Life&style
Novi muzeji

Umjetnost na najjače: Ovo su najbolji novi svjetski muzeji koje definitivno vrijedi posjetiti

  • Ljudi uglavnom idu u muzeje kako bi dobili informacije, divili se različitim perspektivama te kako bi mogli obraditi oboje na mirnom, prikladnom mjestu
  • Naravno, razne informacije mogu se dobiti i na Internetu, ali posebnost muzeja je da su povijest, umjetnost i kultura prikazani na dopadljiv način te se mogu doživjeti „na dohvat ruke“ 
  • Stoga će te sigurno razveseliti popis novootvorenih muzeja diljem svijeta

Muzeji nam mogu pomoći zakoračiti u povijest, razumjeti osjećaje i razmišljanja tog vremena i usporediti ih s današnjom situacijom. Sigurno si bila u mnogim muzejima, kako u Hrvatskoj, tako i u inostranstvu. I sigurno si uvidjela kako za muzeje, a osobito one modernog datuma, nema granica kad je riječ o mašti, tehnologiji, uređenju, svemu što daje savršen tematski ugođaj. Donosimo ti popis najboljih novih muzeja koje bi svatko tko je u prilici trebao posjetiti.  

Muzej Fellini (Rimini, Italija)

Filmovi Federica Fellinija su ekstravagantni i fantastični te često brišu granice između mašte i stvarnosti. Prikladno, dakle, da je istoimeni filmski muzej u Riminiju (njegovo rodno mjesto) nešto poput krajolika iz snova.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Proteže se preko dvije povijesne zgrade i trga pa je Fellinijev muzej uistinu impresivno iskustvo: slike se pojavljuju na zidovima kada posjetitelji pušu u pero, fontane prskaju maglu kako bi oponašale redateljeve scene prepune magle, a gosti se pozivaju da se naslone na divovske skulpture Anite Ekberg. La dolce vita, doista. 

M+ (Hong Kong)

Najprometniji novi muzej u Hong Kongu razvijao se gotovo desetljeće (kašnjenja u izgradnji, problemi s cenzurom itd.), ali je konačno otvorio svoja vrata u studenom 2021. M+ je sada jedan od najvećih muzeja suvremene umjetnosti na svijetu na 65.000 kvadratnih metara, a njegov vizualni učinak počinje puno prije nego što uopće uđeš kroz vrata, s golemim LED ekranima koji projiciraju pokretne slike preko luke Victoria. Trenutačno se može pohvaliti sa oko 8.000 radova, od fotografija Ai Weiweija do cijelog sushi bara dopremljenog iz Tokija. 

 | Autor: Wikipedia Wikipedia

MoMu (Antwerpen, Belgija)

Kultni muzej mode u Antwerpenu ModeMuseum (MoMu) ponovno je otvoren nakon trogodišnje renovacije, a moderniji je i kulturno relevantniji nego ikad.

 | Autor: Pr/ZaraHome Pr/ZaraHome

Pod vodstvom belgijske tvrtke B-architecten, respektabilna preobrazba prostora uključuje novi kafić, dvije dvorane za predavanja i proširene površine za gledanje. Stalna kolekcija u čast flamanskih dizajnera još uvijek je netaknuta, ali posjetitelji sada mogu očekivati da će vidjeti rotirajući niz kulturno značajnih predmeta iz globalne modne povijesti - nemoj se iznenaditi ako dobiješ detaljnu lekciju o čipkarstvu u Antwerpenu.

 | Autor: Pr/ZaraHome Pr/ZaraHome

Munch (Oslo, Norveška)

Nakon pregleda kolekcije od 28.000 djela od Muncha i drugih ekspresionista, posjetitelji bi se trebali uputiti na gornji kat na piće u baru Kranen, gdje se poslužuju prirodna vina uz pogled na luku u Oslu. 

 | Autor: Pr/ZaraHome Pr/ZaraHome  | Autor: Pr/ZaraHome Pr/ZaraHome

Museo de Arte Contemporaneo Atchugarry (Urugvaj)

Jedno od kulturnih otvaranja u Latinskoj Americi o kojima se najviše govori je MACA, prvi urugvajski muzej suvremene umjetnosti. Dizajniran od strane Carlosa Otta, Museo de Arte Contemporáneo Atchugarry izgleda kao kostur futurističkog plovila, onog koji je sletio na polje valovitih travnjaka prošaranih šumarcima eukaliptusa. Kao oda krajoliku, valovita struktura počiva na kosim gredama napravljenim od debla lokalnog eukaliptusa koji su bili prilagođeni u Francuskoj. 

