Life&style

7 zamki u koje je lako upasti kad kupuješ IKEA namještaj i sitnice za dom

  • IKEA je svijet za sebe i... obožavamo ga. Tko ne voli tamo kupovati?
  • I kuća ti već pomalo sliči na njihov katalog, a u trgovini se osjećaš kao kod kuće - već si tata-mata za kupnju u IKEA-i
  • E, pa onda svaka čast onima koji priznaju da su sigurno pri tom učinili neku od ovih 7 pogrešaka

Pa što se loše može dogoditi u ovom raju za opremanje kuće? Dizajn je super, cijene nisu previsoke. Da te podsjetimo...

1. Napravila si popis za kupnju

Bravo, super, pohvalno - što ima loše u popisu za kupnju, reći ćeš. Ništa, osim što kad ideš u IKEA trgovinu bolje je napraviti popis onoga što NEĆEŠ kupiti. U suprotnom ćeš završiti, neplanirano naravno, s još jednim kompletim čaša, tri vaze, mekom dekicom koja ti ne treba previše, nekoliko ukrasnih jastuka, stolićem s kojim ne znaš kud bi, sedam paketa salveta, tepihom koji je bio na sniženju, još božićnih ukrasa i novom gulilicom za krumpir... A imaš stan od 70 kvadrata, ne od 700. Barem si flomasterom na ruku napiši nešto tipa "ne kupuj sve što vidiš!"

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

2. Planiraš na brzaka obaviti kupnju

To možda možeš kad ideš na tržnicu ili po kruh i mlijeko u dućan u kvartu. Ali kupiti nešto na brzinu u Ikei... to je iskustvo koje ne želiš proživjeti. Kupiti kauč u sat vremena, procijeniti je li prevelik za tvoju sobu, isprobati koliko je mekan ili tvrd, je li naslon preuspravan ili previše utoneš u njega, sama sa sobom se posvađati oko uzorka tkanine, posvađati se i pomiriti s mužem oko toga zašto to tako dugo traje? Za to treba vremena. Puno vremena. Pa napad panike kad shvatiš da si tek na odjelu sa stolcima, koliko je hoda još pred tobom, a vremena tako malo... 

Možda vas zanima Što bi danas radila i kako bi izgledao tvoj dan da nemaš mobitel? Rubrika Life&style Life&style

3. Obećala si djeci da će ići u igraonicu...

Super, ali što ako u tom trenutku nema mjesta u igraonici? Slijedi pakao za roditelje u obliku cendravog, uvrijeđenog, nezadovoljnog potomka s kojim moraju u kupnju jer - obećali su mu. Ili je dijete vidljivo šmrkavo i prehlađeno, ili ne zna samo na WC ili ste zaboravili osobnu koja treba kod prijave... Svašta se može dogoditi zbog čega dijete neće primiti u igraonicu. Zato, bez obećanja unaprijed. Bolje je reći "možda", "ako bude mjesta" i sl. da se i dijete pripremi na moguću frustraciju.

4. Ne znaš dimenzije svog prtljažnika, a ideš u lov na blago

Kupila si fotelju i stol i radni stolac i došla do auta... Treba li ovo objašnjavati? Svatko ovo mora sam proživjeti. Suosjećamo.

5. Ne skužiš da komad namještaja dolazi u nekoliko kutija

Ha? A gdje su police od ormara? Reći ćemo ti: zapakirane u onu kutiju s velikom oznakom "2" na njoj. Koja stoji na istoj polici kao i kutija "1" koji si uzela. Događa se i najiskusnijima.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

6. "Ma, stat će" razmišljanje

Nisi zapravo izmjerila zid kod kuće, ali sigurna se da će ona polica/regal/garderobni ormar tamo stati. Pa, život je možda uzbudljiviji ako razmišljaš na taj način. Ali moramo te upozoriti (ako koristiš odokativnu metodu) da namještaj u izložbenom prostoru zna izgledati manji nego što jest, a kutovi u tvom stanu malo veći dok o njima razmišljaš iz daljine.

7. Ne obriješ noge i ne odjeneš lijepo rublje

Pa danas je dan za kupnju, ne za akciju u krevetu, reći ćeš. Kriva procjena! Pomirbeni seks jedna je od vrlo pozitivnih nuspojava kupnje u Ikei. Jer dosta je vjerojatno da ćete se vas dvoje tamo zakačiti oko toga što treba kupit, a što je nepotrebno rasipanje novca ili oko izbora komode za spavaću sobu. Pa nema ljepšeg od pomirbenog seksa kod kuće, na svim tim novim jastučićima i tek raspakiranoj posteljini...

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0