Life&style

Muči te spori metabolizam? Ovako ćeš ga ubrzati

Poznaješ li osobe koje se toliko hvale svojim fenomenalnim metabolizmom da ti to već pomalo ide na živce? Ne brini, uz ove trikove i ti ćeš pokrenuti svoj metabolizam i u potpunosti promijeniti jutarnje navike

Možda ti ovo neće zvučati kao novost, ali da bi ubrzala metabolizam rano ujutro ključno je - osloboditi se stresa. Nećemo ti ponavljati da je zatvor često povezan s velikom količinom stresa, niti ćemo ti reći da moraš meditirati svaki dan prije odlaska na posao. No, početak dana, pripreme za radni dan i druge obaveze trebale bi proći u ugodnom i opuštenom ritmu. Dobro je makar uzeti si pola sata sna i probuditi se ranije te uzeti to vrijeme samo za sebe. U miru popiti kavu, slušati radio, možda na papir skicirati što taj dan trebaš napraviti.    | Autor: Instagram Instagram

Bez dodatnih stresova, bez ometanja, bez nepročitanih mailova, bez - djece? Da, naravno da voliš svoju djecu najviše na svijetu, no ne smiješ zaboraviti na sebe. Ako ti je ujutro najdraže upaliti laptop i pogledati jutarnje vijesti, provjeriti koji su hit memeovi na društvenim mrežama ili jednostavno prošetati sa psom, učini to. Što god te veseli, a neće ti izazvati pojačano lupanje srca, može ti dobro doći. Nećeš niti primijetiti, a već ćeš početi pravilno disati. A pravilno disanje vodi do - bolje probave. 

 | Autor: Instagram Instagram

Potrebna je i dobra hidratizacija. Ujutro bi na tašte trebalo popiti barem jednu čašu vode, jer će ona ubrzati metabolizam. Najbolje je piti mlaku vodu, a ako ti to nije dovoljno, možeš nacijediti jedan cijeli limun. Citrusna kiselina topi masne naslage i pomaže ubrzavanju metabolizma. Ako ti je nezamislivo piti ujutro sok od limuna, drži se vode. I dalje bolja opcija nego kava natašte. Inače, kava pomaže ubrzavanju metabolizma, ali na krivi način. Tijelo se uskoro navikne na kofein, pa bez kave ne možeš niti otići na WC.

 | Autor: Instagram Instagram

Ako ti topla voda nije dovoljna da bi se organizam ubrzao, trebalo bi konzumirati i dobre namirnice. Kombinacija probiotika i prebiotika je ključna. Što je to zapravo? Probiotici su dobre bakterije, a prebiotici su hrana za te bakterije. Probiotik jogurt se odlično slaže s žitaricama koje su prebiotik. U skupinu prebiotika još spadaju grah, banane, bobičasto voće, šparoge, češnjak i luk. Ipak, mislimo da ćeš radije odabrati neko voće ujutro nego šparoge, zar ne? 

Možda vas zanima Ako navečer napraviš ovih 7 stvari, ujutro ćeš se probuditi (još) ljepša Rubrika Beauty Beauty

I to je to. Ovi trikovi poboljšavaju rad metabolizma na duži period i trebali bi postati rutina, a ne nešto što radiš jednom tjedno. U svakom slučaju, sretno i zapamti - samo mirno i bez stresa!

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0