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Na pastoralnom perimetru nalaze se apstraktne mramorne skulpture koje je isklesao Pablo Atchugarry, umjetnik rođen u Urugvaju koji je vodio cijeli projekt. Unutar su tri glavna izložbena prostora, od kojih jedan ima stalnu kolekciju usmjerenu na proslavljene regionalne umjetnike poput Julia Le Parca, Carlosa Cruz-Dieza, Joaquína Torresa Garcíe i Ermesta Neta, a druga dva su rezervirana za privremene međunarodne izložbe. Otvorenje MACA-e u siječnju započelo je retrospektivom Christoa i Jeanne-Claude, s predmetima omotanim tkaninom i užetom, crtežima, nacrtima i slikama koji ocrtavaju izvanrednu karijeru dvojca. Nakon obilaska muzeja posjetitelji mogu uroniti u ocean: plaže Punta del Este udaljene su samo 10 minuta vožnje. 

Murakami knjižnica (Tokio, Japan)

Nije često da se knjižnica nađe na popisu koje moraš posjetiti. Ipak, knjižnica Haruki Murakami u Tokiju je moderna anomalija. Posvećena kultnom japanskom autoru Murakamiju, možda jednom od najcjenjenijih japanskih književnih izvoznih proizvoda, čiji se bestseleri kreću od Norveškog drveta do 1Q84, dizajnirao ga je zvjezdani arhitekt Kengo Kuma sa Sveučilišta Waseda (gdje je Murakami studirao desetljećima ranije). 

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Doduše, čini se nadrealnim kao i stranice njegovih onostranih romana. Ali, Kuminu strukturu nemoguće je zaobići: prepoznatljive krivulje drva koje se vijugaju u nebo protežu se kroz fasadu, s efektom tunela koji se nastavlja nakon ulaska, privlačeći posjetitelje niz dramatičan drveni prostor nalik katedrali zvan Stair Bookshelf, pun knjiga povezanih s Murakamijem. U novoj knjižnici nalazi se 3.000 knjiga, rukopisa i izvornog materijala (uključujući bezbroj prijevoda). Tu je i salon u kojem se puštaju njegove omiljene ploče i galerija, plus, u podrumu, replika njegove radne sobe uz kafić koji vode studenti, a poslužuje njegovu omiljenu tamnu prženu kavu i jela nadahnuta romanom kao što je Wind-Up sendvič. 

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

The Academy Museum of Motion Pictures (Los Angeles, Sjedinjene Američke Države)

Filmsku industriju koju se posjetitelji Los Angelesa nadaju vidjeti nije baš tako lako vidjeti – rezervirana je za studijska putovanja i obilaženje poznatih scena, bez puno introspekcije ili obrazovanja. Do sada. The Academy Museum of Motion Pictures otvoren je prošlog rujna nakon kašnjenja povezanih s pandemijom kako bi ljubiteljima filma pružio sveobuhvatan pogled na filmsku industriju. Smješten u Museum Row, bivšu robnu kuću, arhitekt Renzo Piano preobrazio ju je u izložbu na tri kata s opsežnom zbirkom predmeta iz nezaboravnih filmova. U zgradu je dodana futuristička kugla od betona i stakla koja služi kao kino dvorana sa 1.000 mjesta. U predvorju je Fanny's cafe, nazvan po glumici Fanny Brice, koji se noću pretvara u restoran, dajući posjetiteljima da okuse ono što je nekada bio stari Hollywood. 

 | Autor: wikimedia wikimedia

Denver Art Museum (Denver, Sjedinjene Američke Države)

Nakon četverogodišnjeg renoviranja, vrijednog 150 milijuna dolara (8.080.772.850,00 kuna), Muzej umjetnosti u Denveru ponovno je otvoren krajem 2021. s novim međusobno povezanim galerijama, paviljonima i restoranima, što ga vjerojatno čini najvažnijim novim muzejom u SAD-u. Smithsonian prema svom opsegu, osmokatnica Martin Building kampusa, koju je projektirao talijanski modernist Gio Ponti te prvi svjetski muzej nebodera kada je izgrađen 1971. godine, nudi ambiciozan pogled na umjetnost Amerike.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Cijeli su katovi posvećeni latinoameričkoj, staroameričkoj te suvremenoj i modernoj umjetnosti (da ne spominjemo robusne afričke, europske, azijske i tekstilne kolekcije), a svaka je vrijedna jednog poslijepodneva. 

 

Photo: Instagram@gisou

Komentari 0