Life&style

8 razloga zašto je mali stan velika prednost

Nemamo svi priliku živjeti u velikoj kući s prekrasnim vrtom već smo zarobljeni u 30 kvadrata, no kako to obično biva - svaka opcija ima izazove, pa tako i svoje negativne i pozitivne strane

Ovo je kao podjela na one koji više vole pivo i one koji više vole vino: neki ne bi nikad iz stana u kuću, nekima je kuća s vrtom jedina opcija. I vječni san. No, dok idealiziramo život u kući (kao u američkim filmovima, po mogućnosti na jezeru) treba biti realana jer naš stan(čić) i pred najkrasnijom kućom ima velikih prednosti. Među njima su najčešće veći izbor lokacija i pristupačnije cijene, manje režije i ostali troškovi, no izvukli smo još nekoliko detalja zašto bi trebala cijeniti svoj mali stan...

1. Selektivan izbor namještaja

Neki ljudi će ovo vidjeti kao nešto negativno, ali kada moraš biti selektivna oko namještaja, to je u stvari idealan način da prostor urediš točno onako kako si htjela. Ako primjerice imaš mjesta samo za jednu fotelju, pomno ćeš razmisliti i dugo birati prije nego li je kupiš - jer ta jedna će morati biti kvalitetna, udobna i savršeno odgovarati ostatak prostora. Ovo je ujedno i situacija koja štedi novac jer te koči da trošiš na nepotrebne komade i ukrase za stan bez puno razmišljanja.

2. Manje je posla oko čišćenja i održavanja

Jedna od prednosti malih domova je to što moraš manje čistiti - kratko i jasno! Uvijek ćeš pronaći ta dva sata za posložiti stan, nećeš morati puno ulagati u proizvode za čišćenje i imat ćeš više vremena za potrošiti na neke druge stvari. Primjerice, na kreativne načine kako izvući maksimum iz svog prostora!

 

A post shared by DECONSCIOUS (@deconscious_) on

3. Jednostavnije ćeš promijeniti stil stana

Kada imaš manji stan, imaš i manje stvari pa to znači da želiš li promjenu prostora, ona je puno lakše izvediva. Vrlo lako možeš, po posljednjim trendovima, nadodati jastuke, tepihe i bilje koji u stvari imaju veliki utjecaj na to kako izgleda mali prostor. I samo nekoliko manjih komada namještaja - stolić, fotelja i sl. mogu promijeniti stil i ozračje.

Možda vas zanima Trikovi kako pretvoriti mali stan u palaču Rubrika Life&style Life&style
 

A post shared by JS Prestige Home (@jsprestigehome) on

4. Možeš biti kreativna sa skladištenjem

Svi vlasnici malih stanova znaju da je bitno iskoristiti maksimum prostora koji imaju. Ako ti nedostaje prostora horizontalno, misli vertikalno. Kreni u vis! Postavljanje polica je super praktično, a istovremeno i dekorativno, a uštedjet će prostor.

 

A post shared by Stephanie Poirier (@rose.sepia) on

5. Nema "mrtvog" prostora

U velikoj kući sigurno se uvijek nađu jedna do dvije prostorije koje su većinom neiskorištene. Jedna od najboljih stvari vezanih za male životne prostore jest to da svaki dio (pa i praznina!) ima svoju ulogu, sve do zadnjega kutka. Tako da nemaš problema želiš li postaviti ured u spavaću sobu ili u kut dnevnoga boravka, ti znaš kako najbolje iskoristiti svoj prostor!

Možda vas zanima Ovo ćemo isprobati! 8 feng shui pravila koja trebaš slijediti za sretan i bogat dom Rubrika Life&style Life&style

6. Tjera te da budeš realistična oko svojih potreba

Kako mali stanovi nemaju puno mjesta, to te natjera da sjedneš i dobro razmisliš o tome što ti zaista treba u životu. Vrlo brzo ćeš se riješiti nepotrebnih stvari koje skupljaš godinama, a u biti ih ni ne pogledaš. Imaš li problema s bacanjem stvari, ovo je idealna situacija jerse brzo kristalizira što ti je stvarno potrebno. U malom prostoru je puno lakše raditi prioritete. 

 

A post shared by 🌿 ЅΔΓΔH. (@aus.zucker) on

7. Jednostavnije je domu dati istu cjelokupnu estetiku

Većina nas ima vrlo definiran osjećaj što voli i prostorije u domu to reflektiraju. No kada imaš puno velikih prostorija, teže ih je urediti da odaju jedeinstven, baš tvoj stil. Življenje u malim prostorima omogućuje da stanu daš specifičan stil koji će se protezati iz prostorije u prostoriju. 

 

A post shared by Maxime Séguin-Giroux (@__giirouette) on

8. Tjera te da budeš kreativna

Želiš li odvojiti spavaću sobu od dnevnoga boravka ili otvoriti prostor ogledalom? Koju god opciju odabrala, napravila je značajnu razliku, bilo lošu ili dobru. Mali prostori te izazivaju da uključiš svu kreativnost koju imaš s čim ćeš itekako razviti svoj smisao za dizajn. Istraži savjete i trikove poznatih dizajnera interijera kako bi ti pomogli u uređivanju stana, a zatim se jednostavno igraj opcijama!

 

A post shared by Leonor (@leonorls2) on

Photo: Instagram

Komentari 0