Life&style

7 najvećih pogrešaka kod uređenja doma koje moraš izbjeći - a rade ih gotovo svi

  • Savršeno uređenje doma da bude baš onako kako si ti to zamislila može potrajati i godinama
  • Možda u svojem domu imaš poneke greške u dizajnu interijera, a da toga nisi ni svjesna
  • Otkrij koje su to greške i kako ih izbjeći

Uređenje doma mnogima je užitak, a vidjeti svoj životni prostor u novom ruhu poseban je doživljaj. No i u uređenju doma ponekad nailazimo na pogreške kojima ne iskoristimo potencijal našeg doma u potpunosti i pogrešno uredimo naš prostor.

Prilikom uređenja svojeg doma, ovo su pogreške koje bi trebala izbjegavati!

Jarke boje u pogrešnim sobama

Žive i jarke boje poput nijansa crvene, žute i narančaste sve imaju svoje mjesto u životnom prostoru, ali zidove ne bi trebala bojati u ove boje. Ove intenzivne i energične boje vjerojatno bi te mogle držati budnom i spriječiti te od opuštanja, što nije idealno ako se želiš u potpunosti opustiti u svojem utočištu.

“Statement” zidovi u jarkim bojama poput crvene mogu odvratiti tvoj mozak od opuštanja, tako da nisu najbolji izbor za spavaću sobu. Neutralni tonovi plave i sive bolje će odgovarati stvaranju opuštajućeg raspoloženja, dok s jakom bojom možeš dodati detalje ako želiš, kako soba ne bi bila premonotona.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Nedostatak teksture

Teksture mogu kuću ili stan učiniti pravim domom dodavanjem ugodnim slojeva i vizualno privlačnijih detalja prostorijama.

Deke i ukrasi za zidove savršeni su za spavaću sobu, dok ćeš uz tepihe i slike ili ilustracije na lak način dobiti razne teksture u drugim prostorijama tvojeg doma.

Previše sitnica i nereda

Tvoj dom trebao bi biti mirno mjesto gdje se možeš odmoriti ili bar jedan njegov dio. Uz to, trebao bi imati i dovoljno spremišnog prostora.

Spavaće sobe i kućni uredi većinom imaju najviše mjesta, tako da budi sigurna da si taj prostor iskoristila u potpunosti te da učinkovito koristiš sav prostor u ormarima i drugim spremištima. 

Ponekad zbog nedostatka prostora, nepravilne raspodjele ili viška stvari koje nam ne trebaju spremišni prostor može biti prenatrpan. Riješi se stvari koje ne koristiš i oslobodi si prostor za ljepšu organizaciju onoga što ti je potrebno.

Možda vas zanima Oaza sreće! Pronašle smo najljepše walk-in ormare u kojima bismo poželjele živjeti Rubrika Life&style Life&style

Nedovoljno biljaka

Biljke mogu pomoći poboljšati kvalitetu zraka u tvom domu, ali vrlo je važno odabrati one prave. Biljke oko kojih nema puno brige, poput zelenog ljiljana ili sanseverije mogu održati mirnoću i spokoj u tvom domu.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Ne korištenje tepiha

Čak i u sobama prekrivenima tepisima, dodavanje tepiha u prostoriju učinit će ju toplijom i ugodnijom. Veliki, tekstilno bogati tepisi odličan su izbor za prostorije s drvenim podovima i tom će prostoru odmah dati na karakteru.

Uz pomoć tepiha možeš i prigušiti buku, od koraka po prostoriji do smanjena buke za katove ispod ako živiš na višem katu u zgradi ili jednostavno za niže katove kuće.

Visina stola

Česta pogreška kod uređivanja prostora je opremanje prostorija namještajem koji odlično pristaju u prostor, ali ergonomski ne odgovara onima koji ga koriste.

Baš kao što se namještaj za djecu radi u manjim veličinama kako bi se prilagodio njihovom rastu i visini, tako bi i odrasli trebali koristiti namještaj i elemente koji odgovaraju njihovoj visini.

Stolić za kavu trebao bi se ugodno doseći s kauča, dok bi noćni ormarići trebali biti u razini s tvojim krevetom te lako dostupni da lako možeš s njih uzeti nešto ili odložiti.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Nedovoljno mjesta za sjedenje

Dovoljno stolaca i ostalog prostora za sjedenje ključan je dio funkcionalnog dnevnog boravka i prostora za goste, ali je jednako važno i u spavaćim sobama.

Dodavanjem stolca ili fotelje u spavaću sobu dobit ćeš dodatno mjesto gdje ćeš moći odložiti svoje stvari, pripremiti odjeću za sljedeći dan i rasteretiti krevet stvari koje bi inače odložila na njega.

Možda vas zanima Ovo je 10 najvećih pogrešaka koje ljudi rade kad preuređuju kuhinju, tvrde dizajneri interijera Rubrika Life&style Life&style
 
Photo: Shutterstock

Komentari 0