Life&style

7 preventivnih pregleda koje trebaš napraviti za bezbrižno ljeto

  • Pripreme za ljeto već su u punom jeku
  • Kako bi ljeto provela što bezbrižnije, pokušaj otkloniti sve nedoumice koje bi ti mogle okupirati um na plaži
  • Jedna od njih je i zdravlje, a tu brigu možeš riješiti uz ovih sedam preventivnih pregleda

 

Slatke muke priprema za ljeto već polako počinju, a uz kupaće kostime, sunčane naočale, japanke i ručnike za plažu postoji još jedna stvar na koju rijetko kada mislimo kada odlazimo na ljetovanje, a mogla bi nam učiniti cijelo ljeto opuštenijim. U pitanju je, naravno, naše zdravlje. Pregledi liječnika nisu prvo na što pomislimo kada pričamo o pripremama za ljeto, ali zamisli samo tu neopisivu lakoću uživanja u životu kada znaš da je tvoje tijelo zdravo.

Upravo zato bi bilo dobro ovo ljetno razdoblje i slobodno vrijeme iskoristiti za brigu o svom zdravlju. Gledaj na to ovako - ljeto je dugo čak 90 dana, sigurno možeš izdvojiti jedan dan koji češ posvetiti svom zdravlju. Ako ne znaš gdje krenuti, donosimo ti popis sedam pregleda koje bi svakako trebala napraviti jednom godišnje, a zašto to ne bi bilo baš na ljeto?

 | Autor: Dupe Dupe

Provjera razine vitamina

Zadnje što želiš na godišnjem odmoru je biti umorna i bez energije. Upravo se nedostatak određenih vitamina može kriti iza tako općenitog simptoma. Ova pretraga je vrlo jednostavna, potrebno je samo izvaditi nešto krvi i kroz koji dan dolazi detaljno stanje svakog vitamina u tijelu. Tako ćeš, ako i postoji neki nedostatak, lako ga nadomjestiti prehranom ili dodacima prehrani i osigurati si dovoljno energije za cijelo ljeto. 

Pregled grudi 

Samopregled grudi bismo trebale raditi svaki mjesec, no vrijeme pred godišnji odmor je idealno za početi, ako još nisi. Ako ne primijetiš ništa sumnjivo, znat ćeš da možeš na zasluženi odmor bez ikakve brige. Ako pak i osjetiš da nešto nije u redu, imat ćeš dovoljno slobodnog vremena da se zaputiš na liječnički pregled što prije i uz pomoć stručnjaka riješiš problem. 

Papa test

Baš kao i pregled grudi, Papa test bi trebao biti nešto što ne preskačemo. Ako ga ove godine još nisi napravila, izdvoji jedan dan prije odmora i posveti ga svom zdravlju odlaskom na ginekološki pregled. Ova aktivnost nam možda nije najdraža, ali je nužna i što je se prije "riješiš", prije ćeš moći bezbrižno uživati. 

Provjera razine kolesterola u krvi

Dobro, možda ne zvuči baš chic otići na provjeru razine kolesterola u krvi prije ljetovanja, ali i to je jedan od pregleda koje bi trebala raditi jednom godišnje. Ako je razina kolesterola u krvi u redu, riješila si jednu brigu s uma, a ako nije, možda te upravo to potakne na nove ljetne avanture jer ćeš htjeti biti aktivnija kako bi bila zdravija. 

Provjera vida

Još jedan pregled koji sigurno već predugo odgađaš je provjera vida. Ako ti zvuči čudno da to radimo prije godišnjeg, možda je upravo to savršen trenutak - jer ipak, kako ćeš čitati sve te knjige pored mora ili bazena ako ne vidiš dobro? Također, oslabljeni vid može biti čest uzrok glavobolja koje uništavaju svaku zabavu.

 | Autor: Dupe Dupe

Provjera razine šećera u krvi

Ekstremni umor, depresivno raspoloženje i opća slabost tijela mogu ukazivati i na problem s razinom šećera u krvi. Jedna jednostavna pretraga i tek nekoliko minuta provedenih kod liječnika mogu ti pomoći otkloniti sumnje, a možda te potaknu i na više aktivnosti te pripremu nekih novih, zdravijih ljetnih recepata. 

Pregled kože 

Kako se javljaju prve zrake toplog ljetnog sunca, tako bi sve više trebala razmišljati o zdravlju kože i zaštiti od sunca. Istina je, naravno, da bi o tome trebala razmišljati tijekom cijele godine, no šanse da ćeš primijetiti neki sumnjivi madež sigurno su veće kada cijeli dan provodiš u kratkim hlačicama i haljinama bez rukava. Bilo da primijetiš neke sumnjive promjene na koži ili ne, pregled kože trebao bi biti nezaobilazni dio priprema za ljeto. 

Koliko su važni redoviti pregledi kože prepoznao je dm još 2011. kada su organizirani prvi besplatni dermatološki pregledi diljem Hrvatske. U sklopu inicijative „Zaštiti se... i uživaj na suncu“ pregledano je 14.278 ljudi, a ove godine ćeš priliku za besplatni pregled kože imati u rekordnih 14 gradova. U prosjeku dermatolozi su svake godine oko 10 posto pregledanih uputili na daljnje preglede zbog promjena na koži ili sumnji na karcinom/melanom, a ako i ti želiš provjeriti sumnjivu promjenu na koži i razgovarati s vrhunskim timom dermatologa Hrvatskog dermatovenerološkog društva, to možeš napraviti na sljedećim mjestima: 

  • 8.6.2024. VUKOVAR, Trg Republike Hrvatske (16:00-19:00 h)
  • 15.6.2024. ZAGREB, Jarun (u sklopu dm ženske i dječje utrke)
  • 22.6.2024. SLAVONSKI BROD, Kupalište Poloj (16:00-19:00 h)
  • 29.6.2024. OSIJEK, Trg dr. Ante Starčevića (16:00-19:00 h)
  • 6.7.2024. KOPRIVNICA, Trg Zrinski (16:00-19:00 h)
  • 13.7.2024. ČAKOVEC, Trg Republike (16:00-19:00 h)
  • 20.7.2024. KRAPINA, Trg Ljudevita Gaja (16:00-19:00 h)
  • 26.7.2024. PULA, plaža Puntižela (16:00-19:00 h)
  • 27.7.2024. ZADAR, Riva (14:00-17:00 h u sklopu dm milllenium jumpa)
  • 3.8.2024. KARLOVAC, Foginovo kupalište (16:00-19:00 h)
  • 9.8.2024. CRIKVENICA, Gradska plaža (16:00-19:00 h)
  • 16.8.2024. SPLIT, plaža Ovčice (16:00-19:00 h)
  • 24.8.2024. IMOTSKI, Trg Matice Hrvatske (16:00-19:00 h)
  • 31.8.2024. GOSPIĆ, Trg Stjepana Radića (16:00-19:00 h)

Više informacija o samoj inicijativi potraži na stranicama dm-a

Photo: Pexels

Komentari 0