svoje tajne koje krije od kćeri i supruga, ali i ta će laž uskoro isplivati na površinu. A što krije svećenik? Jedna mu je stvar posebno važna: Održavanje dobrog ugleda obitelji. Koliko daleko je spreman ići za to?

 | Autor: Netflix Netflix Foto: Netflix

Zašto se isplati pogledati seriju?

Ljubitelji trilera jako dobro znaju da nas ovakve serije i filmovi često odvedu na krivi put neprikazivanjem situacija ili nedostatkom dokaza. 'A Nearly Normal Family' na Netflixu to vješto zaobilazi poigravajući se različitim perspektivama. Događaje vidimo i iz Adamove i iz Stelline te Ulrikine perspektive. Svaka osoba ima svoje tajne i različitu razinu spoznaja. Nakon što su nam prikazane sve tri perspektive, imamo potpunu sliku incidenta - a to je baš zadovoljavajuće u trileru. Čak i ako je, naravno, potpuno jasno da ne možeš vjerovati nijednoj narativnoj perspektivi - jer svaka od njih ima svoje motive i tajne.

 | Autor: Netflix Netflix Foto: Netflix,Alexandra Karlsson Tyrefors

Međutim, serija izbjegava potpuno pogrešno predstavljanje događaja ili neprikazivanje događaja. Ovo svakako nije novi koncept, ali vrlo dobro pristaje ovom formatu trilera, a Netflix ga ovdje implementira na osobito uzbudljiv način.

Duboke i ozbiljne teme također se obrađuju na osjetljiv i složen način. Vidimo kako se ljudi različito nose s pitanjem seksualnog nasilja – iz muške i ženske perspektive. Isto se pitanje postavlja i koliko daleko bi netko išao da zaštiti voljenu osobu. Što ako nisi sigurna je li on/ona doista počinio zločin? Jer i gledatelj cijelo vrijeme, kako se radnja razvije mijenja mišljenje je li Stella ubojica ili nije? 

Nismo mogli prestati gledati ovu Netflixovu seriju i svakako ti preporučujemo da je pogledaš. A onda možeš pročitati i knjigu…

Možda vas zanima Ovome se baš jako veselimo! Potvrđeno je da serija 'Male laži' dobiva i treću sezonu Rubrika Life&style Life&style
Photo: Netflix

Komentari 0