Life&style
Stvari koje majka ne smije govoriti kćeri

9 fraza koje ne bismo smjele nikada izgovoriti svojim kćerkama

  • Neka pravila postoje, ali nijedan par roditelja nije savršen 
  • Ne u lošoj namjeri, ali djeci možemo izgovoriti riječi koje ostavljaju dubok i ne pozitivan trag na njima
  • Reći ćemo ti ono što nikada ne bi trebala reći svojoj kćeri

Biti roditelj nije uvijek laka zadaća. Čak ti i vlastito okruženje uvijek iznova govori što treba, a što ne trebaš raditi kao majka (ili otac). To dovodi do nesigurnosti ili pak do beskrajnih rasprava. Što se tiče roditeljstva, u konačnici bi trebala poslušati svoje instinkte - i prije svega ono što je jako važno tebi i tvom partneru.

Međutim, postoje izjave koje su mnoge djevojčice morale slušati. Fraze koje im ostaju u umu i potencijalno bi mogle imati negativan utjecaj na budućnost djeteta. Fraze koje sprečavaju djevojke da steknu iskustvo, postanu bolje i samopouzdanije.

1. „Malo si premlada / nisi ti za to“

Bez obzira kakvi su snovi tvoje kćeri: podrži je i nemoj joj reći da je još uvijek premlada da bi mogla zamisliti svoju budućnost. To bi moglo značiti da je samopouzdanje tvoje kćeri narušeno i više ne vidi potencijal u sebi. Bez obzira koliko sumnjive ideje tvog djeteta mogle izgledati; radije reci svojoj kćeri da ako radi dovoljno naporno i čvrsto vjeruje u sebe, može učiniti gotovo sve.

via GIPHY

2. „Smanji svoja očekivanja“

Isto vrijedi i za ovu rečenicu. Reći svojoj kćeri da ne očekuje previše (osobito od svojih snova i ciljeva) ne utječe samo na njeno samopoštovanje, nego i na motivaciju za postizanje vlastitih ciljeva. To se onda može nastaviti i u odrasloj dobi. Stoga je bolje poticati svoju kćer i promovirati njezine talente. Samo tako tvoja kći može postati snažna žena.

3. „Ovo je posao za muškarce“

Što se tiče rodnog razmišljanja, trebala bi se oprostiti od starih ideja. Jesu li policajci, znanstvenici ili obrtnici klasična muška zanimanja? Ne za tvoju kćer! I upravo bismo to trebali uzeti k srcu. Ako tvoja kćer želi pomagati drugima kao policajka, to je prekrasan znak snage. Pomozi joj da postigne svaki cilj - bez obzira koliko se često njezini planovi u karijeri mijenjaju. Naime, tvoje dijete može biti sretno samo ako smije smišljati planove bez tuđih utjecaja.

Možda vas zanima 7 tipova majki koje su na lošem glasu, a zapravo su puno bolje od reputacije koja ih prati Rubrika Life&style Life&style

4. „Gubiš vrijeme“

Tvoja kćer htjela bi na putovanje ruksakom kroz Europu? Pokušaj je potaknuti da vidi svijet, nauči strane jezike i jednom bude svoja na svome. Osobito za mlade žene nema većeg dara od stjecanja iskustva prije početka rada. Umjesto da je obeshrabriš, pomozi svojoj kćeri da detaljno i sigurno isplanira putovanje.

via GIPHY

5. „Napravit ću ja ovo za tebe“

Svaka majka želi da njezina kćerkica zauvijek ostane mala. Nerijetko se događa da si malo previše oprezna u novim situacijama i ne dopustiš djetetu da se samostalno nosi s novom situacijom. Bolje je držati kćer pod nadzorom dok iskušava nove stvari, nego raditi stvari umjesto nje. Mirno i staloženo pokaži djetetu kako se nositi s novom situacijom. Ova će neovisnost biti osobito primjetna u budućnosti i učinit će tvoju kćer samopouzdanom osobom.

6. „To baš i nije bilo damski od tebe“ 

Povratak na razmišljanje o spolu: molimo te, nemoj pokušavati prisiliti svoje dijete na „žensko“ ponašanje. Ne govorimo o ljubaznosti, nego o odjeći i glazbi, na primjer. Ako tvoja kćer voli slušati punk glazbu ili voli nositi široku odjeću, pusti je. Očito se na taj način osjeća ugodnije i ne želi se uklopiti u tobožnju sliku društva ili možda tvoje osnovne osobne ideje. U tom slučaju daj svojoj kćeri krila, a ne korijenje.

via GIPHY

7. „Ne brini previše“

Ova rečenica može zvučati poput podrške, ali također može učiniti da se tvoja kćer osjeća neshvaćeno. Očito ti je došla s problemom. Samo joj reci da si nema potreba razbijati glavu te da su stvari upola loše i zbunjujuće. Radije reci svojoj kćeri da je razumiješ, ponudi joj savjete i pokušaj zajedno s njom pronaći rješenja.

Ovo su najkompliciranije i najbolje kombinacije horoskopskih znakova majki i kćeri

8. „Ne jedi toliko“

Osobito bi tijekom puberteta trebala izbjegavati ovakve rečenice. Naravno, jedino ako nema zdravstvenih problema. Tvoja je kći zauzeta pronalaženjem svijesti o vlastitom tijelu i, u svakom slučaju, prihvaćanjem novih oblina. Bolji je način rano educirati svoje dijete o zdravoj i uravnoteženoj prehrani i voditi ga primjerom.

9. „Predobra si za njega“

Ljubav je nešto izvanredno, osobito u mladosti. Postoje slučajevi kada je vaša kćer u vezi s dečkom koji ti se ne sviđa. Naravno, za tebe kao majku možda nijedan dečko nije dovoljno dobar za tvoju kćer. Osobito ako odabere „lošeg dečka“ ili nešto slično. Ne otkrivaj svoj skepticizam svojoj kćeri, pokušaj dečka bolje upoznati i pokazati zanimanje. Osobito tinejdžeri su skloni biti tužni zbog tvoje reakcije i brzo pokazuju prkosno ponašanje.

via GIPHY

Photo: Shutterstock

Komentari 0