Life&style

7 najskupljih Fabergéovih jaja na svijetu i gdje ih se može vidjeti uživo

  • Fabergéova jaja najskuplja su jaja na svijetu, a procjenjuje se da je između 50-54 Fabergéovih jaja stvoreno između 1885. i 1916.
  • Gdje se nalaze danas, koliko vrijede i što ih čini toliko popularnima?
  • Donosimo ti pregled i priču iza 7 najskupljih Fabergeovih jaja na svijetu u ovom trenutku

Ako si ljubiteljica luksuza i svega lijepog, onda si vjerojatno čula za Fabergéova jaja - ili najskuplja jaja na svijetu. Svakako vrijedi posjetiti muzeje koji ih imaju izložene ako želiš uživo vidjeti ova nevjerojatna umjetnička djela, a u ovom članku ćemo pogledati 7 najskupljih Fabergéovih jaja ikad napravljenih, te koliko vrijede i gdje se nalaze. Također ćemo istražiti zašto su toliko popularna i što ih čini tako posebnima.

Što su Fabergéova jaja?

Fabergeova jaja proizvodio je Peter Carl Fabergé, ruski draguljar francuskog podrijetla, uglavnom kao uskrsni dar za rusku aristokraciju od 1885. do 1917., za vrijeme vladavine cara Aleksandra III. i Nikolaja II. Priča kaže kako je Aleksandar III. za Uskrs 1885. godine naručio ukrasno jaje kao poklon svojoj supruzi Mariji Fjodorovni.

Možda vas zanima 5 najvećih kuća na svijetu: Luksuzne rezidencije kao simbol moći i bogatstva njihovih vlasnika Rubrika Life&style Life&style

Jaje je bilo napravljeno od bijelog zlata, a u njemu se nalazilo nekoliko iznenađenja. Unutra je bio žumanjak od zlata koji je skrivao zlatnu koku s očima od rubina. Zlatna kokoš sakrivala je još jedan dar - minijaturnu kopiju carske krune od zlata i dijamanata, kao i mali rubin. Ovo originalno Fabergeova jaje zove se “Kokoš”, a carici se toliko svidjelo da je Faberge bio imenovan carskim draguljarom.

 | Autor: Faberge Faberge Jaje kokoš, 1885.

Nakon toga Faberge je jednom godišnje radio jaje Aleksandru III, a istu tradiciju nastavio je Nikolaj II. Procjenjuje se da je između 50-54 Fabergéovih jaja stvoreno između 1885. i 1916.,no od toga se najmanje 7 danas vode kao nestali.

Ukratko, Fabergeova jaja su lijepa, skupa i ne postoje dva ista.

Zašto su Fabergeova jaja toliko skupa?

Nekoliko je razloga zašto su Fabergéova jaja tako skupa. Prvo, izrađeni su od plemenitih metala i dragog kamenja. Drugo, oni su rijetki i vrlo kolekcionarski predmeti koji imaju bogatu povijest i povezuju se s luksuzom i bogatstvom.

Prva Gucci kolekcija za kućne ljubimce: kad luksuzni krevetić košta 54.000 kuna

Fabergéova jaja su neki od najizvrsnijih i najljepših predmeta na svijetu, a svako jaje je unikatno i izrađeno s najvećom preciznošću i pažnjom za detalje. Fabergeova jaja nisu skupa samo radi svoje materijalne vrijednosti, ona su s godinama postala simbol luksuza, predmet žudnje i mjera bogatstva. 

Ovo je 7 najskupljih Fabergeovih jaja na svijetu

Značajan dio Fabergéovih jaja nalazi se u Rusiji, s 10 poznatih jaja u Oružarnici u Kremlju i devet u Fabergéovom muzeju u St. Petersburgu. Virginia Museum of Fine Arts ima najveću Fabergé zbirku u Sjedinjenim Državama. Pogledajmo neka od najluksuznijih jaja koje je Fabergé ikada napravio. Ovi zamršeno izrađeni komadi vrlo su traženi među kolekcionarima i mogu se prodati za milijune dolara. Ovo je 7 najskupljih Fabergeovih jaja na svijetu.

Par je pretvorio 116 godina staru trgovinu u luksuznu kuću, a njihov video renovacije postao je viralan Možda vas zanima 13 milijuna ljudi pogledalo je video kako par 116 godina staru trgovinu pretvara u luksuznu kuću Rubrika Life&style Life&style

7. Zimsko jaje

Ovo Fabergéovo jaje izradio je Peter Carl Fabergé 1913. kao uskrsni dar carici Mariji Fjodorovni  od cara Nikole II. 1913. godine. Smatra se da se zimsko Fabergé jaje nalazi u kolekciji katarskog emira. Kupio ju je na aukciji Christie's u New Yorku nepoznati kupac za 9,6 milijuna dolara 2002. godine.

Vanjski dio jajeta je dizajniran da izgleda kao kristali koji se formiraju na staklu. Optočen je s 1660 dijamanata, a izrađen je od platine, ortoklasa i kvarca. U unutrašnjosti je košara s cvijećem iznenađenja od zlata i platine ukrašena s 1378 dijamanata. Drvene žarnice izrađene su od bijelog kvarca, a listovi su od rijetkog dragog kamena.

 | Autor: Instagram @grayreidgallery Instagram @grayreidgallery Zimsko jaje, 1913.

6. Jaje za petnaestu godišnjicu

Procijenjeno na 10-15 milijuna dolara, Jaje za petnaestu godišnjicu bilo je dar cara Nikole II. njegovoj ženi 1911. godine, a obilježava petnaestu godišnjicu Nikoline krunidbe.

