Life&style

Kako dnevni boravak učiniti elegantnim bez puno novca otkrile su nam dvije naše dizajnerice

  • Tko kaže da moraš potrošiti bogatstvo da bi tvoj dnevni boravak izgledao elegantno i luksuzno?
  • Uz malo novca možeš prostorije u domu učiniti lijepim bez da mijenjaš namještaj ili radiš neke druge veće zahvate 
  • Stvar je u detaljima. Kojim? Pitali smo profesionalce

 Ako želiš da tvoj boravak izgleda elegantnije, ne moraš nužno mijenjati osnovne komade namještaja, boju zidova niti raditi velike intervencije. Uz male trikove i detalje možeš dati dašak luksuza glavnoj prostoriji u svome domu bez da trošiš veće sume novca na dizajnerski namještaj i skupocjene slike. Mirna Bačić, krajobrazna dizajnerica s iskustvom dizajna i interijera i Lina Ernjak, arhitektica i unutarnja dizajnerica otkrile su nam nekoliko trikova pomoću kojih možeš svoj dnevni boravak učiniti elegantnijim bez potrebe za totalnim preuređenjem.

1. Dodaj neki metalik detalj

Metalik boja dodat će prostoriji dašak glamura. Međutim, treba paziti da se radi o detalju jer se u suprotnom postiže kontraefekt, upozorava Mirna. To može biti neka vaza, pladanj ili okvir za slike, a možeš i jednostavno zamijeniti postojeće ručkice na komodi.

 | Autor: Za ljubitelje minimalizma odličan su odabir vaze i svijećnjaci, a ako želiš biti u trendu, biraj mesing. Mesing se savršeno kombinira s bijelom, sivom i crnom bojom, a lijepo odražava svjetlost i unosi elegantnu notu u prostoriju.

2. Drži se pravila tri boje

Jednostavnost i minimalizam oduvijek su bili glavni pioniri elegantnog stila. Kod uređenja jedne prostorije, kad su boje u pitanju, treba se držati zlatnog pravila, a to je - ne kombinirati više od tri. Pritom se akromatske boje, crna i bijela, ne računaju. Pažnju treba obratiti i na to da nijanse pripadaju istoj obitelji, primjerice ako koristimo zelenu koristiti ćemo neke svijetlije neutralnije zelene kao npr. boju kadulje, ali i tamno zelenu. Mirna savjetuje da barem jednu boju koristiš u njenoj tamnijoj nijansi kako bi se stvorio potreban kontrast koji nam je bitan da razbije monotoniju. 

3. Dugačke zavjese

 | Autor: shutterstock shutterstock Iako se mnogi odlučuju za prostorije bez zavjesa kako bi dobili na osjećaju prostranosti, duge zavjese od stropa do poda daju prostoriji osjećaj luksuza. Mirna napominje kako cijena zavjesa nije toliko bitna jer i skupa zavjesa može izgledati jeftino ako se loše postavi. Ono što je važno je da budu postavljene što više (bliže stropu) i da obavezno dodiruju pod. Ako je postavljena kako treba i dovoljno duga, svaka zavjesa će pridodati dojmu luksuza, savjetuje dizajnerica.

4. Obogati prostor biljkom

Lina savjetuje da u uređenju svog dnevnog boravka ne zaboraviš na biljke koje svaki prostor čine ljepšim. Ako je tvoj boravak dovoljno velik, umjesto kupnje još jednog komada namještaja, možeš dodati jednu veću sobnu biljku.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Treba pripaziti i da ne zatrpavamo prostora, tako da ako nemaš puno mjesta radije izaberi manje biljke, a super popularni su i samodrživi biljni terariji. Svježe cvijeće također odiše elegancijom, posebice u većoj, glomaznijoj vazi, napominje Lina.

5. Biraj manje jastučnice

Mirna nam odaje jedan zanimljivi trik koji će pomoći da tvoji jastuci na kauču također izgledaju elegantnije. Naime, prilikom odabira jastučnica izaberi one koje su malo manje nego sam jastuk jer na taj način jastuk izgleda kompaktnije i luksuznije. Prilikom odabira materijala biraj obavezno pamučne, lanene i općenito prirodne materijale te izbjegavaj sintetiku. Dobro je i kombinirati različite veličline kako bi se postigla dinamičnost i kontrast, međutim nemoj zatrpavati kauč jastucima.

6. Miris

U postizanju luksuza, nikako ne treba zanemariti i miris prostorije. Mirna zato predlaže da uložiš u neku finu mirisnu svijeću ili miris za difuzor. Prostor koji lijepo miriše automatski djeluje luksuznije. Ugodan i privlačan miris prostorije možeš postići i bez skupocjenih difuzora i mirisnih svijeća, sve što trebaš je - kava i obična svijeća. Ako staviš u jednu posudu zrna kave, a u sredinu svijeću, ona će zagrijati zrna kave dovoljno da se ugodan miris raširi boravkom. Osim toga, poslužit će i kao lijepa dekoracija.

7. Podna lampa i osvjetljenje

Osvjetljenje u interijeru stvara poseban doživljaj prostora. Osim glavnog osvjetljena, dobro je imati pokoji manji komad koji će stvoriti ugodnu i toplu atmosferu, savjetuje Lina.

 | Autor: Podne lampe hit su već nekoliko godina u uređenju interijera i svaki boravak čine elegantnijim. Posebno su zanimljive one koje se nadvijaju nad sofom ili foteljom za čitanje, ali dizajn i dimenziju izaberi da odgovara prostoriji. Ovakav tip lampe podigne prostor i učini ga dinamičnijim te služi i kao dekorativni element. Njihovo meko, prigušeno svjetlo pridonijet će osjećaju topline tvog dnevnog boravka.

8. Dobro odabran tepih

Lina je u svom poslu primjetila kako se danas dosta izbjegavaju tepisi koji su nekada bili sastavni dio većine soba. Međutim, ona smatra kako tepihe ne trebamo u potpunosti odbaciti jer oni itekako mogu pridonijeti eleganciji dnevne sobe. Tepihe je najbolje izabrati onda ako nemaš previše detalja na zidovima, a veliki tepih izvrstan je način da se doda elegancija sobi. Treba samo odabrati lijep dizajn koji odgovara sobi, ako je monotnona onda s preporuča tepih žive boje, a ako već ima boja onda svakako nešto umjerenije.

9. Slike

Generalni savjet za najjednostavnije postizanje elegancije, je onaj dobro poznati - less is more. Pa tako umjesto puno manjih slika po zidu, za luksuzniji dojam bolje je odabrati jednu, ali veću.

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0