Life&style

8 pitanja koja bi si trebala postaviti prije nego što kreneš u nabavu kućnog ljubimca

  • Svi vole biti u dobrom društvu
  • A to je osobito lako ako govorimo o novom dlakavom pratiocu!
  • Međutim, prije nabave kućnog ljubimca, trebala bi si postaviti neka važna pitanja

Danas, kad se mnogim ljudima život promijenio zbog dugotrajne pandemije koronavirusa, možda ćeš više vremena provoditi kod kuće, pitajući se je li vrijeme za dugoročnu obvezu brige za kućnog ljubimca.

Međutim, vrlo je važno zapitati se imaš li sve što je potrebno za svog novog prijatelja. Zato ti donosimo 8 najvažnijih pitanja koja moraš uzeti u obzir prije nego što si nabaviš kućnog ljubimca.

Evo kako tvoj pas može postati gastro kritičar i zarađivati 900 kuna mjesečno

1. Mogu li si priuštiti kućnog ljubimca?

Možda si već razmišljala o kupnji ili udomljavanju, ali važno je imati na umu da će tvojem kućnom ljubimcu, osim početnih troškova, trebati cjepiva, pregledi i vjerojatni su iznenadni posjeti veterinaru.
Također se moraš pripremiti da potrošiš nekoliko kuna na njegu kućnih ljubimaca, hranu i pribor za njegu kućnih ljubimaca, što može uključivati jastučiće, igračke i povodce.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cute Pets (@cutepets.x)

2. Imam li vremena?

Nakon što si podmirila sve troškove, vrijeme je da dobro razmisliš o svom tjednom rasporedu, jer puno je vremena potrebno za brigu o svom novom prijatelju.
To podrazumijeva svakodnevno vježbanje, trening i možda interakciju s drugim kućnim ljubimcima, a u nekim slučajevima tvoj će ljubimac trebati da većinu vremena budeš kod kuće, pa je nužno imati potreban smještaj za njega ako želiš putovati.

Ovih 10 pasmina najduže žive, čak i do osam godina dulje od ostalih

3. Je li moj dom ugodan za kućnog ljubimca?

To ovisi o vrsti kućnog ljubimca kojeg želiš primiti u svoj dom. Nije svejedno ako živiš u malom stanu, velikoj kući ili ako si u unajmljenom stanu...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cute Pets (@cutepets.x)

4. Jesam li mentalno pripremljena?

Pogledaj svoje buduće planove i ono što misliš da ćeš raditi za nekoliko godina. Planiranje budućnosti je važno i pomoći će ti smanjiti tjeskobu i stres – i tebi i ljubimcu.

Možda vas zanima Ovo je 20 najodanijih pasmina pasa na svijetu, je li i tvoj ljubimac među njima? Rubrika Life&style Life&style

5. Je li ovo prava životinja ili pasmina za mene?

Potraži kompatibilnost sa svojim životnim stilom, ne zaboravi uzeti u obzir alergije ili ako imaš bilo kakvih preferencija u pogledu vrste dlake i količine čišćenja koje ćeš morati obaviti.

Ako nabavljaš psa, uzmi u obzir vrstu pasmine, treniranost i razinu aktivnosti, jer neki od njih imaju različite zahtjeve za vježbanjem i trebaju veće prostore.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cute Pets (@cutepets.x)

6. Imam li dobar sustav podrške?

Provjeri jesu li svi u tvom kućanstvu sposobni za izazove kućnog ljubimca. Svi, uključujući tvog kućnog ljubimca, trebaju se osjećati ugodno i kao kod kuće.

7. Imam li realna očekivanja o vlasništvu kućnih ljubimaca?

Zapamti da će tvoj ljubimac zauvijek biti s tobom! To znači da moraš imati realna očekivanja i jasnu perspektivu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cute Pets (@cutepets.x)

8. Jesam li spremna žrtvovati se za svog ljubimca?

Sjeti se svojih prioriteta - tvoj ljubimac će trebati tvoju dosljednost pa moraš očekivati promjenu ili prilagodbu načina života, što bi moglo uključivati otkazivanje planova, propuštanje društvenih okupljanja i određivanje prioriteta za svoje vrijeme.

Photo: Shutterstock

Komentari 0