Izrađen od zlata, bijelog i zelenog emajla, optočen je gorskim kristalom i dijamantima. Neobičnost kod ovog jajeta je da u njemu nema iznenađenja i smatra se da nije proizvedeno.

 | Autor: Faberge Museum Faberge Museum Jaje za petnaestu godišnjicu

5. Jaje s đurđicama

Jedno od dva Fabergéova jaja u secesijskom stilu, jaje đurđice, izrađeno je 1898. Još jedan dar Nikole II. njegovoj supruzi, sada je dio zbirke Viktora Vekselberga i izloženo je u Fabergéovom muzeju u Sankt Peterburgu.

Ovaj uskršnji dar ukrašen je biserima i presvučen ružičasto ružičastim emajlom. Noge Cabriole podupiru jaje, dok su cvjetovi ukrašeni dijamantima, rubinima i biserima. Iznenađenje se otkriva okretanjem bisernog gumba, koji podiže tri portreta cara Nikole II i njegovih najstarijih kćeri, velike kneginje Olge i velike kneginje Tatjane. Ovo konkretno jaje moglo bi vrijediti čak 13 milijuna dolara.

 | Autor: Faberge Faberge Jaje s đurđicama

4. Lovorovo jaje

Često pogrešno opisivano kao jaje narančinog drva, za ovo remek-djelo je potvrđeno da je drvo lovora kada je ispitana originalna Fabergéova faktura.

Jaje od nefrita i emajla sadrži iznenađujuću pticu pjevicu koja se aktivira minijaturnom polugom prerušenom u voće. Dizajniran za Nikolaja II od Rusije kao dar njegovoj majci 1911. godine, izvorna cijena bila je 12.800 rubalja. Sada se smatra da vrijedi oko 15 milijuna dolara. Lovorovo jaje koje je kupio Viktor Vekselberg izloženo je u Fabergé muzeju u Sankt Peterburgu u Rusiji.

 | Autor: Faberge Faberge Drvo lovora, 1911.

3. Carsko krunidbeno jaje

Izrađen 1897. godine, Mikhail Perkhin i Henrik Wigstrom napravili su ovo jaje pod nadzorom Fabergéa, a dizajnirano je u znak sjećanja na krunidbu carice Aleksandre Fjodorovne.

Vrijednost ovog jajeta procjenjuje se na 18 milijuna dolara. Inspiriran zlatnom haljinom koju je nosila na svojoj krunidbi, izrađen je od zlata i žutog emajla i optočen briljantnim dijamantima.

Unutar jajeta obloženog baršunom nalazi se točna replika carske krunidbene kočije na vrhu s minijaturnom carskom krunom i šest orlova. Replika ima vrata koja se otvaraju, pokretne kotače, preklopne stepenice i amortizere. Ovo dragocjeno jaje također je izvorno sadržavalo privjesak od dragog kamenja i dva stalka za izlaganje.

 | Autor: Faberge Faberge Krunidbeno jaje, 1897.

2. Rothschildovo jaje

Sljedeće skupo jaje na našem popisu je Rothschildovo jaje. Ovo jaje dizajnirao je Peter Carl Fabergé 1902. godine, a izradili su ga glavni majstor Michael Perchin i urar Nikolay Rode. Dar Béatrice Ephrussi de Rothschild Germaine Halphen na njezinim zarukama s barunom Edouardom de Rothschildom, jedno je od rijetkih Fabergéovih jaja koje nije napravljeno za rusku carsku obitelj.

Ovo jaje je napravljeno od zlata, srebra, emajla, dijamanata i bisera. Svakog sata pijetao optočen dijamantima izlazi iz jajeta, kimajući i kukuričući. Prodan od strane aukcijske kuće Christie’s za 8,9 milijuna funti 28. studenog 2007., postavio je nekoliko rekorda: za najskuplji sat, ruski predmet i Fabergéovo jaje ikada prodano na aukciji. Danas se Rothschildovo jaje procjenjuje na više od 16 milijuna dolara, a moguće čak i do 25 milijuna dolara.

Vladimir Putin je 2014. poklonio Rothschildovo jaje muzeju Ermitaž u Sankt Peterburgu.

 | Autor: Hermitage Museum Hermitage Museum Rothschildovo jaje, 1902.

1. Treće carsko uskršnje jaje

Vjerojatno najvrjednije Fabergéovo jaje na svijetu je nedavno ponovno otkriveno Treće carsko uskršnje jaje. Procjenjuje se da vrijedi oko 33 milijuna dolara, što je najskuplja cijena Fabergéovog jajeta ikada.

Proizveo ga je majstor August Holmström 1887., a bio je dar ruskog cara Aleksandra III. njegovoj ženi Mariji Fjodorovnoj. Dizajnirano u stilu Luja XVI., najskuplje Fabergé jaje ima kućište od 18K zlata ukrašeno safirima i dijamantima. Unutra se skrivalo impresivno iznenađenje, ženski luksuzni sat Vacheron Constantin od 14K zlata, sa zlatnim kazaljkama optočenim dijamantima.

Nevjerojatna priča iza njega je da je ovo jedinstveno Fabergé jaje pronašao trgovac otpadom 2011. godine, koji isprva nije shvaćao vrijednost svoje kupnje. Jaje je ležalo mnogo godina u njegovoj kuhinji dok ga nije istražio i shvatio da bi moglo biti nestalo Fabergé jaje! Treće jaje bilo je izloženo u Wartskom u travnju 2014., a posljednji put je prikazano prije više od 112 godina.

 | Autor: Wartski Wartski Treće carsko uskršnje jaje je najskuplje Fabergeovo jaje

 

Photo: Instagram @faberge_museum

Komentari 0