Life&style

Ovih 10 pasmina najduže žive, čak i do osam godina dulje od ostalih

  • Psi u prosjeku imaju životni vijek od 10 do 13 godina
  • Međutim, neke pasmine mogu živjeti dulje od drugih
  • Otkrit ćemo ti 10 najdugovječnijih pasmina četveronožnih ljubimaca  

Općenito, male pasmine imaju tendenciju da žive duže. To je zato što veći psi brže stare, jer brže odrastu. To može dovesti do ranije pojave abnormalnog razvoja tkiva poput raka i tumora te bolesti povezanih sa starenjem, poput artritisa. Ako želiš uživati u dugogodišnjem društvu sa svojim psom, evo nekoliko pasmina pasa koje dugo žive.

I psi imaju jezik ljubavi – prepoznaj 8 načina na koje ti tvoj pas govori da te voli

10. Bigl (Beagle)

Bigl je stara pasmina pasa. Smatra se da naziv „Beagle“ potječe od francuske riječi „Bee gueule“ koja se doslovno može prevesti kao „široko grlo“ ili urbani prijevod „glasno“. Biglovi su uistinu „glasni“, jer su poznati da puno laju i zavijaju. Znaš li da je jedan od najprepoznatljivijih likova u stripovima, Snoopy, zapravo bigle? Snoopy je dobar prikaz biglova: u stvarnom životu su pametni, simpatični, nježni i prijateljski raspoloženi, baš poput Snoopyja. Kao i većina pasa srednje veličine, biglovi obično žive najmanje 12 godina, a najstariji poznati bigl živio je nevjerojatnih 27 godina.

9 Australski govedar

Australski govedar rijetka je velika pasmina pasa koja živi dug život. Očekivani životni vijek ove pasmine je otprilike 12 do 15 godina. Trenutačno najdugovječniji pas u Guinnessovoj knjizi rekorda drži australski govedar zvan Bluey, koji je živio 29 godina. Kao tipična radna pasmina, australski govedari su energični, inteligentni i dobro reagiraju na trening. Također stvaraju snažnu privrženost sa svojim vlasnicima. Mogao bi biti izazovan zadatak zadržati ih kod kuće, jer su ponekad jako tvrdoglavi.

 8. Lhasa Apso

Lhasa Apso drevna je pasmina pasa porijeklom iz Tibeta. Premda su male veličine, bili su vrlo cijenjeni čuvari u tibetanskim palačama i samostanima. Današnji Lhasa Apso psi više nisu čuvari palače, nego su uglavnom mali obiteljski pratitelji u kućanstvima. Lhasa Apso dopadljivi su i odani svojim vlasnicima, ali oprezni prema strancima. Zbog svoje mirne i nježne naravi mogu se dobro slagati s djecom. Lhasa Apso ima dug životni vijek, u prosjeku 12-14 godina. Neki  mogu živjeti gotovo dva desetljeća.

Želiš psa koji malo laje? Ove pasmine pasa su najtiše i gotovo da uopće ne laju

 7. Pomeranac

Pomeranac je pahuljasta mala pasmina pasa koja je dobila ime po Pomeraniji (regija između Poljske i Njemačke). Pomeranci su zabavna pasmina, jer su živahni i zaigrani. Pomeranci upozoravaju na promjene u okolici. Mogu dugo i glasno lajati kad čuju zvukove koji dopiru izvana. Pomeranci imaju dug životni vijek od oko 12 do 16 godina.

6 Jazavčar

Jazavčar je još jedna dugovječna pasmina pasa koja živi nekoliko godina duže od „normalnih“ pasmina. Poznato je da je barem jedan jazavčar živio 21 godinu. Normalni jazavčar može u prosjeku živjeti do 12 do 17 godina. Jazavčari su različitih veličina i boja. Uz standardnu veličinu, dolaze i u minijaturnoj veličini. Općenito, jazavčar je razigran, živahan, odan i hrabar. Jazavčari možda nisu najbolji kućni ljubimci za malu djecu, jer mogu biti agresivni prema ljudima ili drugim životinjama ako nisu dresirani.

5. Jorkširski terijer

Jorkširski terijer ili „yorkie“ (nadimak) je još jedna majušna pasmina koja je poznata po svojoj dugovječnosti. Yorkiji su se izvorno nazivali škotskim terijerom. Yorkiji mogu živjeti 14 do 17 godina. Premda su male veličine, živahni su, znatiželjni i traže pažnju.

4. Shih tzu

Još jednu drevnu pasminu pasa, Shih tzu (njegovo ime na kineskom jeziku može se doslovno prevesti kao „lav“), kineski su kraljevi stoljećima držali kao kućnog ljubimca. Slatki su, dragi i prijateljski raspoloženi prema svima (zasigurno nisu dobar kandidat za čuvara). Obično nemaju puno zdravstvenih problema. Samo pazi da ih cijelo vrijeme „uređuješ“. Sa životnim vijekom od prosječno 10 do 18 godina, čine dobro društvo koje te godinama može zabavljati tijekom cijelog dana.

10 mitova o psima u koje smo svi povjerovali, a nemaju veze s istinom

3. Toy pudl

Sve pudlice i mješavine pudlica imaju relativno dug životni vijek. Toy pudl ima najduži očekivani životni vijek među rodbinom te može živjeti 14 do 18 godina uz dobru njegu. Poput ostalih pudlica, i toy pudl lako je trenirati, jer su inteligentne. Baš su lijepe i slatke…

2. Jack Russell terijer

Jack Russell terijer pasmina je srednje veličine koja potječe iz Engleske. Slatki su i puni energije. Cijele dane mogu provesti na otvorenom. Prosječan životni vijek im je od 16 do 20 godina. Možda je to zbog njihove visoke razine energije...

1. Chihuahua

Chihuahuae su jedna od najdugovječnijih pasmina pasa, a možda su i jedna od najmanjih pasmina pasa. Chihuahuae u prosjeku žive 15 do 20 godina. Najduže zabilježeni životni vijek bio je kod 20 godina stare chihuahuae zvane Megabajt. Neki su ljudi rekli da uglavnom mogu dugo živjeti jer nisu skloni nijednoj ozbiljnoj bolesti. Chihuahua je puna duha, odvažna i inteligentna. Ovi sićušni psi izuzetno su odani svom ljudskom „čoporu“, a osobito djeci. Chihuahua zahtijeva samo malo vježbanja zbog male veličine tijela.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by suzume1230 (@ma_suzume)

Veličina i određene pasmine nisu jedini čimbenici koji određuju životni vijek pasa. Postoje mnogi drugi čimbenici koje možeš kontrolirati i koji mogu utjecati na životni vijek tvog psa. Na primjer, zdrav način života i dobra veterinarska njega. Jednostavno rečeno, sve dok tvoj pas ima kvalitetnu njegu, ima velike šanse da živi dulji život - bez obzira na svoju veličinu i pasminu.

Možda vas zanima Ovo je 12 najodanijih pasmina pasa na svijetu - sve bi dali za svog čovjeka Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock

Komentari 0