Life&style
Serija 'Kruna'

Ljubavna priča Lady Di i Dodija Fayeda: što je točno, a što krivo prikazano u 'Kruni'?

  • Prva polovica posljednje sezone serije 'Kruna' napokon je stigla na Netflix
  • Prikazuje šestotjednu romansu između princeze Diane (glumi je Elizabeth Debicki) i Dodija Fayeda (Khalid Abdalla), koja je na kraju završila tragično
  • Kad se usporedi stvarnost sa scenarijem serije, jasno je što je istina, a što plod mašte scenarista  

'Kruna' je prvenstveno televizijska serija. Dakle, kao i u prethodnim sezonama, granice između činjenica i fikcije često se mogu činiti nejasnima. Premda znamo da su se neki od događaja iz 6. sezone serije definitivno dogodili, nikada nećemo znati koliko je doista istine iza privatnih trenutaka i razgovora prikazanih na ekranu.

Ali, dat ćemo sve od sebe da razaberemo stvarno od zamišljenog. Evo kako je veza između Diane i Dodija prikazana u seriji 'Kruna', te trenuci koji su se stvarno dogodili u stvarnom životu. Sve ostalo, kako navode kreatori emisije, ovisi o interpretaciji.

Kada je Diana upoznala Dodija?

U 'Kruni': U 5. sezoni 'Krune', Diana, princeza od Walesa, fotografirana je kako se sastaje s filmskim producentom Dodijem Fayedom (sinom bogatog biznismena Mohameda al-Fayeda) 1986. godine, tijekom polo utakmice u kojoj je Fayed igrao protiv princa Charlesa. Međutim, njihova romansa počela je puno kasnije.

 | Autor: Netflix Netflix Foto: Netflix/serija 'Kruna'

Potom 6. sezona serije govori o tome kako su njih dvoje stupili u vezu. Smještena u 1997., godinu dana nakon Dianinog razvoda od Charlesa, serija prikazuje Fayedovog oca kako poziva Dianu i njezinu djecu, prinčeve Williama i Harryja, na svoju jahtu u St Tropezu na ljeto.

U stvarnosti: Diana je upoznala Dodija na polo utakmici u Windsoru 1986. godine. Također je pratila Fayedove na njihovoj jahti u St Tropezu sa svojom djecom – i tako je postala središte medijske oluje.

Spoj - i prvi poljubac

U 'Kruni': Serija prikazuje kako Dianu progone paparazzi u St Tropezu, a Diana ih moli da je ostave na miru. Fotografi su snimili mnoge poznate fotografije princeze na jahti - uključujući fotografiju nje i Dodija kako se ljube.

 | Autor: Netflix Netflix Foto: Netflix/serija 'Kruna'

Tijekom serije je Mohamed al-Fayed prikazan kako Diani pokušava namjestiti svog najstarijeg sina, Dodija - zove sluškinju da je pita jesu li bili 'intimni' i čini se da on organizira snimanje njihove poznate fotografije kako se ljube.

Elizabeth Debicki, serija Kruna Možda vas zanima "Plakali smo kad je Diana poginula i plakali kad smo to vidjeli na ekranu" kažu glumci 'Krune' koja kreće sutra Rubrika Life&style Life&style

U stvarnosti: Diana i Dodi su se doista poljubili na jahti - paparazzi fotografija na kojoj se ljube bila je u to vrijeme navodno najskuplja paparazzi fotografija ikada prodana. Bilo je više teorija o tome tko je dojavio fotografu Mariu Brenni da snimi fotografije, od Diane do onih koji su joj bili bliski, premda to najvjerojatnije nikada nećemo saznati.

 | Autor: Netflix Netflix Foto: Netflix/serija 'Kruna'

Otkako se 'Kruna' emitirala, Brenna je za New York Times izjavio da je priča da ga je sam Mohamed angažirao da snimi fotografije „apsurdna i potpuno izmišljena.“

Prosidba 

U 'Kruni: Treća epizoda serije, pod nazivom 'Dis-Moi Oui' ('Reci mi da') prikazuje posljednje sate života Diane i Dodija. Nakon večere u pariškom Ritzu, kojeg moraju napustiti zbog goleme pozornosti napornih paparazza, njih dvoje odlaze u jedan od hotelskih apartmana, gdje Dodi zaprosi Dianu s prstenom koji je vidjela u draguljarnici u Monte Carlu.

Dok Diana ne prihvaća prosidbu – „Znam da se cijeli svijet pita hoćemo li se vjenčati, ali to nije razlog da to doista učinimo“ – njih dvoje piju piće i razgovaraju o tome kako dalje trebaju živjeti svoj život. Zatim krenu u Dodijev pariški stan i, nažalost, gledatelji znaju tragičan završetak priče. Njihov automobil prate paparazzi, a njihov vozač je pijan, što dovodi do fatalne nesreće u tunelu Pont de l’Alma.

Dodi al Fayed i Lady Di | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

U stvarnosti: Nikada nećemo točno znati što se dogodilo u sobi spomenutog hotela, međutim, prema izvješću iz 2004. godine o Dianinoj smrti, par je bio uznemiren 'nametljivim ponašanjem' paparazza u Ritzu, pa su se popeli na kat do apartmana, umjesto da večeraju u hotelskom restoranu.

Tijekom istrage o njihovoj smrti 2007. godine prikazana je snimka CCTV-a na kojoj Dodi kupuje zaručnički prsten u draguljarnici preko puta Ritza Paris, negdje popodne, prije njihove večere. Snimka je pokazala pomoćnika direktora hotela Ritz Paris, Claudea Rouleta, kako nosi neki predmet natrag u apartman para. Međutim, nema potvrde o tome koji je to bio predmet.

 | Autor: Netflix Netflix Foto: Netflix/serija 'Kruna'

Prsten s natpisom 'Dis-moi Oui' (otuda i naziv epizode) pronađen je u Dodijevom pariškom stanu nakon smrti para, zajedno s potvrdom od 30. kolovoza 1997. godine, na dan prije nesreće, na kojoj piše 'bague de fiançaille' ('zaručnički prsten').

U istrazi je Dodijev otac tvrdio da su draguljara upoznali u Monte Carlu tijekom odmora na jahti te je vjerovao da je njegov sin te noći planirao zaprositi Dianu.

'Kruna' je trenutačno dostupna na Netflixu, a drugi dio posljednje, 6. sezone, bit će emitiran 16. prosinca 2023. godine. 

Elizabeth Debicki, serija 'Kruna' Možda vas zanima Zvijezda serije 'Kruna', Elizabeth Debicki, otkrila je kako je bilo 'potpuno nepodnošljivo' snimati scene koje su prethodile smrti princeze Diane Rubrika Life&style Life&style
Photo: Netflix
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    i ona je varala trebala se razvesti davno od princa