Life&style

7 znakova koji odaju da je tvoje dijete razmaženo - i što sada?

  • Istraživanja pokazuju kako se sve više roditelja i odgojnog osoblja žali na razmaženu djecu
  • Razmaženo dijete čije problematično ponašanja se ne ispravlja najčešće odrasta u osobu nesposobnu za normalne međuljudske odnose i funkcioniranje u životu. Možda primjećuješ takve karakteristike kod svoga djeteta?
  • Ni jedno dijete ne rodi s ovakvim ponašanjem, već ga nauči.  Evo kako ga prepoznati i spriječiti

Nitko nije savršen roditelj, a često u svojoj želji da budu najbolji mogući roditelji i djetetu pruže sve što želi, neki roditelji iz najbolje namjere naprave veliku pogrešku. Jer, umjetnost odgajanja, složit će se svi psiholozi i dječji odgajatelji, nije u davanju djetetu svega što zaželi, već svega što mu objektivno treba. Jednako kao i osigurati da odraste u osobu koja zna cijeniti svoje roditelje, ali i druge ljude. Ponekad je netko roditelj s premalo vremena koje pokušava kompenzirati materijalnim stvarima. Ponekad je razlog nešto sasvim treće, no što bilo, sad nije ni važno jer rezultat je isti - dijete je razmaženo.

Razmaženo dijete naviklo je dobivati ono što želi, kada to želi. Sve se vrti oko njegovih potreba, briga, osjećaja, želja, a svi ostali zauzimaju drugo mjesto.”

 | Autor: shutterstock shutterstock

Drugi problem je što mnogi roditelji ne prihvaćaju da im je dijete razmaženo i to pripisuju "samo dječjim tantrumima". Faza. Proći će ga. No, ako je dijete naviklo dobivati ono što želi tako da napravi scenu u javnosti, urla, baca se po podu ili dere kako te mrzi, a ti na to od srama reagiraš tako da mu popustiš i daš ono što želi - to je loša vijest. Na ovaj način najvjerojatnije odgajaš osobu koja će u budućnosti biti naviknuta da dobiva sve što želi na sličan način - dernjavom i ucjenama. 

Možda vas zanima Ako dijete ne sluša roditelje, je li moguće da je stvar u roditelju, a ne djetetu? Rubrika Miss7 Blog Miss7 Blog

Stručnjaci za roditeljstvo otkrili su kako prepoznati znakove koji upućuju na to da možda odgajaš razmaženo dijete. Budi iskrena - sama si to vjerojatno ne želiš priznati, a rijetko koja prijateljica će ti to htjeti reći. U su također savjeti koji ti mogu pomoći da zaustaviš neka od tih ponašanja.

Znakovi da bi tvoje dijete moglo biti razmaženo

Nisi sigurna odgovara li tvoje dijete opisu? U nastavku je sedam od stručnjaka potkrijepljenih znakova da bi tvoje dijete moglo biti nedovoljno disciplinirano i razmaženo.

1. Kada mu kažeš "ne", dobije napad bijesa koji traje dok ne dobije što želi

Sva djeca mogu izraziti neko razočaranje kada im kažeš da nešto ne mogu ili ne smiju, na primjer, dvije večeri zaredom večerati pizzu. No, razmaženoj djeci je posebno teško prihvatiti ne kao odgovor. Tantrumi bi mogli biti razvojno prikladni za malu djecu koja se ne mogu adekvatno izraziti. Ali ako se ti krahovi događaju cijelo vrijeme i ne prolaze kako dijete raste, to bi mogao biti pokazatelj da je razmaženo. Kako tvoje dijete obično reagira na riječ 'ne'? Razmažena djeca ne mogu podnijeti tu riječ. Očekuju da će dobiti ono što žele i obično dobiju.

 | Autor: shutterstock shutterstock

2. Nikada nije zadovoljni onim što ima

Razmažena djeca mogu imati sve igračke i odjeću na svijetu, ali to nikada nije dovoljno: uvijek žele još i više. Budući da imaju puno, skloni su biti nezahvalni i pomalo pohlepni. Umjesto da izraze svoju zahvalnost za ono što imaju, više su usredotočeni na dobivanje sljedeće stvari. Možda će početi manje govoriti 'hvala', a 'želim' više.

