Life&style

7 tipova majki koje su na lošem glasu, a zapravo su puno bolje od reputacije koja ih prati

  • Moja je mama najbolja mama, reći će svatko od nas. Ili... možda neće?
  • Isto je i kad same postanemo majke. Ne slažu se svi s našim stilom roditeljstva, a kritike znaju zaboliti 
  • Što ne znači da doista radimo loše, jednako kao ni neka druga majka čiji nam postupci nisu bliski

Da, jako smo dobri u pronalaženju pogrešaka. Svojih, a možda još češće i tuđih. Međutim, nije li ljepše koncentrirati se na prednosti? I, opa, odjednom primijetiš da smo zapravo prilično sjajni…

Možda vas zanima Nije mogla razlikovati blizance pa je jednog od njih tetovirala. Svekrva je njezin čin smatrala skandaloznim Rubrika Life&style Life&style

Ovih 7 tipova majki nisu loše koliko im je loša reputacija

1. Majka helikopter

Tvoja reputacija je užasna. Ali u svakome od nas postoji barem mali tračak poriva da bez prestanka bdijemo nad djecom i po potrebi, uskačemo svaki puta kada negdje „zaškripi“, uklanjajući svaku prepreku pred kojom bi se dijete moglo naći. Ali, takve mame helikoptere nije briga postoji li razumijevanje ili ne, jer znanost je na njihovoj strani: statistički gledano, djeca majki helikoptera profesionalnije su uspješnija od djece roditelja koji se manje trude. Dobro onda. Naravno, ne moraš pretjerivati. Ali, čini se da je helikopter mama korisna barem za karijeru.

via GIPHY

2. Pomajka, maćeha

Pepeljugina maćeha je lik iz bajke. Većina modernih pomajki nije zastrašujuća, već veliki PLUS u životu. Drugačije su i ponekad imaju potrebnu distancu da vide stvari jasnije od biološke majke i oca. Možda će ponekad biti nesklada – ali, ako želiš dobro partnerovim mališanima, oni će to sigurno kad tad primijetiti i cijeniti.

3. Majka karijeristica 

Sami naziv je uvreda. Stoga, palac gore svim majkama koje puno rade i mogu pokazati svojoj djeci što znači biti posvećen nekom zadatku. Uostalom, djecu uče i kako je dobro biti neovisan i imati svoj novac. Znanstvenici su već odavno ustanovili da je kvaliteta vremena koje provodite zajedno puno važnija od količine. Dakle, nema grižnje savjesti! Ako majke koje puno rade u potpunosti uživaju u vremenu s djecom, to nije nimalo loše.

Možda vas zanima Mama je pronašla srceparajuće pismo dok je čistila sobu sina pa se zapitala kakva je ona majka Rubrika Life&style Life&style

via GIPHY

4. Ego majka

Jesi li sebična majka ako inzistiraš i braniš malo osobne slobode? Nikako!!! Pa ne možeš 24 sata dnevno biti samo na raspolaganju djeci, tako da ne možeš odvojiti ni vrijeme za vježbanje, kavu s prijateljicom ili neki tečaj koji te zanima. „Opuštene majke imaju opuštenu djecu i malo je manje brige i stresa“, kaže obiteljski terapeut i autor knjiga Mathias Voelchert. 

5. Domaćica i majka

Možeš li i danas biti domaćica? Naravno da možeš! Naime, emancipacija znači da možeš živjeti onako kako ti odgovara. I sve dok pojam života ne dovodi do nezdrave ovisnosti djeteta o mami koja ima vremena apsolutno sve učiniti UMJESTO njega (ni sada ni u budućnosti), ne može biti pogrešno imati majku koja se predano brine o zajedničkom životu. Mnogo djece prijašnjih generacija imalo je majke koje su čekale kod kuće djecu s toplim obrokom u vrijeme ručka. Je li nam to učinilo nešto loše? Iskreno, bilo je baš lijepo!

Možda vas zanima "Da barem nikad nisam imala djecu. Još uvijek žalim tu odluku, ovo nisam ja" Rubrika Life&style Life&style

6. Kaos majka

Ona pobrka sastanke, utrčava hektično u vrtić 10 minuta nakon dopuštenog vremena, zaboravi kupiti mlijeko i ne ponosi se baš organizacijskim talentom. Pa što? Kaos mame uče (premda nehotice) svoju djecu da se nose s neočekivanim situacijama. Možda će se tvoje potomstvo osamostaliti malo brže od ostalih. Je li to nešto loše? Ni slučajno! Osobito zato jer kaotične majke obično šire dobro raspoloženje. A imati sretnu mamu je super!

via GIPHY

7. Hipster majka

Da, ponekad je pomalo dosadna jer ima toliko mišljenja o svemu i svačemu. Ali, barem se drži dobrih stvari, a ne loših. Podržava poštenu trgovinu. Brine se o okolišu. Fokusirana je na zdravu prehranu. Pušta svoju djecu da trče bosi, što je dokazano izvrsno za mališane. Hipster majke su eventualno malo iscrpljujuće za druge roditelje. Za svoju djecu (i ekologiju) su po mnogočemu TOP!

Pogledaj video: Znaš li da si genijalna?

Photo: Shutterstock

Komentari 0