Life&style
Dijeta i vježbanje

5 znakova da tijelu odgovara težina koju ima i da dijeta nije potrebna

  • Nikako da smršaviš tih xy kilograma? Možda ti tijelo poručuje da ni ne trebaš
  • Možda tvoja "idealna" težina nije ona prema nekoj formuli iz udžbenika, već nekoliko kilograma veća
  • Postavi si sljedećih pet pitanja prije nego što odlučiš da moraš (još) smršaviti. Možda si baš top s tih nekoliko kilica koje te smetaju!

Ponekad "zastoj" u gubljenju kilograma može biti znak da trebaš uložiti još više napora, a ponekad ti tijelo šalje signale da je sretno i da se dobro osjeća zbog trenutnog stanja, otkriva missGASTRO. Pet je stvari koje trebaš uzeti u obzir kako bi znala jesi li postigla idealnu težinu:

Povećati napore za gubitak kilograma ima i negativnu stranu

"Kada drastično smanjimo kalorije ili pretjerano vježbamo, hormoni se 'premještaju' kako bi lakše održavali tijelo", objasnila je dijetetičarka Jennifer McDaniel. "Tijelo povećava proizvodnju hormona gladi poput grelina, koji povećava želju za jelom. Stresni hormoni poput kortizola također će se povećati. Vjerojatno ćeš se osjećati slabo i umorno". Osim toga, tvoj dodatni napori možda neće biti vrijedni odricanja - dva sata vježbanja dnevno možda je ti oduzeti vrijeme za obitelj ili skratiti san. Osjećaj gladi može prouzrokovati i mrzovoljno raspoloženje. "Ako si loše volje ili imaš osjećaj kao da propuštaš životne užitke, tvoj plan mršavljenja vjerojatno nije dobar", kaže McDaniel.

Nemaš zdravstvenih tegoba povezanih s težinom

Kirurginja Caroline Cederquest savjetuje da radije pogledaš svoju cjelokupnu sliku sebe prije nego što si postaviš cilj. Važno je u obzir uzeti i druge čimbenike povezane s zdravljem osim opsega struka. Obrati pažnju na razinu kolesterola, krvnog tlaka i šećera u krvi. Ako ti liječnik kaže da je sve od navedenog u redu i pod kontrolom, onda imaš "zdravu težinu" bez obzira ako to nije tvoja željena težina.

Detaljan plan anticelulitne dijete bogate vitaminom C u trajanju od pet dana

Dijeta i vježbanje | Autor: Shutterstock Shutterstock

Dobro se fizički osjećaš

Kada znaš da zadovoljavaš važne zdravstvene parametre koji su povezani s odgovarajućom težinom, razmisli o tome kako se osjećaš. Bez obzira što možda ne prestaješ sanjariti od idealnoj težini i raditi na njoj, zapitaj se imaš li dovoljno energije za aktivnosti ili treninge koji bi te inače iscrpili. To su puno važniji parametri za tvoje cjelokupno zdravlje od ravnog trbuha.

Blizu si idealne težine

Ako su vježbe snage dio rutine tvog mršavljenja, vjerojatno si dobila malo mišićne mase - i to je dobra stvar! Ali budući da je mišić teži od od masti, ljestvicu za težinu treba postaviti na višu razinu. McDaniel smatra: "Cjelokupni cilj u gubitku težine je spriječiti gubitak mišića". Mišićna masa pomaže ti, osim u sagorijevanju kalorija, također i u održavanju dovoljno snage za svakodnevne aktivnosti. Osim toga, ako smanjiš unos kalorija u nastojanju da izgubiš težinu, možda nećeš dobiti dovoljno proteina da bi održala mišićnu masu.

Možda vas zanima Ovo su salate koje obožavaju Jennifer Aniston, Ariana Grande i Beyonce, imamo i recepte Rubrika Life&style Life&style

Trebaš tim stručnjaka kako bi dostigla željene težinu

Nije tajna da se metabolizam usporava kada starimo, a to otežava i gubitak kilograma. "Mnogo puta kada sam pitala svoje klijente kad su posljednji put postigli 'ciljanu kilažu' rekli su da je to bilo u srednjoj školi ili na dan vjenčanja", kaže dijetetičarka Jennifer McDaniel. "Postizanje te kilaže još uvijek je moguće. Ali, količina napora i energije da bi se postigla i zadržala možda neće biti održiva". Ako ti se čini da trebaš osobnog nutricionista, osobnog trenera i sate intenzivne dnevne vježbe kako bi ponovno mogla obući omiljene traperice koje si nosila na faksu, možda je vrijeme da svoja očekivanja svedeš na razumnu mjeru.

Photo: Shutterstock

Komentari 0