Life&style

7 stvari koje bolje nikada nemoj stavljati u perilicu posuđa

  • Sklone smo ubaciti jednostavno sve u perilicu posuđa – samo da ne moramo prati ručno
  • Međutim, neke se stvari mogu u perilici uništiti  
  • Ili se pak ne mogu dobro oprati pa će biti leglo bakterija

Imala si goste na ručku, druženje se odužilo do večere, a nakon toga ostala je hrpetina prljavog posuđa? Naravno, preumorna si i da razmišljaš, a kamoli pereš posuđe. Stara dobra perilica je spas – jednostavno utrpaš sve u nju, staviš „tabletu“ i stisneš „start“. Zvuči poznato?

1. Drveni pribor za jelo 

Kuhače i sličan drveni pribor nemaju što tražiti u perilici. Zbog visokih temperatura će drvo trajno promijeniti svoju strukturu. Također se može i raspuknuti. Dakle, nema druge nego spužvica, malo deterdženta i trljanje…

2. Kristalne čaše

I ovdje veliku ulogu igraju visoke temperature vode. Osim što se osjetljivi kristal lako može razbiti u perilici, staklo će vremenom izgubiti sjaj. Najbolja metoda za pranje kristalnih čaša: napuni posudu toplom vodom te dodaj dvije šalice octa. Ostavi u tome čaše nekoliko minuta te ih potom isperi običnom vodom. Posuši ih krpom s mikrovlaknima kako ne bi nastale mrlje od vode. 

Možda vas zanima Isprobala sam novi mobitel za kojim svi lude - je li ispunio moja očekivanja? Rubrika Life&style Life&style

3. Deterdžent za posuđe 

Zapravo zvuči logično da se za pranje posuđa koristi deterdžent za posuđe, zar ne? Teoretski da, ali nikada u perilici za posuđe! Nastala bi prevelika pjena i moguće je da bi izlazila iz perilice te ti kuhinju pretvorila u pjenastu kupku. Zbog toga uvijek koristi posebne tablete za perilicu. 

4. Bakreno posuđe 

Nemoj stavljati bakreno posuđe u perilicu! Najbolje ga je tek isprati toplom vodom - jer visoke temperature i agresivan deterdžent mogu izazvati hrđanje bakrenog posuđa. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#Kochen mit #Kupfergeschirr. www.kupfertopf.biz

A post shared by culi_frankreich (@culifrankreich) on

5. Ribež za sir

Pošto ga je mučno prati, često tutnemo i ribež u perilicu. Međutim, nakon ribanja se sir često sakrije u kutovima pa je ručno pranje neophodno – jer perilica ne može doprijeti do tih dijelova (koji će vremenom početi gnjiliti). Dakle, ribež je bolje prati ručno – ako ga omekšaš prije u toploj vodi, lakše ćeš ga oprati. 

Možda vas zanima Sve si isprobala, no kosa ti je i dalje suha, oštećena i tanka? Ovih 6 savjeta bi ti moglo pomoći Rubrika Beauty Beauty

6. Skupi noževi 

Redovitim pranjem noževa u perilici će oštrica brzo otupjeti. Osobito kod keramičkih noževa – čija se oštrica može izbrusiti jedino kod profesionalca – produžit ćeš vijek trajanja ako ih pereš ručno. 

7. Posude za hranu kućnih ljubimaca

Naši kućni ljubimci (osobito mačke i psi) rado njuškaju po vani te jedu stvari koje mi ne bismo ni pomirisale. Zbog toga se u njihovim ustima sakupljaju bakterije koje oni pak prijenose na svoje posude. Kad te posude peremo u perilici, može se dogoditi da ne pobijemo sve bakterije, nego ih prenesemo na naše posuđe. Zbog toga se isplati posudu za hranu kućnih ljubimaca prati ručno posebnom spužvicom. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0