Life&style

Pričaš sama sa sobom? Nisi luda, baš suprotno!

Ako često pričaš sama sa sobom, bez brige - nisi čudakinja – naprotiv! Ha, prepoznaješ se opet?

Je li ti poznat sljedeći scenarij: hodaš trgovinom i glasno čitaš listu za kupovinu? Ili ugledaš lijepu haljinu pa je na glas počneš komentirati – a solo si? Ili se koji puta uhvatiš kako u kuhinji nešto pričaš dok gledaš kako juha krčka u loncu? Bez brige, ako pričaš sama sa sobom, to može ukazivati na neke pozitivne karakteristike. 

Koncentriranija si i pametnija 

Znanstvenici su u jednom istraživanju testirali kakvo djelovanje na nas ima razgovor sam sobom. U jednom članku u časopisu „Science of Us“ objavljeni su rezultati istraživanja u kojem je sudjelovalo 28 ispitanika. Oni su morali pročitati listu sa raznim zadacima na glas ili u sebi, pa potom ispuniti zadane zadatke. Dok su ispitanici ispunjavali zadaće, znanstvenici su promatrali koliko se mijenja učinkovitost i koncentracija ispitanika. 

Možda vas zanima Razgovaraš sa životinjama? To je znak da si inteligentna Rubrika Life&style Life&style

Iznenađenje: ispitanici koji su zadatke pročitali na glas, bili su bolje koncentrirani te učinkovitiji. Pretpostavlja se da je razlog tome činjenica da dobro reagiramo na autoritativne komande – čak i ako dolaze od nas samih. Dakle, kad si sljedeći puta kažeš nešto na glas ili razgovaraš sama sa sobom, to je znak da si inteligentna i da si sposobna ciljano i u potpunosti ispunjavati razne zadaće. 

Photo: Getty Images

Komentari 0