Life&style

9 načina kako nenamjerno uništavaš svoju odjeću pri pranju

  • Stvarno nije filozofija uključiti perilicu rublja . Ili ipak jest, ako želiš da ti odjeća bude u savršenom stanju godinama
  • Na primjer, nije ju dovoljno odvajati po bojama, a omekšivač katkad pomaže, a katkad i šteti!
  • Evo joj nekoliko trikova koje si možda previdjela pa ti se odjeća ošteti ili prerano istroši

Pa nije neka filozofija uključiti perilicu, zar ne? često to govorimo muževima, braći, sinovima. I nije. Ipak postoji nekoliko grešaka koje i same s rubljem radimo, odnosno nekoliko trikova za koje možda još nisi čula...

1. Odvajaš samo svijetlo i tamno rublje

I šareno, naravno. To je osnova. No razmisliti bi trebalo i o odvajanju rublja prema vrsti tkanine. Na primjer, i traperice i neka bluzica se oboje peru na 40°C, no strpana zajedno u bubanj s "teškim" komadima bluza od laganog materijala bi mogla stradati. Lagane tkanine i teške tkanine peri zasebno. Također bilo bi dobro odvojiti rublje po prljavštini. Jako prljave komade poput radne odjeće i sportske opreme peri odvojeno od svakodnevne odjeće. 

via GIPHY

2. (Ne) upotrebljavaš omekšivač

Omekšivač čuva vlakna i odjeća je duže trajati ako ga koristiš, a štiti odjeću i da se ne ošteti za vrijeme pranja. Ipak, ne odgovara svakoj vrsti tkanine. Sportsku odjeću od potpuno sintetičkim, mikrovlakana nije dobro tretirati omekšivačem.

3. Preokreneš odjeću

Ljudiš se na svoje ukućane jer bace u pranje majicu izvrnutu naopačke - prelijeni su je okrenuti na pravu stranu? Eh, neka su. To odjeću štiti od izvlačenja niti i, hm, "cufanja".

Možda vas zanima 3 pravila za pranje rublja: što u perilicu mora ići zakopčano, a što otkopčano? Rubrika Life&style Life&style

4. Ne obraćaš pažnju na osjetljivo rublje

Lijepo donje rublje, svila, čipka... zahtijevaju niske tepmperature - više ih mogu uništiti. No tog osjetljivog rublja nikad se ne nakupi dovoljno da napuniš perilicu, zar ne, pa ga onda ipak strpaš s ostatkom rublja na 40°C. Preživjet će, ali s vremenom će se sasvim uništiti. Također, ove stvari nikad ne smiju završiti u sušilici rublja.

5. Ne pereš ništa na ruke

E, pa trebala bi. Ako je neki komad preosjetljiv da se pere u perilici i upute nalažu da se pere na ruke, treba to poslušati. Ma kako ti to išlo na živce. Napuni posudu hladnom vodom, dodaj deterdžent za osjetljivo rublje i namači ga 15 minuta. Nakon toga ga nježno operi, bez jakog trljanja. Isperi također hladnom vodom i nemoj jako ocijediti rukama. Radije rublje položi na debeli ručnik da upije višak vode.

via GIPHY

6. Ne čitaš etikete

A tamo sve piše kako prati rublje, glačati, smije se centrigugirati, smije li se kemijski čistiti... To je osnovni korak: drži se uputa. Nauči što razni simboli na etiketama znače.

7. Ne paziš na čičak

Čičak je neprijatelj svih nježnih tkanina, njegove "kukice" lako će se zaljepiti za tkaninu i oštetit je. Pereš li jakne i drugu odjeću s čičkom, sve ih dobro zalijepi i svejedno nemoj stavljati s drugom odjećom u perilicu.

Možda vas zanima Tri komada rublja koja peremo prečesto i jedan koji peremo itekako rijetko Rubrika Life&style Life&style

8. Ne znaš što objesiti a što složiti

Budi mudra oko toga što vješaš na vješalice, a što slažeš na police u ormaru. Odvoji nekoliko dodatnih nekoliko sekundi da  hlače složiš "na crtu" i tako staviš na policu i zakopšač gornji gumb na košulji koju vješaš na vješalicu jer se tako neće rastezati, a okovratnik će ostati ravan. Važno je i kakve vješalice koristiš. One tanke i žičane (iz kemijske čistionice) lijepo vrati ili recikliraj - rastežu i uništavaju odjeću. Najbolje su drvene vješalice jer su malo šire, a još bolje one prekrivene baršunastom tkaninom. Vunene pulobere nemoj nikad vješati na vješalice jer će se rastegnuti i dobiti neželjen oblik - slaži ih na police. Slično vrijedi i za sušenje odjeće - pulover suši polegnute na ručnik, bluze i košulje na vješalici.

via GIPHY

9. Ne zatvaraš patentne zatvarače

Možda su malo manje opasni nego čičak, ali njihovi metalni zupci mogu načiniti sličnu štetu. Zakopčaj sve patentne zatvarače prije nego što odjeću ubaciš u perilicu.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0