Life&style

Istraživanje je dokazalo – osobe koje dugo spavaju su inteligentnije

Voliš dugo spavati? To je dobar znak, tvrde autori jednog nedavno provedenog istraživanja

Ako ujutro ne možeš ustati bez da više puta ne pritišćeš odgodu alarma, onda imamo dobru vijest za tebe. Naime, jedno nedavno provedeno istraživanje tvrtke „Elsevier“ pokazalo je da su spavalice inteligentnije od prosjeka. 

Rezultati istraživanja 

U usporedbi s onima koji se rano ujutro bude bez pomoći budilice, spavalice su – tvrdi istraživanje – nešto inteligentnije. Naime, tko je u stanju ustati s pomoću budilice i „snooze“- tipke te svoj san prilagoditi „današnjem modernom načinu života“, navodno je jako inteligentan. Naime, naše tijelo uopće nije stvoreno da ga se budi. Osobito ne u točno određeno vrijeme i s pomoću elektroničkog aparata, nego na prirodan način – kad iziđe sunce. Dakle, ako se netko uspješno djeluje protiv urođenih navika, očito je osobito lukav. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Savršeno vrijeme za spavanje 

Rezultate ovog istraživanja podupire i jedno starije istraživanje Sveučilišta Southampton iz 1998. godine. Znanstvenici su promatrali navike spavanje kod 1229 osoba. Rezultati su pokazali da osobe koje idu spavati nakon 23 sata te ustaju nakon 8 sati, zarađuju više novaca i sretniji su u životu. 

S druge strane, previše sna također nije preporučljivo. Američki „National Sleep Fondation“ preporučuje sedam do devet sati sna po noći za odrasle osobe. 

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0