Life&style

6 trikova kako da tvoj kupaći dugo izgleda kao da je nov (i sve drži na mjestu)

• Guma koja je popustila, trakice koje su se i previše rastegnule, izbljedjele boje - tako izgleda smrt tvoje badića

• Kako bi kupaći kostim „preživio“, a ti imala bezbrižno ljeto, trebaš paziti na neke sitnice 

• Za poečtak, jesi li znala da kupaći kostim nije dobro sušiti na suncu?

Kupaći kostim izložen je velikim „opterećenjima“ – naime, zbog vanjskih utjecaja okoliša, odnosno sunca, klora, soli i znoja, može se reći da je izložen ekstremnim uvjetima. Kako bi svoj omiljeni kupaći kostim imala duže vrijeme, trebaš obratiti pažnju na ovih 5 savjeta i trikova. 

Možda vas zanima Haljina koja laska svakoj figuri i svakoj dobi - evo kako je nositi ovo ljeto Rubrika Moda Moda

1. Operi kupaći kostim prije prvog nošenja 

Prije nego prvi puta koristiš kupaći kostim, obavezno ga jednom ručno operi. S jedne strane iz higijenskih razloga, a s druge strane zato jer kod proizvodnje tekstila nastaju otrovne kemikalije koje izazivaju alergiju. 

2. Odjeni badić tek kad si nanijela kremu za sunčanje 

Naravno da se ljeti ne smiješ odreći kreme za sunčanje, ali tvoj bikini može i treba. Naime, masne kreme ostavljaju ružne mrlje. Zbog toga je najbolje namazati se 30 minuta prije sunčanja te ostaviti da se krema dobro upije – i tek onda odjenuti kupaći kostim. Kod naknadnog nanošenja kreme trebaš paziti da je ne nanosiš po tkanini. Ako ti ipak pobjegne krema i nastanu mrlje, onda ih prije pranja obavezno tretiraj s malo tekućeg deterdženta ili s blagim šamponom. 

 | Autor:

3. Brzo uklanjanje mrlja 

Tko na plaži li bazenu ne bi pojeo sladoled ili porciju pomfrita s kečapom ili majonezom? Trenutak nepažnje i već se pojavi golema mrlja na bikiniju. A onda moraš biti brza. Dok je mrlja još vlažna trebaš je očistiti s pomoću kuhinjskog papira ili vate, a potom temeljito ručno oprati. Ako se već posušila, ne smiješ je grebati jer bi tako mogla oštetiti tkaninu. Radije stavi bikini na 24 sata u vodu s deterdžentom te onda operi u stroju za pranje rublja. Ako mrlja ne nestane ni nakon nekoliko pranja, onda vjerojatno preostaje još jedino profesionalno čišćenje. 

4. Nikad, ali nikad ga ne peri u mašini

Suzdrži se, koliko god tvoj badić bio prljav - te masne mrlje od kreme, pijesak s plaže, smola... nikad ga nemoj prati u stroju za pranje rublja jer je to najbolji način ga ga uništiš. Stradat će prvenstveno gume ušivene u rubove koje sve drže na mjestu, a izgubit će i elasticitet. 

Možda vas zanima Zašto je upravo ovaj model postao najpoželjniji kupaći kostim ovog ljeta Rubrika Moda Moda

5. Isperi badić nakon kupanja 

Klor, slana voda i pijesak su štetni za tvoj bikini. Zbog toga nakon svakog kupanja isperi badić običnom vodom kako bi isprala ostatke klora ili soli. Nakon četvrtog dana korištenja obavezno operi badić i stroju za pranje rublja (pogledaj upute na kojoj temperaturi ga smiješ prati). 

Ako si duže vrijeme na godišnjem i nemaš stroj za pranje rublja, onda možeš kupaće kostime oprati ručno. Pri tome obavezno koristi deterdžent ili blagi šampon te toplu vodu (ne vruću). Ostavi bikini najmanje 15 minuta u vodi te ga nemoj cijediti ručno stiskanjem i zavrtanjem – tako će izgubiti svoj oblik. 

 | Autor: Unsplash/ Jordan Bauer Unsplash/ Jordan Bauer

6. Kupaći kostim nemoj sušiti na suncu (osim kad je na tebi)

I kod sušenja trebaš obratiti pažnju na nekoliko stvari. Mokri bikini ne smiješ objesiti da se suši direktno na suncu. Naime, zbog toga mogu izblijediti boje. Ako objesiš mokri badić na uže, može izgubiti elastičnost. Sušilica i grijanje su tabu – jako grijanje može izobličiti tkaninu. 

Photo: Unsplash/Studio Republic

Komentari 0