Life&style

7 koraka uz koje je jednostavno uvesti zdravu prehranu u svakodnevnicu

  • Prvi korak prema pravoj promjeni na bolje je pravilna, izbalansirana prehrana. Ona će služiti tvom tijelu, dat će ti više energije za sve tvoje daljnje uspjehe i pomoći ti da budeš zdrava i u formi   
  • Kako ćeš malim koracima polako uvesti zdravu prehranu u svoju svakodnevicu otkriva ti Sandra Krstev Barać, magistra nutricionizma
  • Doznaj što i kada jesti, kakvim namirnicama dati prednost i zašto je pureće meso izvrstan izbor za tvoje tijelo    

Dobro je poznato kako je naša prehrana izuzetno važan kotačić u našem cjelokupnom zdravlju. U sinergiji s tjelovježbom i zdravim životnim stilom, pravilna prehrana nam ne pomaže samo postići optimalno zdravlje, već i da se osjećamo i izgledamo odlično, ali i da zdravo starimo.
 | Autor: Sandra Krstev Barać, magistrica nutricionizma
Suprotno općem vjerovanju, uvođenje i provođenje zdrave prehrane ne mora biti teško niti zahtjevno.  Dovoljno je malo motivacije i uvođenje malenih promjena u našu prehranu  da učinimo puno za svoje sadašnje i buduće zdravlje. Slijedi 7 savjeta kako malim, svakodnevnim promjenama postići trajno poboljšanje u svojim prehrambenim navikama: 

1. Većinu vremena ne preskačite obroke, ali s vremena na vrijeme prakticirajte povremeni post

Redovito preskakanje obroka može dovesti do nekontrolirane gladi koja pak vodi u prejedanje i loše prehrambene odluke. Kvalitetnim i redovitim obrocima održavamo stabilnu razinu šećera u krvi što je jako bitno za cjelokupno zdravlje. No, nekoliko puta mjesečno slobodno pružite svojoj probavi odmor u vidu povremenog posta. 

 | Autor:

2. Neka se povrće i voće redovito nađe na tanjuru i neka bude što šarenije

Idealno bi bilo da povrće čini polovicu vašeg tanjura, no ako je to za vas teško ostvariv cilj, potrudite se u većinu glavnih obroka uključiti povrće, a u međuobroke voće. Pritom birajte što više različitih plodova – što je tanjur šareniji, to unosite više različitih blagotvornih tvari. 


3. Prednost dajte nemasnom mesu peradi

Meso nije samo odličan izvor kompletnih proteina, već i vitamina B kompleksa, i brojnih minerala poput željeza, cinka i selena. No, za zdravlje (osobito srca i krvnih žila) i dugovječnost poželjno je što češće birati manje masne varijante mesa, a tu su prvaci kvalitetno meso piletine i puretine. 


4. Birajte zdrave masnoće

Masnoće su bitan dio pravilne prehrane i nužne za naše zdravlje, no nisu sve masnoće iste –one koje nalazimo u suhomesnatim proizvodima i procesiranim namirnicama trebali bi svesti na minimum, a prednost dati blagotvornim masnoćama iz maslinovog i bučinog ulja, kao i orašastih plodova. Praktičan način za povećati unos zdravih masnoća su i sjemenke – dodajte ih u smoothije, salate, kaše, rižota… i na lak način povećajte hranjivost obroka.

 | Autor:

5. Smanjite dosoljavanje jela

Sol je postala toliko uobičajen sastojak naše prehrane da više ni ne primjećujemo kada je nešto preslano. No, povišen unos soli se povezuje s povišenim krvnim tlakom, ali i povećanim rizikom od karcinoma želuca. Stoga je pametno smanjiti sol koju dodajemo hrani, ali i izbjegavati industrijske i procesirane namirnice jer su bogate solju. Bez brige, brzo ćete se naviknuti na manje slanu hranu. 

6. Gazirane i zaslađene napitke zamijenite mineralnom vodom

Osim što nemaju nutritivne vrijednosti, gazirani napitci su dokazano štetni za naše zdravlje. Optužbi na njihov račun je mnogo: : od poticanja pretilosti i nastanka dijabetesa do zubnog karijesa, bolesti bubrega i srca. Najbolje ih je posve izbaciti, a ako volite mjehuriće u vodi zamijenite ih gaziranom mineralnom vodom. Na taj način ćete nadoknaditi tekućinu i minerale u 0 kalorija. 
 

7. Uz čokoladu pojedite i par badema ili oraha

Potpuno uskraćivanje slatkih užitaka rijetko kada urodi plodom, zato vam nećemo savjetovati da ih izbacite, već da uz kockicu omiljene čokolade ili kekse pojedete i nekoliko badema ili oraha. Na taj ćete način pomoći tijelu da se lakše nosi s naletom šećera, ali i osigurati dodatne hranjive tvari.

Sandra Krstev Barać. mag.nutr.
 


Imamo ideju što zdravo skuhati!

A da bi što lakše prihvatila nove, bolje navike i počela se zdravije hraniti, donosimo ti slastan recept s Vindon puretinom, jednostavan za pripremiti, nutritivno bogat i tako ukusan. Ako nisi znala, puretina sadrži malo masnoće što je važno za tvoje kardiovaskularno zdravlje, a obiluje bjelančevinama, vitaminima i mineralima, uključujući željezo koje ženama često manjka. Uz nju ćeš lakše obavljati svoje svakodnevne aktivnosti, lako je probavljiva i, zanimljivo, sadržava triptofan, aminokiselinu koja će potaknuti tvoje dobro raspoloženje. Sigurno će ti sada ovi pureći kotleti sa špinatom postati omiljeno jelo! 

Pureći kotleti sa špinatom

 | Autor:
Sastojci / 4 osobe:

0,8 kg purećeg kotleta Vindon
0,4 kg špinata
0,3 kg sira Bel Vi 
sol, papar, češnjak u prahu 
2 žlice maslinova ulja


Priprema / 20 min:
 

Puretinu posolite, popaprite, popržite u tavi na ulju kratko s obje strane te posložite u vatrostalnu zdjelu.
Špinat prokuhajte nekoliko minuta u vodi, ocijedite i začinite solju, paprom i češnjakom u prahu.
Puretinu obložite špinatom i sirom te zapecite u pećnici na 220ºC oko 10 minuta.

Posluživanje:
Poslužite sa sezonskom salatom i kukuruznom palentom.

Savjet:
Količinu špinata možete smanjiti te dodati još neko drugo lisnato povrće (blitvu, kelj, raštiku, broskvu).


Važno je započeti godinu s pravim odlukama, a dovesti tijelo u top-formu, brinuti o njemu, pravilno ga hraniti pretpostavka je za sve tvoje nove pobjede. Da tvoj korak prema zdravoj, balansiranoj i hranjivoj prehrani bude što jednostavniji, ali i ukusniji, tu je Vindon puretina neupitne kvalitete. Ona je vrijedan izvor proteina, vitamina B skupine, minerala poput selena te triptofana, aminokiseline važne za dobar san i raspoloženje. U praktičnim pakiranjima koja pridonose očuvanju kvalitete i svježine proizvoda možeš pronaći prave zdrave delicije - pureći file i odreske, medaljone, ćevapčiće, mesne okruglice i mnoge druge proizvode. I više nego potrebno da svoj zdravi meni održavaš ukusnim i raznovrsnim. Zato, napravi prvi korak i kreni na svoj put promjene!
 | Autor: .

 

Photo: None

Komentari 0