Life&style

52 godine nakon razlaza benda, Beatlesi će objaviti novu pjesmu, i to zahvaljujući umjetnoj inteligenciji

  • Što god o umjetnoj inteligenciji mislili, danas svjedočimo pravom tsunamiju novih mogućnosti koje su još prije samo nekoliko godina djelovale potpuno nezamislivo
  • Jedni je se užasavaju, drugi na nju upozoravaju, a još uvijek je najviše onih koje je zaintrigirala i više no dovoljno da iskoriste barem neku od njezinih mogućnosti
  • Jedan od njih je i Sir Paul McCartney koji je najavio izdavanje posljednje pjesme Beatlesa koja će biti snimljena upravo uz pomoć AI tehnologije kojom se izolirao i očistio glas Johna Lennona

Nema te osobe do koje posljednjih mjeseci nije stigla neka vijest iz širokog spektra onih o svim mogućnostima koje sa sobom donosi napredak umjetne inteligencije. Od personaliziranih radijskih DJ-a koje je uveo Spotify, preko ChatGPT-a do Metaphysic Live' tehnologije koja omogućuje mijenjanje lica glumaca u stvarnom vremenu tijekom snimanja, a što će, prognoziraju mnogi, zauvijek promijeniti lice Hollywooda, svjedočimo pravom tsunamiju novih mogućnosti koje su još prije samo nekoliko godina djelovale potpuno nezamislivo. 

I dok se jedni užasavaju svega što razvoj umjetne inteligencije nosi sa sobom, a neki od najznačajnijih znanstvenih umova današnjice i insajdera industrije poput Elona Muska, Stevea Wozniaka i Emada Mostaquea peticijom pozivaju da se uspori razvoj umjetne inteligencije, vjerujući da rapidni tempo njezinog razvoja predstavlja ugrozu za čovječanstvo, najviše je onih koje je zaintrigirala i više no dovoljno da iskoriste barem neku od njezinih mogućnosti. 

Možda vas zanima Ova je umjetnica uz korištenje umjetne inteligencije 30 zemalja pretvorila u žene, rezultat je postao hit Rubrika Life&style Life&style

Jedan od njih je i Sir Paul McCartney koji je za BBC-jevu radio emisiju 'Best of Today' najavio izdavanje posljednje pjesme Beatlesa koja će biti snimljena upravo uz pomoć AI tehnologije. Legendarni glazbenik i jedan od rijetkih za kojega s punim pravom možemo reći da je zadužio čovječanstvo svojim radom objasnio je da će u pjesmi biti prisutni svi članovi kultne liverpoolske četvorke, uključujući i preminule Johna Lennona i Georgea Harrisona koji su nas napustili 1980. i 2001.

 | Autor: Ethan A. Russell / © Apple Corps Ltd. Ethan A. Russell / © Apple Corps Ltd. Foto: Ethan A. Russell / © Apple Corps Ltd.

"To je vrlo zanimljiva stvar, i to je nešto s čime se trenutno svi nekako bavimo i s čime se pokušavamo nositi", komentirao je referirajući se na tehnološki napredak koji je omogućio da dođe do stvaranja pjesme više od pola stoljeća nakon što je sam bend prestao postojati. "Sve je to pomalo zastrašujuće, ali i uzbudljivo jer je to budućnost", zaključio je.

Možda vas zanima Ovako lude (u najboljem smislu!) adidas komade još nismo vidjeli! Riječ je o redizajnu Agate Panucci Rubrika Moda Moda

Za razliku od Blurove pjesme 'Song 2' u Nirvaninoj verziji, Radioheadovog 'Creepa' kojeg je 'otpjevao' David Bowie ili pak Oasisovog 'Wonderwalla' u režiji Beatlesa, a što su samo neke od popularnijih verzija brojnih klasika izmijenjenih i stvorenih umjetnom inteligencijom, John Lennon je barem za života uistinu snimio demo verziju pjesme koja je najavljena kao posljednja koju će bend ikada objaviti. 

Baš kao što je Peter Jackson koristio umjetnu inteligenciju za izolaciju Lennonovog vokala prilikom snimanja svoje dokumentarne  serije 'Get Back', umjetna je inteligencija omogućila da se izolira Johnov glas i da se on očisti te se na taj način pripremi za miksanje kako se to i inače radi. "To je bio Johnov demo na kojem smo radili, i upravo smo ga završili", poručio je, dodavši da će pjesma biti  objavljena ove godine. "Ovo vam daje neku vrstu slobode, tako da postoji dobra strana toga, ali i zastrašujuća strana. Morat ćemo  vidjeti kamo to vodi", zaključio je.

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    beatles moj bend