Life&style

6 prehrambenih navika koje trebaš prekrižiti nakon 30-e

  • S 20 možeš jesti masni burek u 3 ujutro i popiti pet piva ili pak cijeli dan živjeti samo na kavi. U 30-ima za to počinjemo dobivati kaznene bodove...
  • No nakon 30-te tvoje tijelo se mijenja i sve ono što radiš i kako živiš se na njemu sve više odražava i vidi
  • Iz tog razloga bitno je promijeniti neke prijašnje navike koje si možda imala, a koje nisu najzdravije

Breaking news! Prehrambene navike koje bi trebala izbjegavati nakon što navršiš 30 godina one su iste koje si njegovala sve od srednje škole pa do završetka faksa i još koju godinu poslije toga. Vjerojatno su ti poznate—previše usputnog junk fooda, gazirana pića, vrećica čipsa uz film, ostaci pizze za doručak. Problem je u tome što su, u dobi od 30 i više godina, naše tijelo, naše stanice, naš metabolizam, i kvragu, cijeli naš život drugačiji. Vrijeme je da počneš njegovati bolje navike glede hrane.

Kao dijete, trošili smo svu tu dodatnu energiju koju smo konzumirali; sada kao odrasle osoba, većina nas je puno manje fizički aktivna te živi sjedilačkim načinom života, uz puno više stresa. Zbog svega toga, kako se hranimo nakon tridesete ima važnu ulogu, kako za zdravlje, tako i za izgled. Donosimo ti šest prehrambenih navika koje bi trebala izbjegavati kako bi živjela duži i zdraviji život.

1. Častiš se - malo prečesto

Povremena pizza ili burger neće te ubiti i to što si navršila 30 ne znači da moraš živjeti spartanskim životom. Međutim, ako se prečesto častiš nezdravim stvarima to se neće najbolje odraziti na tvoju liniju, a ni zdravlje. Jedan od najboljih načina za prepoznavanje nezdravih prehrambenih navika je praćenje svega što piješ i jedeš, a pomaže ako to negdje i zapišeš, makar na početku. Na taj način imat ćeš precizan uvid u to što unosiš u sebe, a i kada zapisuješ stvari koje jedeš možda odustaneš od nekih nepotrbnih i nezdravih stvari.

via GIPHY

2. Piješ slatka i gazirana pića

Nije tajna da gazirana pića nisu dobra za naše cjelokupno zdravlje. Uostalom, prvi sastojak nakon gazirane vode je šećer, a sva istraživanja pokazuju snažnu povezanost između gaziranih i slatkih pića i debljanja te povećanog rizika od bolesti. Jedna boca takvog napitka od pola litre ima 225 kalorija, a da bi ih potrošila trebaš pretrčati 6,7 km! Kad ovako postavimo stvari, više nam to piće naše mladosti i nije toliko privlačno. Nema puno filozofije, pokušaj češće piti vodu i izbaci slatke sokove koji su ništa drugo nego prazne kalorije i loše utječu kako na tvoje bokove tako i na tvoje zdravlje.

Možda vas zanima S ovom jednostavnom prehrambenom navikom Francuskinja zadržat ćeš vitku figuru Rubrika Life&style Life&style

3. Jedeš bez razmišljanja

Najčešće se događa dok bingaš serije na Netflixu i pritom ne shvaćaš da si pojela čitavu vrećicu čipsa pa sve skupa zasladila čokoladom. Jedemo bez razmišljanja i iz dosade ili kad smo pod stresom. Ono što trebaš je vježbati svjesnu prehranu što znači upravo to - biti svjesna što, kada i koliko jedeš. Također, probaj izbjegavati gledati televiziju dok jedeš jer, istraživanja pokazuju, tada nastavljamo jesti i nakon što nam je već dovoljno. Budi "pristutna" dok jedeš, jedi polako i uživaj u tome procesu umjesto da samo bacaš u sebe što stigneš.

via GIPHY

4. Preskačeš obroke

Preskakanje obroka ili isprobavanje pretjerano restriktivnih dijeta s ciljem mršavljenja će ti napraviti puno više štete nego koristi, a to zna svaka žena koja se ikada izgladnjivala. Ovakve dijete samo dovode do dugotrajne štete na račun kratkoročnog dobitka, a  gubitak težine bit će uglavnom samo voda. Kada si uskraćuješ hranu šalješ informaciju svome mozgu da prijeđe u način preživljavanja što rezultira time da snižava tvoj metabolizam, a tijelo se drži svake kalorije. Rezultat? Ponovno dobivanje na težini.

5. Pokušavaš ignorirati želju za slatkim

Nemoj se previše boriti protiv poriva da pojedeš nešto slatko kada ti dođe baš velika želja. Nije cilj biti nesretna već umjerena. Dopusti samoj sebi da zadovoljiš žudnju jer ono što se događa kad si previše uskraćujemo je da izdržimo do jedne granice, a onda na kraju pretjeramo i pojedemo čitavu kutiju sladoleda za vrijeme reklama.

Prvo su svi za njom poludjeli, a onda ustvrdili: ovo je najgora dijeta

6. Ne planiraš obroke

Mantra svakog nutricionista je: planiraj svoje obroke. Možda zvuči zahtjevno, ali dobro planiranje i priprema unaprijed obroka za sljedeći dan (ili još bolje tjedan) će uvelike pridonijeti tvom boljem i zdravijem načinu prehrane. Iskoristi vikend da isplaniraš obroke za nadolazeći tjedan, idi u nabavku i pripemi si obroke za čitav tjedan. Sve poslaži u posudice ili stavi u zamrzivač i preko tjedna ćeš si biti itekako zahvalna. Na ovaj način izbjeći ćeš dostavu ili pekare kojima često pribjegavamo kada ogladnimo usred dana, a nemamo vremena za kuhati. Ma pa tko još ima vremena ili želje za kuhanjem preko tjedna? 

via GIPHY

Sigurni smo da si i sama bila svjesna svega ovoga, no ponekad volimo ignorirati stvari koje nam nisu drage. Međutim, jednom kada kreneš prakticirati ove korake više ćeš uživati u hrani i svakom obroku, a i tvoje tijelo će ti biti zahvalno.

Photo: Shutterstock

Komentari 0