Life&style

6 zemalja koje imaju najdužu stanku za ručak: priznajemo, 3 sata bi nam baš odgovaralo...

  • Mi Hrvati majstori smo u rastezanju stanke za ručak u nedogled
  • Ali ima i boljih od nas. U nekim zemljama ručak znači odlazak kući i drijemanje
  • Gdje, gdje? Selimo? Je li možda Irska?
Možda vas zanima Isprobaj jednostavan trik za blještavo bijelo rublje u koji se kunu naše bake Rubrika Life&style Life&style

Ok, možda Finska jest najbolja zemlja za život kao što smo nedavno čitali, ali... Osim što je tamo hladno i pola godine mračno, ni slovca nisu rekli o tome koliko vremena daju zaposlenicima za ručak. A i sama znaš da ti uvijek nekako prebrzo dođe to vrijeme kad se moraš vratiti na posao. Onako sitij baš bi dobro došla još i kavica negdje izvan zgrade... A i oči ti se pomalo sklapaju nakon obilna obroka. Pa, vjerovala ili ne, neke zemlje imaju tako dugu stanku da stigneš i odrijemati nakon ručka. Selimo? Selimo!

1. Španjolska: 3 sata

Za Španjolce siesta nije šala, odmaraju od 2 do 5 popodne pa onda rade još tri sata. Naravno da moraju odrijemati preko dana kad svi navečer u 10 tek izlaze na večeru, a spavati idu debelo iza ponoći. No dobro, razlog za ovaj popodnevni dugu odmor je ipak ozbiljniji, to je vrijeme kad je vani pakleno vruće i produktivnost na poslu jako pada pa bolje da ljudi tada ni ne rade. Katalonija je pak prošle godine izglasala da radno vrijeme mora završiti u 6 popodne u firmama tako da se Katalonci mogu oprostiti od sieste.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

2. Grčka: 3 sata

Dugi ručak u Grčkoj nije toliko zbog odmora, koliko zbog jela. Ručaj je u toj zemlji najvažniji dio dana i najobilniji obrok što znači da ljudima treba vremena da sve prožvaču i probave. Prvo krene meze, pa salatise, pa... Većina ih s posla odlazi na ručak kući oko 2 i vraća se oko 5 - u vrijeme kad Amerikanci malo uspore s poslom. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

3. Francuska: 2 sata

Kako luksuznim trgovinama usred Pariza, tako i dućančiću u zadnjem provansalskom selu, svima je normalno da zatvore vrata u 2 i nema ih do 4. To je općeprihvaćena popodnevna stanka i za djecu u školi i za odrasle na poslu. Inače, jedno je istraživanje pokazalo kako Francuzi jedu najsporije od stanovnika 14 zemalja u kojima je studija provedena. 43 posto Francuza jede ručak 45 minuta. Pa i poznati su po tome da znaju uživati u hrani!

4. Kina: 2 sata

Ideja popdnevne stanke primila se čak i u Kini čije brojne stanovnike zamišljamo da u svakom trenutku rade vrijedno poput mrava. Dakle, Kinezi odmaraju od 12 do 14 sata, a u to se vrijeme podrazumijeva i power nap - tvrtke potiču radnike da odrijemaju barem 30 minuta.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

5. Brazil: 2 sata

Brazilci znaju kako izvući puno iz pauze za ručak: najčešće dogovore neki sastanak izvan ureda oko 10.30 ili 11 sati prije podne, a onda nastave sa svojom službenom dvosatnom pauzom ra ručak. Ali, kao i u Španjoljskoj, večera se vrlo kasno tako da im treba dobar popodnevni odmor da posao mogu protegnuti do večeri. 

6. Italija: 1 sat 30 minuta

Ah, ti nesretnici Talijani! Nismo sigurni ni da smo ih ovdje trebali uopće spomenuti. Pa ni kod nas ih se puno ne vrati s ručka za manje od sat i pol, mada službeno imamo jedan sat ili samo pola! Jedino ako to oni onda ne rastegnu na dva?

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0