Life&style

7 načina na koje možete bezbolno srezati mjesečne troškove u kućanstvu

  • Novac nije lako zaraditi i zato je prava šteta ako ne znaš njime upravljati
  • Jednom kada naučiš kako raspolagati stečenim novcem te gdje i kako uštedjeti koju kunu više, život će ti odjednom postati puno lakši te ćeš si konačno moći priuštiti sve ono što ranije nisi
  • Pomno prati naše savjete za štednju, jer otkrivamo ti 7 načina na koje možeš srezati svoje mjesečne troškove u kućanstvu, a da tvoj lifestyle ne pati

Svaki dan ustaješ i odlaziš na posao, a računi se uredno svaki mjesec gomilaju na hrpi? Nisi jedina koja dijeli istu sudbinu. Stalni mjesečni troškovi uistinu znaju biti izazovni, a još ako k tome moraš plaćati najam stana ili si kupila auto na kredit, vrlo vjerojatno se često zatekneš razmišljajući postoji li način da središ financije i nešto novaca staviš na stranu. Kako je moguće da si kolegica koja zarađuje podjednako novaca kao i ti svake godine priušti putovanje u egzotične destinacije, a frendica koja zarađuje manje od tebe svaki mjesec uspije staviti na stranu nešto novaca viška za ''crne dane''?

Odgovor je zapravo vrlo jednostavan - pronašle su način kako preuzeti kontrolu nad svojim financijama. Postoji pregršt načina kako srezati mjesečne troškove u kućanstvu, a mi smo ti odlučili otkriti njih sedam koji će vrlo učinkovito odraditi zadatak, bez da naruše tvoj lifestyle. Ne moraš se nužno pridržavati svih sedam - dovoljno je odabrati nekoliko koji ti najviše odgovaraju i pridržavati ih se u narednim mjesecima i godinama. Neće trebati dugo da primijetiš veliku razliku na svom bankovnom računu.

1. Gasi svjetlo i električne uređaje kada nisu u upotrebi

U stanu ne možemo biti na dva mjesta istovremeno, pa nema ni potrebe da su upaljena sva svjetla. Neka ti uđe u naviku da gasiš svjetla po izlasku iz prostorija. Također, Izbjegavaj rad električnih uređaja u ''stand by'' načinu rada kad god je to moguće. Primjerice, isključi TV prilikom dužih izbivanja iz kuće. ''Stand by'' način rada kod raznih kućanskih uređaja, a posebno TV, troši i do 6 % električne energije u kućanstvu. 

Postoji još načina da uštediš na računima za struju - redovito čisti pećnicu jer zaprljane pećnice troše više energije, umjesto na ruke, peri suđe u perilici jer se na taj način troši oko 50 % manje električne energije i do 80 % manje vode, odjeću peri uvečer kad je struja jeftinija i to na preporučenj temperaturi od 30 ˚C ili 40 ˚C, povećaj temperaturu hladnjaka za 1 ˚C  čime ćeš smanjiti potrošnju energije za 6 % i uvijek kupuj energetski učinkovite uređaje (najvećeg energetskog razreda) jer troše i do 40 % manje energije.

2. Ne bacaj hranu

Svaki Hrvat u godini dana baci oko 75 kilograma hrane, a to je bačeni novac koji se mogao potrošiti na razne načine. Kako ne bi bacala hranu, predlažemo ti da pomno isplaniraš jelovnik za predstojeća dva tjedna. Tako ćeš točno znati što od namirnica kupiti u velikom šopingu od kojih ćeš u narednih 14 dana pripremati obroke za sebe i svoju obitelj. Ukoliko ti je ostalo viška namirnica, zadnjih nekoliko dana osmisli nove obroke koje ćeš konzumirati dok ne potrošiš namirnice koje nemaju dugi rok trajanja. Također možeš kuhati veće količine hrane, pa višak zamrznuti i iskoristiti za dane kad ne stižeš kuhati. Na taj način postoji manja vjerojatnost da ćeš u nedostatku vremena naručiti dostavu ili otići u restoran, što je također velika ušteda.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

3. Trudi se kupovati na akcijama

Bez obzira je li riječ o odjeći, obući, kućanskim aparatima, sredstvima za čišćenje, komadima namještaja ili čak hrani, uvijek je pametno kupovati na sniženjima. Minimalno dva puta godišnje trgovine su po zakonu dužne imati velika sezonska sniženja, a tu su i super prilike poput black fridaya te razne tjedne i mjesečne akcije na kojima se zaista može uštediti. Pretplati se na newslettere omiljenih trgovina u kojima najčešće kupuješ, kako bi u svakom trenutku na e-mail dobila obavijest o najnovijim akcijama te prati letke koji daju odličan uvid u to koliko možeš uštedjeti i što je dobra prilika za kupnju.

