Life&style

6 znakova da tvoje dijete ima visok kvocijent inteligencije

Zapravo to već znaš, ali ipak ti treba dokaz? Ovi znakovi otkrivaju koliko je tvoje dijete uistinu pametno

Mnogi (pre)ponosni roditelji smatraju da je njihovo dijete supernapredno ili da barem napreduje brže, pametnije je i nadarenije od ostale djece. Međutim, većina djece su „wunderkindi“, genijalci i budući dobitnici Nobelove nagrade jedino u očima svojima roditelja. Ali, naravno, uvijek postoje iznimke, odnosno, doista nadprosječno nadarena i inteligentna djeca. Je li i  tvoje dijete među njima? Ovih šest znakova ukazuje na to (prema Mensa-i). 

1. Dijete jako rano zna čitati 

Je li tvoje dijete počelo čitati već u dobi od četiri godine? Djeca koju zanimaju knjige već u ranoj dobi, u pravilu imaju viši kvocijent inteligencije (IQ). Većina djece počinje čitati oko šeste godine života. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

2. Muzikalno je 

Svejedno radi li se o gitari, violini, flauti, bubnjevima ili jednostavno sklonosti ka pjevanju – dijete koje pokazuje sklonost glazbi i muziciranju obično je vrlo inteligentno. 

Možda vas zanima Istraživanje je dokazalo – osobe koje dugo spavaju su inteligentnije Rubrika Life&style Life&style

3. Ima dobro sjećanje 

Tvoje dijete sve upamti i priča ti o stvarima koje su se dogodile prije nekoliko tjedana ili mjeseci? To je dobro! Znači da ima dobro sjećanje – i visoki IQ. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

4. Znatiželjno je 

Prema časopisu „Harvard Business Review“ je znatiželja također važna kao i inteligencija. Djeca koja puno pitaju žele u pravilu puno naučiti te često imaju viši IQ od druge djece. 

Možda vas zanima Pričaš sama sa sobom? Nisi luda, baš suprotno! Rubrika Life&style Life&style

5. Ima smisla za humor 

Tvoje dijete stalno smišlja neke šale? Ako ti to ide ponekad na živce – smiri se i pisti ga da se zeza. Mensa tvrdi da je dobra porcija humora znak za visoki IQ. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

6. Rado razgovara – pa i s odraslima 

Tvoje dijete se ne gasi te rado priča čak i s odraslim osobama? To je dobro. To je također jedan od znakova visoke inteligencije. 

Još nešto: ako tvoje dijete nema ni jednu (ili tek neku) od tih karakteristika, nemoj biti tužna. Još uvijek može postati genij! 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0