Life&style

6 stvari koje nikada ne smiješ raditi nakon jela

Nakon što se fino najedu, ljudi obično legnu ili se zavale u naslonjač ili na trosjed. Međutim, to nije dobro…

Stručnjaci kažu da su te navike loše, dapače, opasne po zdravlje. Otkrit ćemo ti još šest stvari koje nikada ne bi smjela raditi nakon jela… 

1. Pušenje 

Pušenje je dovoljno loše samo po sebi – a odmah nakon jela je 10 puta lošije! Ako već ne možeš bez cigareta, trebala bi pričekati nekoliko sati dok ne zapališ nakon jela. Naime, nikotin se veže za kisik koji tvoje tijelo očajnički treba za probavu – u tom slučaju tvoje tijelo počinje apsorbirati kancerogene, rezultat je istraživanja. Pušenje odmah nakon jela ima jednak učinak kao da popušiš 10 cigareta odjednom te znatno povećava rizik od raka crijeva i pluća.

2. Nikad nemoj ići u krevet nakon jela 

Ležanje ili drijemanje nakon jela omiljena je aktivnost milijuna ljudi. Međutim, ta navika nije baš zdrava – kad legnemo, probavni sokovi iz želuca vraćaju se u jednjak zbog gravitacijske sile. Zbog svoje kiselosti ti sokovi mogu spaliti unutarnji sloj jednjaka, što uzrokuje refluks kiseline. 

Možda vas zanima Namirnice koje često jedemo, a stvarno štete zdravlju Rubrika Life&style Life&style

3. Ne žuri pod tuš nakon obroka 

Nakon jela najbolje je čekati najmanje 30 minuta na tuširanje. Probava treba puno energije i protoka krvi u našem tijelu – kad si pod toplom vodom krv teče prema površini kože, a onda pati probava. 

4. Nemoj piti čaj 

Čajevi su zdravi, ali pijenje čaja nakon obroka može omesti apsorpciju željeza u tvoje tijelo. Naime, čaj sadrži taninsku kiselinu koja se veže za željezo i bjelančevine iz hrane pa može smanjiti apsorpciju željeza za 87 posto – što može uzrokovati čak i anemiju. 

5. Jedi voće i povrće prije jela, a ne poslije 

Voće i povrće preporučuju nam apsolutno svi. Ali, rijetko tko spomene da konzumacija voća odmah nakon jela može biti štetna. Naime, voće se brzo probavlja i potrebno mu je oko 20 minuta da prođe od želuca do crijeva gdje se konačno probavlja. Ako se voće jede nakon obroka, zaglavi zajedno s hranom i ne doputuje na vrijeme do crijeva. Rezultat: voće počne truliti te stvara otrovne plinove koji mogu izazvati probavne smetnje. 

Možda vas zanima Muči te spori metabolizam? Ovako ćeš ga ubrzati Rubrika Life&style Life&style

6. Izbjegavaj hladnu vodu nakon obroka

Razlog je vrlo jednostavan: hladna voda ne dopušta hrani da se probavi jer uzrokuje nakupljanje hrane, dok topla voda pomaže apsorbirati hranjive tvari. 

Photo: Getty Images
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • tina78

    Zaradivao sam od $ 28,000 do $ 350,000 mjesecno k0ji rade kod kuce na racunalu kod kuce. Radim ovo 6 mjeseci, a prošli mjesec sam zaradio prvu peterostranu placu ikada! Posjetiti...........>>>>> JobNet70.cOm