4. Odreci se jedne kave dnevno

Ponekad su sitna odricanja ta koja nam mogu donijeti velike uštede. Primjerice, ako imaš naviku piti dvije kave dnevno - u kafiću prije posla i na pauzi s kolegama, odreci se prve jutarnje kave na način da si skuhaš kavu kod kuće i poneseš je sa sobom u termosici. I dalje ćeš popiti svoju jutarnju kavu, a u džepu će ti ostati 10 kuna. Pomnoži to s radnim danima u mjesecu i shvatit ćeš da ćeš svaki mjesec uštedjeti oko 220 kuna.

5. Prati svoje mjesečne troškove

Zapiši stalne mjesečne troškove kako bi znala koliko novaca moraš na početku mjeseca odvojiti, a s kojim iznosom uistinu raspolažeš. Zapisuj koliko si potrošila u dućanu, koliko si novaca taj mjesec izdvojila na novu odjeću, a koliko na ručkove u restoranima. Na taj način ćeš lako uočiti na što najviše odlazi tvoj novac i što možeš promijeniti da ga zadržiš u svom novčaniku. Ono što ti također može pomoći jest da plaću (nakon što si izdvojila na stranu stalne mjesečne troškove za režije i kredit) podijeliš s danima u mjesecu, kako bi znala koliko novaca dnevno možeš potrošiti. Ovaj jednostavan trik pomoći će ti da imaš bolju kontrolu nad svojim financijama.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

6. Prodaj sve što ti ne treba ili skuplja prašinu

Ako u spremištu imaš sobni bicikl koji nisi koristila godinama, hrpu nove odjeće koju ni jednom nisi odjenula, tijesne čizme koje si zaboravila vratiti ili stari mobitel koji skuplja prašinu - prodaj ih! Stavi u oglas i zaradi koju kunu. Sigurni smo da će ti dobro doći. Novac možeš investirati, počastiti se izletom o kojem već dugo razmišljaš ili ga staviti na štednju.

7. Otvori štednju

Kad smo već kod štednje, ona je zadnji, ali ne i najmanje važan način na koji možeš preuzeti kontrolu nad svojim financijama i doći do veće svote novca. Već smo ti otkrili načine na koje možeš uštedjeti novac, no pravo je pitanje kako ćeš njime upravljati. Ako odmah sutradan potrošiš sav novac koji si uštedjela, to će vjerojatno zadovoljiti tvoje trenutne potrebe, no to dugoročno nije najmudriji potez. Predlažemo ti da mjesečno odrediš iznos koji planiraš staviti na stranu (primjerice ušteđevinu od kave) i uplatiš ga na štednju. 

To možeš najjednostavnije učiniti tako da ugovoriš štednju otvaranjem trajnog naloga putem mobilne aplikacije m-zaba koja nudi jednostavno praćenje štednje i dodavanje iznosa. Štedjeti možeš uplatom jednog oročenog uloga ili višekratno uplaćivati tijekom cijelog razdoblja trajanja oročenja. Svoju štednju možeš povećati dodatnim uplatama u bilo kojem trenutku i u iznosu koji tiodgovara, neovisno o radnom vremenu poslovnice. Ako smatraš da nisi dovoljno ustrajna i da ćeš novac vjerojatno potrošiti prije nego što završi na štednji, u Zagrebačkoj banci možeš ugovoriti trajni nalog kojim će banka izravno prenositi željena sredstva s tvojeg računa na štednju. Za koju godinu imat ćeš dovoljno novaca za automobil, preuređenje stana ili početni kapital za pokretanje vlastitog biznisa.

Upravljanje novcem ne mora biti  komplicirano ako imaš dobro znanje i alate. Zato je tu niz proizvoda Zagrebačke banke: uz pomoć m-zabe možeš jednostavno, sigurno i brzo upravljati svojim novcem, podignuti gotovinski kredit ili čak ugovoriti štednju. Karticama Zagrebačke banke lako možeš plaćati diljem zemlje i svijeta, dok ti u Hrvatskoj pružaju i mogućnost obročne kupnje, a svoju ušteđevinu pa makar se radilo i o 100 kn, možeš uložiti u neki od fondova koje nude smart invest opcije.

Photo: Shutterstock

Komentari 0