3. Misli da se svijet vrti oko nje/njega

Razmažena djeca obično su egocentrična. Nisu toliko zabrinuti zbog neugodnosti drugih ljudi. Razmažena djeca više misle na sebe nego na druge. Osjećaju se kao da im sve pripada i očekuju poseban tretman. 

4. Zahtijeva stvari što je prije moguće

Razmažena djeca nisu osobito strpljiva: kad nešto žele, žele to sada. Roditeljima je obično lakše popustiti nego odgoditi djetetov zahtjev.

Ljudi su podijelili koju su važnu lekciju o vezi naučili od svojih roditelja, prepoznaješ li se?

5. Loši su gubitnici

Nijedno dijete ne uživa kad gubi – bilo da se radi o društvenoj igri ili teniskom meču – ali razmaženom je možda teže nositi se s razočaranjem kada ne pobijedi. Ako tvoje dijete uvijek okrivljuje druge za vlastitu lošu izvedbu, očekuje da će ga se pohvaliti za sve što radi, viče na druge koji ne rade stvari na njegov način i ne odaje priznanje kada su njegovi suigrači ili konkurenti uspješni, velike su šanse da je tvoje dijete razmaženo.

6. Ne odustaje dok ne dobije ono što želi

Razmažena djeca mogu koristiti manipulativne taktike kako bi dobili "da" koje traže, bilo da to znači laganje ili sukobljavanje roditelja jednog s drugim. Primjerice, otići će jednom roditelju i reći da je onaj drugi rekao da mogu dobiti predmet koji žele.

7. Odbija izvršiti čak i jednostavne zadatke dok ih ne izmolite ili podmitite

Normalno je da djecu treba potaknuti da operu zube ili pospreme igračke, na primjer. Ali kada ih roditelj zamoli da nešto učine, trebali bi slušati. Ako tvoje dijete često odbija činiti vrlo osnovne stvari sve dok ga ne potakneš novcem, poslasticama ili igračkama, mogla bi si samo zagorčati život ubuduće i napraviti mu medvjeđu uslugu.

Savjeti kako "odmaziti" dijete

Dobra vijest je da razmažena djeca nastaju, a ne rađaju se. Zapamti - ne postoji nešto poput razmaženog gena. To je naučeno ponašanje od kojeg se dijete može odučiti - i što se to brže učini, to bolje.

 | Autor: shutterstock shutterstock

To neće biti lak prijelaz, kako ni za roditelje, tako ni za dijete - stoga budi spremna na to. Posveti se modificiranju svojih popustljivih načina i prihvati da ćeš morati doći u sukob s djetetom. Puno puta. Dopusti mu da plače i da se uzruja. Nakon što postaviš granice, dolazi onaj teški dio - moraš ih se dosljedno i držati. I ti i partner. Dodajte 'ne' svom vokabularu i nemojte se osjećati krivim što ga koristite sa svojom djecom. Ne dopustite da razmaženi načini ponašanja vašeg djeteta pobijede. Što god radili - ne popuštajte. Međutim, kada postavljate granice, činite to s empatijom i razumijevanjem. Ne moraš biti tiranin da te vlastito dijete poštuje ili da bi ove metode bile učinkovite.

Kada je sve u životu vašeg djeteta "ja, ja, ja", prebacite fokus na "mi". Potražite svakodnevne trenutke u kojima to možete činiti. Kao: ‘Pitajmo Alice što bi htjela raditi;’ ‘Što misliš kako se tata osjeća?’ ‘Pitaj svog prijatelja što bi želio igrati". 

Bitno je zapamtiti da djeca najbolje odgovaraju na ohrabrenje, a ne kaznu. I za kraj - pomozite im da cijene male stvari u životu. Pokažite im da ima puno radosti u jednostavnim zadovoljstvima, poput boravka u prirodi ili provođenja kvalitetnog vremena s obitelji i prijateljima. Pronalaženje vremena za igru i povezivanje sa svojom djecom jedna je od najvećih stvari koje roditelj može učiniti kako bi obuzdao većinu negativnog ponašanja u djece. 

Photo: Shutterstock

Komentari 0