Life&style

Namirnice koje često jedemo, a stvarno štete zdravlju

Nije baš laka zadaća u stresnoj svakodnevici paziti na zdravu prehranu…

Ali, koliko god nam to bilo teško, za naše zdravlje bilo bi bolje da nađemo svježe alternative nekim omiljenim namirnicama. Čak i neke koje slove kao „zdrave“ - više nam štete nego što imamo koristi od njih! 

Jela iz friteze 

Friteza, nažalost,  pretvara svakodnevne namirnice u kalorijske bombe koje mogu naštetiti našem zdravlju. Naravno da znamo da je masnoća „nositelj okusa“, ali u vrućem ulju nalaze se mnoge transmasne kiseline koje djeluju na povišenje kolesterola u krvi. Time se ujedno povećava rizik od oboljenja srca i krvožilnog sustava te rizik od moždane kapi. I to još nije sve! Nezdrave masnoće potiču nastanak dijabetesa te mogu pogodovati nastanku karcinoma. 

Ne možeš bez jela iz friteze? A kako bi bilo da si sama ispečeš čips? U pećnici, a ne u fritezi. Manje masnoća – više vitamina! 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Voćni sokovi 

Ako misliš da su šareni sokovi „samo voće i malo voćnog šećera“, moramo te razočarati. Naime, većina sokova radi se od koncentrata voća, a ne pravog voća - a u nekima su se kod pasteriziranja voća unište vitamini i ostale vrijedne tvari. Nažalost je i voćni šećer nezdrav i štetan poput običnog šećera. Osim velike količine šećera, voćni sokovi su često kalorijske bombe. Dakle, pogledaj naljepnicu na ambalaži i ako su navedeni šećer, fruktoza, glukoza i drugi šećeri, radije je ostavi na polici. 

Ne možeš bez soka? Onda popij hladno-cijeđeni sok ili sama kod kuće iscijedi voće. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Industrijski prerađeno meso 

Ako malo bolje razmisliš, vidjet ćeš da već samo ime  - industrijski prerađeno – nije baš nešto što se može vezati uz zdravu hranu. Svejedno radi li se o salami, zamrznutom odresku ili gotovoj mesnoj salati – svi ti proizvodi sadrže puno umjetnih bojila, pojačivača okusa te konzervansa. Osobito su opasni nitrati u mesu. Kod proizvodnje nastaju kemijski spojevi, takozvani nitrozamini, a oni potiču nastanak raka. Druge loše pojave su oboljenja crijeva, dijabetes tipa 2 i oboljenja srca – koji nastaju kod pretjerane konzumacije. Osim toga, kobasice sadrže puno masnoće, a to nije baš najbolje za naše zdravlje. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Ne možeš bez salama? Umjesto umjetno prerađenog mesa uzmi svježe – to je već veliki korak.  

Pekarski proizvodi 

Nažalost, fine krafne, razna nadjevena lisnata tijesta, kolači i kroasani – su nezdravi. Sastoje se od rafiniranog bijelog brašna, puno bijelog šećera te transmasnih kiselina – kombinacija koja ne može biti lošija. 

Ne možeš bez njih? Kao i kod mnogih drugih proizvoda, bolja su  alternativa proizvodi koje sama spraviš – i ukusniji su! Dakle, za vikend ispeci nešto fino poslijepodne. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Dijetni sokovi 

Ako si mislila da je dijetalni gazirani sokovi zdraviji od „običnih“,  to nije istina. Osim mjehurića, takvi napitci sadrže i sladila i razne druge nezdrave dodatne tvari koje djeluju loše na organizam. Primjerice, bubrezi moraju raditi „sto na sat“, a šećer mijenja razinu inzulina pa dolazi do taloženja masnoće u trbuhu. 

Ne možeš bez sokova? Ako ti je čista voda previše dosadna, dodaj joj malo đumbira, metvice, malina itd. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Bijeli kruh

Kruh spada među ljepše stvari u životu, a mekana, ukusna ciabatta ili svježi baguette u pekarnici iza ugla taaako su dobri. Nažalost, i kod bijelog kruha riječ je o rafiniranom bijelom brašnu koji nije baš dobar za naše tijelo. Kod konzumacije bijelog brašna raste razina šećera u krvi, a to dovodi do povećanog izlučivanja inzulina. Tko jede previše pšeničnih proizvoda može imati probavnih problema, osjećati umor, imati problema s kožom, dobiti dijabetes ili neko oboljenje štitnjače. 

Ne možeš bez kruha? „Integralno“ je čarobna riječ. Ako se ne možeš odreći kruha, radije konzumiraj integralni. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Hrskavi musli i musli-pločice 

Musli ili musli pločice izgledaju zdravo pa imam osjećaj da su zdrave za naše tijelo – ali baš i nisu! Hrskavi musli i musli-pločice iz pakiranja često sadrže jako puno šećera. Potom naglo skoči razina šećera u krvi, a jednako tako brzo opet padne. To uzrokuje umor, slabljenje koncentracije, nadutost, depresivno raspoloženje, gljivice, bolesti kože i debljanje – naravno, zbog pretjerane konzumacije šećera. 

Ne možeš bez njih? Napravi sama musli-pločicu. Jednostavno se spravlja i zdrava je. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0